Kiinan hallitus systemaattisesti rampautti Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n vakoiluoperaatioita vuodesta 2010 lähtien tappamalla ja vangitsemalla CIA:n lähteitä, uutisoi New York Times -lehti.
Lehden tietojen mukaan Kiina tappoi ja vangitsi kahden vuoden aikana jopa 20 lähdettä.
Osa viranomaisista uskoo, että CIA:ssa oli myyrä, joka vuoti kiinalaisille tiedot lähteistä. Toiset taas uskovat, että kiinalaiset hakkeroivat järjestelmän, jolla CIA kommunikoi ulkomaalaisten lähteidensä kanssa.
Yhdysvaltain entisen ja nykyiset viranomaiset kuvailevat New York Timesille lähteitä koskevaa vuotoa pahimmaksi vuosikymmeniin. Viranomaisten mukaan lähteiden vangitsemisen ja tappamisen myötä Kiina rampautti CIA:n tiedustelutietojen keräämisen moniksi vuosiksi eteenpäin.
Lehdelle puhuneet vertaavat Kiina-vuotoa vakavuudeltaan Aldrich Amesin ja Robert Hanssenin toteuttamiin tietovuotoihin, joiden myötä Yhdysvallat menetti runsaasti lähteitä Neuvostoliitossa ja Venäjällä. Sekä CIA:lle työskennellyt Ames että FBI:n agenttina toiminut Hanssen on tuomittu vakoilusta Neuvostoliiton ja Venäjän hyväksi.
Sekä CIA että liittovaltion poliisi FBI kieltäytyivät kommentoimasta Kiinaa koskevia tietoja lehdelle.
Lähteet: CIA ja FBI tutkivat vuotoa yhdessä
Asiasta lehdelle kertoneiden viranomaisten mukaan ensimmäiset merkit ongelmista ilmenivät vuonna 2010, kun lähteiltä tulevan tiedon määrä alkoi vähentyä.
Vuoden 2011 alkupuoleen mennessä viranomaiset olivat ymmärtäneet, että heillä on ongelma. Sen lisäksi, että tiedustelutietoa tuli vähemmän, oli myös osa lähteistä kadonnut.
FBI ja CIA aloittivat New York Timesin tietojen mukaan yhteisen tutkinnan asiasta. Vuoteen 2013 mennessä CIA ja FBI tulivat siihen lopputulokseen, että Kiinan kyky tunnistaa lisää CIA:n agentteja oli saatu estettyä, mutta tutkinnassa ei päästy selvyyteen siitä, kuinka Kiina oli päässyt CIA:n lähteiden jäljille.