Zelenskyin mukaan vuoto tarkoittaa, ettei kumppaneiden välillä ole luottamuksellisuutta.
Presidentti Volodymyr Zelenskyin salainen asepyyntö Yhdysvalloille on paljastunut. Ukraina haluaa osana rauhansuunnitelmansa "pelotepakettia" Tomahawk-risteilyohjuksia.
Asiasta kertoo yhdysvaltalaislehti The New York Times yhdysvaltalaisviranomaistietoihin nojaten.
Julkisesti Zelenskyi on sanonut Ukrainan tarvitsevan voimakasta sotilaallista tukea osana rauhansuunnitelmaansa, mutta yksityiskohtia ei ole kerrottu.
Tomahawk-pyyntö on yhdysvaltalaisviranomaisen mukaan mahdoton.
Ukraina ei myöskään ole uskottavasti kertonut Yhdysvalloille, miten se käyttäisi pitkän kantaman aseita, viranomainen sanoo.
Ukrainan Yhdysvalloille antama lista Venäjällä olevista kohteista on aivan liian suuri siihen nähden, kuinka paljon ohjuksia Yhdysvallat tai sen liittolaiset voisivat realistisesti maalle antaa.
Venäjän mukaan Tomahawk-pyyntö osoittaa Ukrainan olevan "huomattavan hermostunut" rintamatilanteesta.
Zelenskyi suuttui
Zelenskyi on osaltaan vahvistanut The New York Timesin tiedot oikeiksi toteamalla, että Ukrainan Tomahawk-pyyntö oli "luottamuksellista tietoa", kertoo ukrainalaismedia Kyiv Independent.
Zelenskyin mukaan vuoto tarkoittaa, ettei kumppaneiden välillä ole luottamuksellisuutta.
Ukraina on myös aiemmin suuttunut erityisesti yhdysvaltalaisviranomaisten taipumuksesta vuotaa tietoja Ukrainan suunnitelmista tai tarpeista lehdistölle.
Tomahawk-ohjuksilla on liki 2 500 kilometrin kantama, mikä on noin seitsemänkertainen Yhdysvaltojen jo antamiin ATACMS-ohjuksiin nähden.
Zelenskyin mukaan hän pyysi ohjuksia sillä reunaehdolla, että niitä käytettäisiin vain jos Venäjä ei suostu lopettamaan sotaa.
– Sanoin, että tämä on ennaltaehkäisevä keino. Minulle sanottiin, että se on eskalaatiota, Zelenskyi sanoi pohjoismaisille toimittajille keskiviikkona.
Lue myös: Varoitus Venäjästä: "Käynnissä on jonkin ison operaation testi – ja se on sujunut hyvin"
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tapasi Yhdysvaltojen presidentti Joe Bidenin Valkoisessa talossa 26. syyskuuta. Ohjusneuvottelujen lopputulos ei ollut Ukrainan mieleen.AFP / Lehtikuva
Epärealistinen rauhansuunnitelma?
Ukraina kertoi lokakuun puolivälissä viisi kohtaa esimerkiksi Nato-jäsenyyden sisältävän rauhansuunnitelmastaan, jota se kutsuu "voitonsuunnitelmaksi". Suunnitelma sisälsi lisäksi kolme salaista lisäkohtaa.
Suunnitelmaa on kritisoitu länsimaissa varsinkin epävirallisesti epärealistiseksi.
Ukraina on osaltaan pyrkinyt saamaan Yhdysvalloista mahdollisimman paljon asetukea ennen kuin presidentti Joe Bidenin kausi Valkoisessa talossa päättyy. Ukraina pelkää maan tukemiseen selvästi penseämmin suhtautuvan Donald Trumpin voittavan ensi viikolla käytävät presidentinvaalit.
The New York Timesin mukaan Zelenskyin kanslia on vahvistanut Ukrainan presidentin olleen "tyrmistynyt", ettei Biden antanut lupaa hyökätä ATACMS-ohjuksilla syvälle Venäjän maaperälle presidenttien tavatessa syyskuussa Washingtonissa.
Venäjän presidentti Vladimir Putin on vaatinut, että mahdollisissa rauhanneuvotteluissa täytyy huomioida "taistelukentän realiteetit". Aiemmin tällä viikolla uutisoitiin Venäjän voimakkaiden hyökkäysten edenneen nopeasti Donetskin alueella.
Lue myös: Nyt se sanotaan suoraan: Venäjä on Suomen energiayhtiöitä päivittäin riivaavien verkkohyökkäysten taustalla
Suomessa havaitut dronet ja murrot voivat olla tulevien operaatioiden valmistelua
Luuri korvaan venäjäksi: Näin takavarikoiduissa kiinteistöissä suhtauduttiin MTV:n puheluihin
Uusi strategia: Suomi vastaa kyberhyökkäyksiin iskemällä takaisin – "Jos ei, se kannustaa Venäjää"
Putinin vitsi osui Yhdysvaltojen herkkään paikkaan
Juttua päivitetty 31.10.2024 kello 11.35: Lisätty Venäjän kommentti Ukrainan Tomahawk-pyyntöön liittyen.