Lapset lähtivät kotoa – vaivaako tyhjän pesän syndrooma?

Tyhjän pesän syndroomalla kuvataan monen vanhemman kokemia tunteita, kun lapset lähtevät joko opiskelemaan tai muuttavat ensiasuntoonsa.

Joillekin vanhemmille tunteet voivat olla lähinnä positiivisia. Vapautuneina rutiineista ja perhe-elämän taloudellisesta rajoitteista he saattavat tarttua mahdollisuuteen täyttää joitakin pitkäaikaisia unelmia.

Kuitenkin, toisille kokemus voi olla hämmentävä. Ilman lapsia elämän keskiössä olo voi tuntua eksyneeltä. Voit mahdollisesti riidellä kumppanisi kanssa ja tuntea etääntyneesti ystävistäsi, mikäli heillä ei ole samanlaisia tuntemuksia.

Mikä tyhjän pesän syndrooma?

Tyhjän pesän syndrooma ei ole lääketieteellinen diagnoosi. Sen sijaan se on ilmiö, jossa vanhemmat kokevat surun ja menetyksen tunteita viimesenkin lapsen lähdettyä kodista.

Aiemmin ajateltiin, että tyhjän pesän syndroomasta kärsivät vanhemmat kokivat niin perusteellisen menetyksen tunteen, että se teki heidät alttiiksi masennukselle, alkoholismille, identiteettikriisille ja avioliitto-ongelmille.

Kuitenkin uudemmat tutkimukset osoittavat, että tyhjä pesä voi vähentää työhön ja perheeseen liittyviä konflikteja ja tuoda vanhemmille myös muita etuja. Kun viimeinen lapsi lähtee kotoa, vanhemmilla on uusi mahdollisuus lähentyä uudelleen, parantaa avioliittonsa laatua ja elvyttää kiinnostusta asioihin, joihin aiemmin ei ole ollut aikaa.

Kuinka tulla toimeen muutoksen kanssa?

Tyhjän pesän syndrooman on ajateltu vaikuttavan voimakkaasti etenkin naisiin, sillä se voi tapahtua aikaan, jolloin he kokevat muitakin muutoksia.

– Äidit voivat olla iässä, joissa heillä on vaihdevuosioireita tai heillä voi olla omat ikääntyneet vanhempansa hoidettavana. Muutoksen kanssa toimeen tuleminen voi olla haastavaa ja mitä hankalampia muutokset ovat, se suuremman stressin kanssa joutuu elämään, sanoo ihmissuhdeneuvoja Mo Kurimbokus BootsWebMD-sivuston haastattelussa.

Jos koet menetyksen tunnetta tyhjän pesän syndrooman takia, tartu toimiin. Alla vinkkejä tyhjän pesän syndroomasta selviämiseen.

Muutos voi olla raskas myös lapselle

Ota huomioon, että muutos on suuri myös lapsellesi. Vaikka on hyvä saattaa heidän tietoonsa, että häntä kaivataan, älä kuormita häntä menetyksen tunteillasi. Jos et voi puhua kumppanillesi, etsi ystävä johon luotat ja jaa tuntemuksesi hänen kanssaan.

Pysy yhteydessä. Voit yhä olla läheinen lastesi kanssa vaikka asuisittekin erillään. Panosta säännölliseen yhteydenpitoon tapaamisilla, puhelinsoitolla, sähköpostilla, tekstiviestillä tai videopuheluilla.

Uskalla hakea apua

Etsi tukea. Jos sinun on hankala asennoitua tyhjään pesään, tukeudu läheisiisi ja muihin luotettaviin ihmisiin. Jaa tuntemuksiasi. Jos tunnet itsesi masentuneeksi, konsultoi lääkäriäsi tai mielenterveysalan ammattilaista.

Keksi uutta tekemistä ja suunnittele tulevaa

Etsi uusia mahdollisuuksia joko työhön tai vapaa-aikaasi liittyen. Kiireisenä pysyminen tai uusien haasteiden vastaanottaminen koton tai työssä voi helpottaa menetyksentunnetta, jonka lapsen lähtö voi saada aikaan.

– Mitä suurempi muutos, sitä suurempi stressi. Liiat muutokset liian nopeasti voivat tuoda mukanaan huomattavasti stressiä. Mikset helpottaisi matkaasi uuteen elämänvaiheeseen? Vaikka idea kuulostaisikin houkuttelevalta, varo tekemästä liikaa muutoksia turhan pian, Kurimbokus sanoo.

Keskity parisuhteeseesi

Vanhemmat voivat tuntea etteivät osaa enää keskittyä, kun elämä ei enää pyöri lasten ympärillä.

– Äkkiä lapset ovat lähteneet kotoa ja olette jääneet kahden kesken. Ellette ole tottuneet viettämään aikaa yhdessä, voitte tuntea toisenne vieraiksi, Kurimbokus sanoo.

Älä korvaa lapsen jättämää aukkoa työllä

Varo ettet yksinkertaisesti ”korvaa” lastasi toisella vaativalla elämän osa-alueella: työllä, lemmikeillä – jopa työ saattaa alkaa hallita elämääsi.

– Jotkut pariskunnat löytävät itsensä korvaamasta lapsiensa puuttumista tekemällä ylitöitä ja pitkiä päiviä, sanoo Kurimbokus.

Lähteet: BootsWebMD, Mayoclinic

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat