Asunto pomon piikkiin, veroprosentti 0 ja päälle pitkät lomat: Turkulaiset Annu ja Mila totesivat, että sairaanhoitajan on kannattavampaa työskennellä Saudi-Arabiassa kuin Suomessa – "Meillä on hyvä maine täällä"

71054555_1320391754798358_124372176898883584_n
Turkulaiset sairaanhoitajat Annu ja Mila Nummisto muuttivat kolme vuotta sitten töiden perässä Saudi-Arabiaan.
Julkaistu 06.10.2019 07:13

MTV UUTISET - Ville Mäkilä

Turkulaiset sisarukset Annu ja Mila Nummisto muuttivat kolme vuotta sitten töiden perässä Saudi-Arabiaan. Taloudellisesti työskentely Saudi-Arabiassa on kannattavaa, mutta tietyistä asioista on pitänyt luopua.

Ajatus ulkomailla työskentelystä sai alkunsa jo opiskeluaikoina, kun Annu ja Mila olivat vaihto-oppilaina Italiassa. Opiskeluvaihto ulkomailla herätti mielenkiinnon nähdä, miten asiat tehdään muualla.

– Alusta asti oli selvää, että johonkin on Suomesta päästävä, Mila muistelee nyt asunnossaan Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa.

Saudi-Arabiaan kaksikko päätyi kansainvälisen rekrytointifirman mainoksen perusteella. Maa kiinnosti myös siksi, että se on tarpeeksi kaukana ja kulttuuriltaan erilainen maa kuin Suomi.

– Halusimme vaihtelua ja sitä lähdettiin hakemaan. Saudi-Arabia oli maa, joka oli hyvin erilainen Suomeen verrattuna, Annu muistelee.

Muutto oli todellinen hyppy tuntemattomaan. Kummallakaan ei ollut maahan minkäänlaisia kontakteja entuudestaan.

Siskokset eivät myöskään tunteneet muita, jotka olisivat muuttaneet Saudi-Arabiaan töiden perässä. Sittemmin vastaan on tullut useampia. 

– Yllättävän paljon täälläkin on tullut vastaan suomalaisia. Ja yllättävän paljon turkulaisia, Annu toteaa.

Kerroimme aiemmin suomalaisesta Ainosta, joka muutti Saudi-Arabiaan palkan ja kokemuksien perässä:

0:42img

VIP-hoitajia

Sairaalan työyhteisö on Nummistojen mukaan erittäin monikulttuurinen, ja valtaosa henkilökunnasta on muualta kuin Saudi-Arabiasta. Arabian kielen taitoa ei työssä vaadita. Kommunikointi tapahtuu englanniksi.

– Henkilökunnan käyttämät kirjausohjelmat ovat englanniksi ja täällä kaikki kirjataan ainoastaan englanniksi. Se on yksi iso asia, mikä eroaa Suomesta, Annu sanoo.

Nummistot työskentelevät sairaalan niin sanotulla VIP-osastolla. Potilaina on arvokkaina pidettyjä henkilöitä, kuten armeijan kenraaleita tai kuningasperheen jäseniä.

Sairaalassa suhtautuminen suomalaisiin sairaanhoitajiin on ollut siskosten mukaan positiivista. Suomalaisen sairaanhoitajakoulutuksen tasoa arvostetaan. 

– Suomalaisiin hoitajiin luotetaan paljon. Meillä on hyvä maine täällä, Mila kertoo.

Hyvät edut

Saudi-Arabiassa hoitajat tekevät 12-tuntisia työpäiviä, ja työtä tehdään joko päivä- tai yövuorossa. Työskentely on taloudellisesti erittäin kannattavaa.

Toisin kuin Suomessa, Saudi-Arabiassa ei tarvitse maksaa palkasta tuloveroa. Työsuhde-etuihin kuuluu myös ilmainen asunto, työnantajan kustantamat työmatkat sekä ilmainen terveydenhuolto.

Myös lomat ovat Saudi-Arabiassa pidempiä kuin Suomessa. Nummistojen mukaan he saavat nauttia 61 lomapäivästä vuodessa.

Nummistot eivät kuitenkaan halua paljastaa, paljonko he saavat palkkaa.

– Minulla on palkan suhteen vaitiolovelvollisuus, Annu vastaa.

Kääntöpuolia ja kulttuurishokki

Erikoisuuksiakin Lähi-Idässä työskentelyyn liittyen on.

Nummistot oleskelevat maassa työviisumilla. Mikäli heidän työsuhteensa päättyy, heidän on poistuttava maasta tietyn ajan kuluessa.

Toisin kuin Suomessa, Saudi-Arabiassa ei ole sosiaaliturvaa.

Myös muutto länsimaisesta vapaasta demokratiasta islamilaiseen valtioon on ollut suuri muutos.

– Toki se alku oli kulttuurishokki, kun uskonto ja vastaavat asiat ovat täällä tosi näkyviä. Monet asiat ovat päinvastoin kuin Suomessa ja kesti aikansa tottua siihen, että valtaosa naisista peittää itsensä kasvoja myöten, Annu sanoo.

Monilta yllätyksiltä kuitenkin välttyy, kun uuteen maahan muuttaessaan tutustuu maahan ja sen kulttuuriin, siskokset sanovat. Se helpotti myös Nummistojen sopeutumista uuteen kotimaahan.

