Miksi ainoastaan valkoihoinen kelpaa "oikeaksi" suomalaiseksi? Mixed-suomalaisten hiuksia pidetään eksoottisina ja heille puhutaan englantia

5:31img
Miksi ainoastaan valkoinen kelpaa "oikeaksi" suomalaiseksi? Mixed-suomalainen leimataan maahanmuuttajaksi
Julkaistu 12.10.2022 11:13
Toimittajan kuva
Janne Ahjopalo

janne.ahjopalo@mtv.fi

Ihonvärin perusteella maahanmuuttajaksi leimaaminen on uuden tietokirjan mukaan ongelma Suomessa. Mixed-suomalaisten tueksi yhteisön perustanut kolmikko tarttuu teoksessaan ennakkoluuloihin. 

Mixed – suomalaista elämää kulttuurien risteymässä -kirjassa (Kustannusyhtiö Kosmos, 2022) kertoo suomalaisista, jotka ovat joko syntyneet Suomessa tai omaksuneet vahvan suomalaisen identiteetin. Suomalaisuudestaan huolimatta heitä kohdellaan maahanmuuttajina tai jopa ulkomaalaisina. 

Ennakkoluuloihin törmätään muun muassa asiointi- ja palvelutilanteissa sekä tavallisissa arjen kohtaamisissa. Kirjassa kerrotaan esimerkki oppilaan kohtaamasta epäasiallisesta käytöksestä. 

"Mikroaggressioista voisi puhua vielä enemmän! Haluan jakaa yhden esimerkkitilanteen. Esimerkiksi paras kaverini, joka on puoliksi (jokin maa), käy kanssani samaa lukiota ja olemme molemmat Suomen kansalaisia. Itse olen kantasuomalainen. Kun kaverillani meni koe huonosti, opettajan ensimmäinen reaktio oli kysyä häneltä, puhuuko hän suomea äidinkielenään.

Joo, mukavaa että ope ottaa kielelliset vaikeudet huomioon, mutta kaverini on asunut Suomessa koko elämänsä, jopa kauemmin kuin minä, mutta vain häneltä kysyttiin tätä, todennäköisesti koska hänellä on tummemmat piirteet ja vierasperäinen etunimi. Kaverilleni tämä oli todella outo tilanne.

Mielestäni esimerkiksi tällaisissa tilanteissa kaikki opettajat eivät tajua viljelevänsä mikroaggressioita. Lähestymistapoja tulisi muuttaa. Halusin jakaa tämän, jos haluatte käyttää tätä vaikkapa esimerkkinä, kun koulutatte opettajia tulevaisuudessa."

Mixed-suomalaisuus

Mixed-suomalaisuus -käsite on syntynyt tietokirjan toimittajien tekemän aineistoon pohjautuvan analyysin pohjalta. Näin käsite määritellään teoksessa:

Mixed-suomalaisuus käsittää laajan ja moninaisen joukon, ja sen ytimessä on itseidentifiointi. Termillä tarkoitamme kokemusta kuviteltujen eri ”rotujen” ja/tai kulttuurien risteymässä olemisesta. Tähän kokemukseen voi liittyä ristiriitaisia odotuksia, ennakkoluuloja ja toiseuttamista. Suurin osa mixed-suomalaisiksi identifioituvista on myös mixed-raceidentifioituvia. Joukkoon identifioituu myös ruskeita adoptoituja sekä aina tai hyvin pitkään Suomessa asuneita ihmisiä, joiden molemmat vanhemmat ovat ruskeita.

Toisen suomalaisuuden kyseenalaistaminen tekee kipeää

Teokseen on haastateltu liki kolmeakymmentä tutkijaa ja viittäkymmentä mixed-suomalaista. Kirjan kirjoittajia ovat valtiotieteiden kandidaatti Janina Waenthongkam, sosiaalipsykologi ja valtiotieteiden maisteri Priska Niemi-Sampan sekä kasvatustieteen maisteri ja opettaja Alice Jäske.

– Jos yhteiskunnan eri tahoilla kyseenalaistetaan suomalaisuus, kun itse identifioituu suomalaiseksi ja on vahva kokemus suomalaisuudesta, on se yksi kipeimmistä kokemuksista haastattelujen perusteella, sanoo Janina Waenthongkam.

– Kysytään vaikka "Mistä olet oikeasti kotoisin" tai sanotaan "Onpa sulla eksoottiset hiukset, ei meillä suomalaisilla ole tuollaisia", havainnollistaa Alice Jäske. 

– Tullaan puhumaan automaattisesti englantia. Tässä päästään mielikuviin, että keitä miellämme yhteiskunnassa suomalaisiksi, sanoo Priska Niemi-Sampan.

"Tuntui ihan superkiusalliselta kun ennen vaaleja meidän kouluun tuli ehdokkaita ja sit siinä kuuntelet kun persut puhuu maahanmuuttajista ja mietin et miten se näkee mut ja mitä se aattelee musta. Niin on tollasia ajatuksia mitä ei varmasti valkoisten tarvii miettiä. Sit koulussa tilanteet joissa on puhuttu Afrikasta tai maahanmuuttajista niin on tullut pieni ahdistus et vaihdetaanko aihetta."

Lue myös: Suomen kielen opetus New Yorkin huippuyliopistossa uhkasi jo loppua kokonaan - yhtäkkiä opiskelijoita olikin kaksinkertainen määrä

Esimerkiksi tietokirjailijakolmikon kohdalla paljon käytetty maahanmuuttajataustainen-termi on yksiselitteisesti virheellinen. 

– Meitä ei tilastoida maahanmuuttajataustaisiksi, vaan me olemme suomalaistaustaisia. Meidän kolmen kohdalla toinen vanhempi on suomalaistaustainen ja toinen ulkomaalaistaustainen, sanoo Waenthongkam.

Tietokirjailijat ovat perustaneet keväällä 2021 Mixed Finns -yhteisön ruskeille mixed-suomalaisille. Tavoitteena on laajentaa kuvaa suomalaisuudesta sekä lisätä tietoa antirasismista.

Videolla tietokirjailijat kertovat, millaisia ennakkoluuloja mixed-suomalaiset kohtaavat! He antavat myös neuvoja suomalaisille työpaikoille. 

Artikkelin kursiivilla olevat kohdat ovat suoria lainauksia tällä viikolla julkaistavasta kirjasta Mixed – suomalaista elämää kulttuurien risteymässä (Kustannusyhtiö Kosmos, 2022).

Tuoreimmat aiheesta

Syrjintä