Jääkiekon NHL:n runkosarjassa on alkamassa lopullinen taistelu pudotuspelipaikoista. Ketkä suomalaiset ovat joukkueellen tärkeimpiä ja keiden pitää parantaa?
Kausi on vielä vahvasti kesken, joten kenenkään tekemisiä ei voi lopullisesti tuomita suuntaan eikä toiseen. Yksi kuukausi voi muuttaa kokonaisuutta radikaalisti, mutta nyt tehdyssä listassa katsotaan tilannetta tällä hetkellä.
Jokaisen otteita on myös arvioitu ennen kaikkea pelaajaan itseensä kohdistuneiden odotusten kautta. Esimerkiksi Pekka Rinteen kohdalla vaatimaton pelijakso on toiselle maalivahdille varsin onnistunut. Lisäksi kategorioiden välissä on paljon "liikkuvia osia".
Suomalaiset onnistujat:
1. Aleksander Barkov FLA, 43 ott., 16+19, +13
Kolmas kausi on ollut Barkovilta sensaatiomainen. Hän on noussut NHL:n mittakaavassa isoon valokeilaan, eikä pelkästään Suomessa. Rauhallinen, päättäväinen ja juonikas sentteri on omalle joukkueelleen äärettömän tärkeä pelaaja kaukalon molemmissa päädyissä. Barkov on suuri syy siihen, että historiansa ajan lähinnä jämäjoukoissa rämpinyt Panthers onkin yhtäkkiä divisoonan kärkijoukkue. Käsittämätön suoritus, etenkin kun kyseessä on 20-vuotias pelaaja. Toivottavasti aivotärähdys ei vaivaa kauaa eikä ainakaan jatkossa. Kauden onnistujia on myös joukkuekaveri Jussi Jokinen, joka on tällä hetkellä suomalaisten tehokkain yhdessä Mikko Koivun kanssa.
2. Leo Komarov TOR, 55 ott., 18+17, -1
Fanien suosikki, tähdistöpelaaja ja suomalaisten paras maalintekijä. Komarov on lyönyt viimeistään tällä kaudella läpi NHL:ssä ja tekee vakuuttavasti tulosta. Vaikka joukkue ei ole vieläkään päässyt kipuilustaan yli, Komarovin panos on ollut vähintään tarpeeksi. Taklaa, hiillostaa, taistelee ja on uransa tehokkaimmassa kunnossa. Loistava kausi.
3. Rasmus Ristolainen BUF, 58 ott., 8+25, -13
21-vuotias puolustaja pelaa järjettömiä minuutteja. On rutkasti parempi kuin koskaan aiemmin. Miinuslukema on yhä iso, mutta se on vain kolmannes viimevuotisesta. Turkulainen on parantanut joka osa-alueella ja etenkin hyökkäyspäässä on tullut paljon onnistumisia. Nyt tukena on valmennus, joka todella osaa neuvoa nuorta suomalaista kehittymään. Kehittymisessä on vielä paljon varaa etenkin omassa päädyssä, mutta fyysisesti pelaava Ristolainen on kasvamassa huippupuolustajaksi. Joukkueen ailahtelevuus rokottaa paljon Ristolaista, joka on aina lähes puolet pelistä jäällä.
4. Joonas Korpisalo CBJ, 19 ott., 9 voit., 92,3%, 2,53
21-vuotiaan tulokkaan ei edes pitäisi pelata NHL:ssä, mutta kun muut ovat loukkaantuneet, jonkun on pakko ottaa kiekot kiinni. Nuorukainen on äärettömän kovassa paikassa ja on kantanut vastuunsa häkellyttävän hienosti. Ensimmäiset pelit olivat hapuilevia, mutta Korpisalo on löytänyt huipputason nopeasti. Ilman luotettavaa ja kylmäpäistä suomalaista joukkue olisi pahasti tuuliajolla. Loistava tulevaisuus edessä.
