Ukrainalla ja Yhdysvalloilla on salainen, vuosikymmenen kestänyt tiedustelukumppanuus, jolla on ollut ratkaisevan tärkeä rooli Ukrainan puolustautumisessa Venäjää vastaan, kertoi yhdysvaltalaislehti New York Times.
Maiden tiedustelukumppanuus alkoi lehden mukaan vuonna 2014 Ukrainan presidentin Viktor Janukovytshin syrjäyttämisen jälkeen. Sen jälkeen Ukrainasta on tullut yksi Yhdysvaltojen tärkeimmistä Kremlin vastaisista tiedustelukumppaneista, NYT kirjoittaa. Artikkeli perustuu lehden mukaan yli 200 haastatteluun Yhdysvalloissa, Ukrainassa ja muualla Euroopassa.
Lehden mukaan Yhdysvaltalaiset tiedustelupalvelut tarjoavat Ukrainalle tiedustelutietoa kohdennettuja ohjusiskuja varten, jäljittävät venäläisjoukkojen liikkeitä ja auttavat vakoiluverkostojen tukemisessa. Venäjän hyökkäyksen alussa Yhdysvallat tarjosi Ukrainalle ratkaisevaa tiedustelutietoa muun muassa siitä, mihin Venäjä suunnitteli iskuja ja millaisin asein.
Ukrainan Venäjän-vastaisen rajan tuntumassa on NYT:n mukaan 12 salaista Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n tukemaa vakoilutukikohtaa.
Vakoojien koulutusta
Yhdysvaltalaiset ovat NYT:n mukaan olleet ajoittain vastahakoisia täysimääräiseen yhteistyöhön, sillä he ovat epäilleet ukrainalaisten luotettavuutta ja halunneet välttää Venäjän provosoimista. Lehden mukaan Ukraina kuitenkin teki itsensä tarpeelliseksi tarjoamallaan tiedustelutiedolla, joka koski muun muassa Malaysia Airlinesin lennon alasampumista vuonna 2014.
CIA:n on muun muassa lähettänyt Ukrainaan tiedusteluvarusteita ja kouluttanut vakoojia, NYT kertoo. Raja vedettiin lehden mukaan siihen, että CIA ei auttaisi Ukrainaa tekemään tappavia hyökkäysoperaatioita. Venäjän aloitettua suurhyökkäyksensä tämä rajoitus poistettiin.
Onnistunut yhteistyö johti NYT:n mukaan siihen, että Yhdysvallat muodosti usean muun tiedustelupalvelun kanssa salaisen koalition tiedustelutiedon jakamiseksi Venäjästä.
Jos Yhdysvaltojen apu Ukrainalle loppuu, CIA voi lehden mukaan joutua supistamaan toimintaansa Ukrainassa.