Neuvot leskelle – näin aloitat sosiaalisen elämän puolison kuoltua

nainen_keski-ikäinen
Surutyölle on annettava oma aikansa. Kuvituskuva.Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press
Julkaistu 05.04.2015 11:59
Toimittajan kuva

Aino Kivistö

aino.kivisto(at)mtv.fi

Mietitkö olisiko aika mennä eteenpäin puolison menetyksen jälkeen? Aikarajaa sille ei ole – jokainen tekee surutyön omalla tavallaan. 

Toiset tarvitsevat surulle enemmän aikaa. Toiset taas ovat valmiita palaamaan ihmisten pariin ja jopa aloittamaan uuden seurustelusuhteen melko pian. Tässä vinkkejä uuden sosiaalisen elämän rakentamiseen.

Miksi siirtyä eteenpäin sosiaalisesti?

Monet, jotka menettävät miehensä tai vaimonsa ajattelevat, että on helpompaa olla yksin ja olla kokematta painetta ja ahdistusta, joka liittyy sosiaalisiin tilanteisin. Silti ihmiset ovat luonnostaan sosiaalisia olentoja. Hyvinvointimme perustuu pitkälti toisten kanssa kommunikointiin. Kommunikaation määrä ja laatu vaihtelevat, mutta tarve sille on synnynnäinen.

Sosiaalisten suhteiden vältteleminen voi aiheuttaa masennusta. Michiganin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että 65-vuotiailla ja sitä vanhemmilla, jotka käyttivät internetiä yhteydenpitoon ystäviensä kanssa, masennusoireiden määrä väheni 30 prosentilla. Toisin sanoen, iästä riippumatta, ihmiset tarvitsevat toistensa seuraa tapahtui se sitten kasvokkain, puhelimessa, internetissä tai miten hyvänsä.

Milloin on oikea aika mennä eteenpäin?

Toisille matka uuteen elämään saattaa alkaa vuosi tai pidemmän aikaa menetyksen jälkeen. Marylandissa Yhdysvalloissa toimivan psykoterapeutti Doreen Horanin mukaan keskivertomies aloittaa sosiaalisen elämän noin vuoden, kahden kuluttua vaimon kuolemasta. Naisten kohdalla vastaava luku on kahdesta viiteen vuotta. Kaikki surutyöhön erikoistuneet asiantuntijat ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että jossain vaiheessa jokaisen lesken on mentävä ulos muiden pariin saadakseen elämäänsä lisää mielekkyyttä.

Kuinka aloittaa?

Tee inventaario ystäväpiiristäsi. Kehen tahdot pitää yhteyttä jatkossakin? Kenen läsnäolo on enemmän myrkkyä kuin lohdullista?

Kuinka usein koet tarvitsevasi muiden ihmisten seuraa? Onko se päivittäin vai muutaman kerran kuukaudessa?

Ystävyysasteikolla yksityisestä yhteisölliseen, minkälaista yhteyttä kaipaat? (Introvertti voi tuntea olonsa kotoisemmaksi esimerkiksi lukupiirissä kuin kahdenkeskisessä tilanteessa. Ekstrovertti taas saattaa kaivata enemmän vaihtelua ihmissuhteisiinsa.)

Paikoillanne, valmiit, toimi!

Liity kuntoklubille ja osallistu ryhmäliikuntatunneille. Samalla, kun saat lisää puhtia, tapaat myös ihmisiä jotka pitävät kanssasi samasta lajista.

Vie koirasi tottelevaisuuskouluun. Lemmikkirakkaus saattaa usein ihmisiä yhteen.

Järjestä juhlat. Niiden ei tarvitse olla viralliset tai liian yksityiset vaan voit kutsua ihmisiä luoksesi esimerkiksi vaalivalvojaisiin tai katsomaan urheilumatsia.

Osta kaksi lippua johonkin tapahtumaan ja kutsu joku mukaan vieraaksesi.

Lähde mukaan vapaaehtoistyöhön. Esimerkiksi setlementtiliitot tarjoavat vapaaehtoistyötä ikääntyneille.

Etsi joku, joka voisi opettaa sinulle uuden taidon. Ihmissuhteet syntyvät usein yhteisten kiinnostuksenkohteiden ympärille. Sitä paitsi on imarreltavaa tulla kysytyksi tulla opettamaan jotakin.

Uuden suhteen aloittaminen

Selviydy ensin itse menetyksestä. Juttele asiasta muiden kanssa tai liity tukiryhmään.

Kysy itseltäsi oletko valmis luottamaan johonkuhun uudelleen? Entä oletko valmis huolehtimaan uudesta kumppanista?

Lapsesi eivät välttämättä hihku riemusta kuullessaan, että haluat tavata uuden ihmisen. Mutta jos olet onnellinen ja tasapainoinen, olet parempi roolimalli. Keskustele siis lastesi kanssa heidän iästään riippumatta. Kerro heille miksi tapailet uusia ihmisiä ja kerro, ettei kukaan ole korvaamassa heidän toista vanhempaansa.

Sinun ei tarvitse luopua puolisosi ja avioliittosi aiheuttamista positiivisista tunteista ja muistoista. Et ole etsimässä puolisollesi korviketta.

Arvot ja tarpeet muuttuvat ihmiselämän myötä ja erityisesti silloin, kun puoliso kuolee. Tunnista asiat, joita haluat ja tarvitset, ja tärkeiksi kokemasi arvot. Mieti, mitä haluat uudelta kumppaniltasi.

Pysy toiveikkaana ja optimistisena. Muista, että voit ja tulet vielä löytämään rakkauden, etkä ole siihen koskaan liian vanha. Älä anna painostaa itseäsi päätöksiin, joihin et ole valmis.

Ajattele mistä asioista puolisossasi pidit ja mistä et pitänyt. Tämä helpottaa sinua määrittelemään mitä haluat. Jos tiedät mitä etsit, löydät varmemmin etsimäsi.

Lähteet: The Wall Street Journal, Grandparents.com

Tuoreimmat aiheesta

Studio55