Kiintiöpakolaisille suunnattu Moving to Finland -nettisivusto antaa perustietoa neljän vuodenajan maasta, jossa ihmiset kunnioittavat toisen yksityisyyttä ja pukeutuvat vapaamielisesti.
Viime vuonna julkaistu Moving to Finland -sivuston on laatinut Diakonia-Ammattikorkeakoulu yhteistyössä Maahanmuuttovirasto Migrin ja Kirkon Ulkomaanavun kanssa.
Nettisivuilla käydään kattavasti läpi suomalaisuutta ja Suomea vuodenajoista työpaikkoihin. Maahanmuuttajia kehotetaan muun muassa välttämään ”pimeää työtä”. Samalla kerrotaan, että laki sallii sellaiset verottomat tulot, jotka on saatu esimerkiksi marjojen poimimisesta tai pullojen keräämisestä.
"Realistinen kuva"
Tapakulttuurista kertova kappale ei mairittele suomalaisia. Osiossa todetaan, että useat suomalaiset käyttävät alkoholia runsaasti erityisesti viikonloppuisin ja erityisinä juhlapäivinä, mikä saattaa hämmentää maahanmuuttajaa. Runsaan alkoholinkäytön kerrotaan aiheuttavan kansansairauksia ja perheongelmia.
– Nettisivuilla halutaan antaa mahdollisimman realistinen kuva Suomeen muuttamisesta, siihen liittyvästä elämänmuutoksesta ja tulevasta elämästä Suomessa. Tällä tuetaan ja helpotetaan heidän kotoutumistaan, projektipäällikkö ja Maahanmuuttoviraston ylitarkastaja Marjo Mäkelä kertoo.
Maahanmuuttajia muistutetaan myös suomalaisten viileydestä: Keskusteluja vieraiden kanssa aloitetaan varovaisesti, minkä vuoksi suomalaiset saattavat vaikuttaa tylyiltä. Puheita ei sivujen mukaan pidetä Suomessa usein, ja asiat sanotaan yleensä suoraan. Kättelemisen ja nyökkäämisen kerrotaan olevan yleisiä tervehtimistapoja, ja halauksia keskenään jakavan vain läheiset ystävät ja sukulaiset.
"Suomalaiset tykkäävät juhlia railakkaasti"
Nettisivu on osa kulttuuriorientaatiohanketta, jossa kiintiöpakolaisille kerrotaan Suomesta kasvotusten jo ennen kuin he saapuvat maahan.
Kulttuuriorientaatiokoulutusta on annettu tähän mennessä muun muassa iranilaisille, irakilaisille, afgaaneille, somalialaisille, kongolaisille, sudanilaisille, eritrealaisille ja syyrialaisille.
Orientaatiossa puhutaan hieman suomalaisesta tapakulttuurista. Alkoholinkäyttö on yksi niistä asioista, joista Suomeen tuleville puhutaan etukäteen.
– Kerromme, että suomalaiset tykkäävät juhlia välillä railakkaastikin, ja alkoholi kuuluu asiaan. Asiakkaat ymmärtävät, että tästä huolimatta he voivat itse edelleen pysyä erossa alkoholista, kertoo Mäkelä.
”Erittäin innokkaita oppimaan Suomesta”
Vaatetus on myös yksi isoista kulttuurieroista, joten suomalaisten vapaamielisemmästä pukeutumisesta mainitaan orientaatiossa.
– Kerromme, että osa ihmisistä kulkee kesällä pukeutuneena vähempiin vaatteisiin ja muutenkin pukeutuminen eroaa lähtömaan pukeutumiskulttuurista.
Suomalaisten hiljaisuudesta ja viileydestä uusia tuttavuuksia kohtaan muistutetaan. Asiakkaiden halutaan antavan suomalaisille ”lämmittelyvaihe”, jonka aikana tutustutaan rauhassa, turvallisuuden etäisyyden turvin.
– Monet asiakkaat tulevat alueilta, joissa elämä on todella yhteisöllistä. Heille sanotaan, että kun he tulevat asumaan kerrostaloissa, niin ei välttämättä johdu heistä, jos naapuri ei tervehdi, tule koputtamaan ovelle tai käymään kahvilla. Kerromme, että Suomessa kunnioitetaan yksityisyyttä ja ihmiset haluavat olla paljon omissa oloissaan, Mäkelä kertoo.
Mäkelä tähdentää, että tarkoituksena ei kuitenkaan ole varoitella tai pelotella asiakkaita suomalaisilla tavoilla. Lisäksi tapakulttuuri on vain pieni osa koulutusta.
– Kerromme heille ihan tavallista, neutraalia perustietoa Suomesta. Haluamme, että he pääsevät kokemaan suomalaisen yhteiskunnan piirteet itse. Asiakkaat ovat erittäin innokkaita oppimaan Suomesta ja suomalaisuudesta.
Sivusto tarjoaa perustietoa Suomesta englanniksi, ranskaksi, arabiaksi, persiaksi, ruotsin ja suomen kielillä. Pian sivusto käännettään myös myanmarin (burman) ja kurdin kielille.