5. Antti Niemi ja Kari Lehtonen DAL
Pakko puhua parina. Dallasin päätös ottaa kaksi kallista veskaria mietitytti kauden alla, mutta suomalaiset ovat osoittaneet, että se toimii. Dallas on keikkunut lännen kärjessä koko kauden hurjan hyökkäyksensä ja kahden suomalaisen tulpan ansiosta. Niemi (37 ott., 21 voitt., 90,9%, 2,50) oli alkukaudesta niskan päällä torjuntajärjestyksessä, mutta juuri nyt Lehtonen (27 ott., 16 voitt., 91,0%, 2,76) on tulikuuma. Kilpailu tuntuu sopivan molemmille ja paikatkin ovat pysyneet kunnossa.
Suomalaiset epäonnistujat:
1. Tuomo Ruutu NJD, 15 ott., 0+0, -1
33-vuotias Ruutu on pudonnut pelaavasta kokoonpanosta. Jalkamurtuma on tietysti suurin syy hiljaiseen kauteen, mutta kuluva kausi on ollut todella vaikea. Vaikka yli 700 NHL-pelin konkari on nyt kunnossa, joutuu hän katsomaan sivusta, kun nuoremmat johtavat Devilsiä voittoihin. Kun menossa on rahakkaan sopimuksen viimeinen kausi, pitäisi tehdä tulosta. Sen sijaan edellinen piste on kaukaa viime kaudelta. Keväällä on pakko löytyä uusi rytmi, muuten ensi kauden työpaikan saaminen on vaikean takana.
2. Mikael Granlund MIN, 56 ott., 5+24, -9
Granlundilta on odotettu tasonnostoa joka vuosi. Tälläkään kertaa sitä ei ole saatu. Syksyllä homma meni lupaavasti, mutta Granlund on vaipunut samaan lamaan kuin koko muukin sakki. Samassa kelkassa on joukkueen kapteeni Mikko Koivu, joka pelasi huippusyksyä, mutta juuri nyt menee heikosti. Granlund on tämänhetkisen alankovaiheen takia kovimmassa paineessa NHL-uransa aikana. Potentiaalia on edelleen, kaipaa vieruskavereiltaankin onnistumisia.
3. Teemu Pulkkinen DET, 29 ott., 6+6, +3
Pulkkinen on kauden aikana väläytellyt, mutta loukkaantuminen käänsi kauden kulun. On nyt terve, muttei mahdu kokoonpanoon. Juuri siitä syystä kausi menee tähän kategoriaan, vähimmäisvaatimus Pulkkisella oli vakiinnuttaa pelipaikka NHL:ssä, mutta se ei ole onnistunut. Yksi näyttöpaikka ja kaikki voi vielä kääntyä iloksi.
4. Teuvo Teräväinen CHI, 56 ott., 10+13=23, +1
Erikoinen kausi. Siellä täällä pomppimista. Pienoinen pettymys ehkä siksi, että pääsi aloittamaan kautensa äärimmäisten huippumiesten kanssa. Kun onnistumisia ei tullut, NHL:n julma todellisuus iski ja Teräväistä on paiskittu sinne sun tänne. Kun ketjukaverit vaihtelevat, omaa paikkaa on vaikea löytää. Nuoren taiturin ei saa nyt tuskastua, toivottavasti pitkän maalittoman putken katkeaminen helpottaa. Viimeisiin 21 peliin vain tehot 2+2.
5. Pekka Rinne NSH 46 ott., 20 voit., 90,2%, 2,57
Herätysmielessä listan tällä puolella. Rinteen ja Tuukka Raskin kohdalla odotukset ovat suomalaisten mittakaavassa aivan valtaisat, eivätkä tähdet ole onnistuneet niiden mukaisesti. Rinteellä on ollut muutamia todella heikkoja pelejä. Vaikka tilastot eivät ole hälyttävät, Rinne on juuri nyt yllättässä tilanteessa, sillä kakkosveskari Carter Hutton pelasi todella poikkeuksellisesti kahdessa perättäisessä pelissä. Molemmat olivat vieläpä NHL:n kärkijengejä vastaan. Rinteen asema on uhattuna, hänen pitää laittaa peli kuntoon, jotta Nashville pitää kiinni pudotuspelipaikastaan.