– Jos tulee Suomen kaltaisesta verrattain liberaalista maasta Lähi-itään, niin suosittelen ottamaan asioista selvää. Kun asioista oli otettu selvää, tiesi mihin on tulossa, Mila sanoo.

Suomessa maasta sai yksipuolisen kuvan

Elämä Saudi-Arabiassa on osoittanut Nummistoille, että Suomessa saatu kuva Saudi-Arabiasta on ollut pääasiassa negatiivinen ja varsin yksipuolinen.

– Mediasta saa helposti aika negatiivisen käsityksen Saudi-Arabiasta, mikä toki johtuu siitä, että uutisten aiheet käsittelevät pitkälti sotaa ja ihmisoikeudellisia epäkohtia, Mila toteaa.

– Täällä eläessä sitten se kokonaiskuva laajenee ja näkee enemmän niitä positiivisiakin puolia kulttuurista ja elämästä, hän jatkaa.

Työssään Nummistot ovat kertomansa mukaan nähneet, että Saudi-Arabiassa ihmiset ovat paljon perhekeskeisempiä kuin Suomessa. Jos ihminen joutuu sairaalaan, hänellä on sairaalassa usein seuranaan perheenjäsen ympäri vuorokauden.

– Täällä perheenjäsenistä pidetään siinä mielessä enemmän huolta eikä jätetä sairaalaan hoitohenkilökunnan kanssa keskenään, Mila kertoo.

Suomessa ei vastaavanlaista kulttuuria ole senkään vuoksi, että valtaosassa suomalaisia hoitoyksiköitä on määrätyt vierailuajat.

Nummistojen kokemuksen mukaan myös esimerkiksi vanhustenhoito Suomessa on huomattavasti laitoskeskeisempää kuin Saudi-Arabiassa.

– Uskaltaisin väittää, että saudivanhukset ovat vähemmän yksinäisiä kuin Suomen vanhukset, Annu toteaa.

"Ärsyttää, että naisista tehdään tahdottomia uhreja"

Saudi-Arabia sen sijaan saisi ottaa Suomelta mallia ihmisoikeuksien kunnioittamisessa, siskokset sanovat.

Naisten asema Saudi-Arabiassa on erittäin heikko. Vaikka viime vuosina on tehty runsaasti uudistuksia naisten oikeuksien parantamiseksi, vielä on pitkä matka tasa-arvoiseen yhteiskuntaan.

– Naisten oikeudet ovat vielä verrattain huonot. Ei ikivanhoja ajatus -ja toimintamalleja korjata muutamassa vuodessa ja isot muutokset vaativat aikaa, Mila tuumii.

Uudistuksiin lukeutuvat muun muassa se, että nykyään naiset saavat ajaa autoa, opiskella ja käydä töissä ilman miehensä lupaa. Naiset saivat äänestää ensimmäisen kerran vaaleissa vuonna 2015.

Milan mielestä saudiarabialaisia naisia ei kuitenkaan saisi yleistää tahdottomaksi ihmismassaksi, jotka ovat miesten alistettavina.

– Minua ärsyttää naisena se, että naisista tehdään vaan tahdottomia uhreja. Kyllä täälläkin naiset panostavat uraansa ja taistelevat asioita vastaan.

Nummistot asuvat Riadissa länsimaisille työntekijöille tarkoitetulla asuinalueella. Vapaa-aikanaan he käyvät muun muassa uimassa, kuntosalilla ja shoppailemassa. Nummistot ovat vapaa-aikanaan myös matkustaneet muihin Lähi-idän valtioihin.

Länsimaisten asuinalueella naisten pukeutuminen ja elintavat ovat yhtä vapaita kuin länsimaissa. Naiset saavat käydä esimerkiksi uimassa pelkissä bikineissä ja käydä samoilla kuntosaleilla miesten kanssa. Länsimaisille tarkoitetulta alueelta poistuttaessa pukeutumisen kanssa tulee olla tarkempi.

Nummistot eivät silti koe, että olisivat joutuneet Saudi-Arabiassa luopumaan mistään tai että heidän elämäänsä rajoitettaisiin.

Annun mukaan ainoa mainittava rajoite on siinä, että alkoholi on maassa laitonta eikä Saudi-Arabiassa ole esimerkiksi baareja.

– Alkoholia täällä ei saa. Se on tässä maassa laitonta, Annu sanoo.

Läheiset vetävät takaisin Suomeen

Annu ja Mila eivät aio jäädä Saudi-Arabiaan pysyvästi. Molemmilla on ajatuksena vielä palata Suomeen. Yhtenä syynä on se, että molempien aviomiehet asuvat Suomessa.

– Suurin syy palata Suomeen on se, että kaikki läheiset ovat siellä. Ainakin väliaikaisesti aion palata Suomeen, Annu kertoo.

Myös Mila on harkinnut vielä palaavansa Suomeen. Hän tosin harkitsee ulkomailla työskentelyä tulevaisuudessakin. Siinä tapauksessa aviomieskin lähtee matkaan.

– Mutta nyt olen täällä ja mietin rauhassa, että mitä teen seuraavaksi, hän sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Saudi-Arabia