NHL:n pudotuspelit alkavat Suomen aikaa torstain vastaisena yönä. Pudotuspeleissä on mukana 18 suomalaista.
MTV Sport arvioi jokaisen suomalaisen tilanteen pudotuspelien alla sekä pelaajan merkityksen omalle joukkueelleen.
Mikäli kaikki menee kuin unelmissa, edessä on suomalaisittain kaunis kevät. Vaikka kaikki unelmat harvemmin toteutuvat, pudotuspeleissä on toistakymmentä suomalaista, joilla on mahdollisuus tehdä omalle joukkueelleen suuria asioita.
NHL:n pudotuspelien suomalaiset arvioitavana:
Olli Määttä, Pittsburgh
(67 ott, 6+13=19, +27)
Määtän pelaaminen ensimmäisissä peleissä on epävarmaa, sillä hän palasi vasta maanantaina olkapäävamman jäljiltä joukkueen treeneihin. Mikäli Määttä pääsee aiempaan vireeseensä, hän on Penguinsille valtavan iso pelaaja. Määttä ja Kris Letang ovat luotettava ja nopea pakkipari, joka saa kiekon liikkeelle. Puolustuksen on onnistuttava, jotta maalivahti Marc-Andre Fleury – joka myös parantelee vammaansa – ei joudu liian kovaan paineeseen. Määttä on iso osa Pittsburghin mahdollista menestystä, koko liigan puolustajien kolmanneksi paras +/- -tilasto ei syntynyt vahingossa.
Antti Raanta, NY Rangers
(25 ott, 11 voitt, 91,9%, 2,24)
Raanta on niin selvä kakkosvahti kuin olla ja voi. Rangers luottaa Henrik Lundqvistiin ja joko voittaa tai häviää hänen mukanaan. Raanta on kuitenkin juuri oikeanlainen mies rooliinsa, (peli)huumori pitää päivästä toiseen ja hän on valmis jos tarvitaan. Tilanne on hänen kannaltaan ristiriitainen: peliaikaa haluaisi, mutta jos sitä tulee, kaikki ei ole joukkueen kannalta kohdallaan.
Aleksander Barkov, Florida
(66 ott, 28+31=59, +18)
Floridan hyökkäyspelin sielu, samoin puolustuspelin. Barkovin johtama ykkösketju voi viedä Floridan pitkälle, mutta kuinka kauas nuoruuden into ja positiivinen noste vievät? Barkov pystyy vaimentamaan vastustajan tähdet, mutta tällä kaudella myös oma pistetuotanto oli lähellä liigan huippuja. Vaikka Florida oli divisioonansa ykkönen, kokemus pudotuspeleistä on vähäistä ja nyt edessä ovat uudet pelit. Barkov on näyttänyt ennenkin, että kovat paikat eivät huimaa. Barkov on pelaaja, jolla on potentiaali saada aikaan ihmeitä.
2:31
Jussi Jokinen, Florida
(81 ott, 18+42=60, +25)
Konkari on kuin uudestisyntynyt. Tehoja syntyy ja homma toimii tuttuun tyyliin molempiin suuntiin. Jokinen on Barkovin ohella Floridalle ratkaiseva mies, molemmilta kaivataan onnistumisia. Vielä kun Vincent Trocheck saadaan takaisin kokoonpanoon, on Jokisellakin jälleen paras mahdollinen paikka ja seura. Takuuvarma suorittaja, jonka kokemus on Panthersille kullanarvoista kevään tosipeleissä. Avainroolissa heti ensimmäisestä pelistä asti.
Christopher Gibson, NY Islanders
(4 ott, 2 voitt, 88,2%, 3,40)
Islandersilla on kiusallinen tilanne. Ykkösveskari Jaroslav Halak on loukkaantunut, samoin kolmosvaihtoehto Jean-Francois Berube. Gibson saattaa siis olla kokoonpanossa, kun torjuntavastuussa on Thomas Greiss. Gibson tuskin pelaa, mutta hänenkin täytyy olla valmiina kuten runkosarjan lopussa.
Valtteri Filppula, Tampa Bay
(76 ott, 8+23=31, -6)
Filppulan kausi oli pisteiden valossa heikoin yhdeksään vuoteen. Tampa luottaa puolustavassa roolissa Filppulaan, Brian Boyleen ja Ryan Callahaniin, mutta myös tehoja on tultava. Etenkin kun Steven Stamkos on poissa kokoonpanosta, koko Tampan joukkueen on nostettava tehoaan; tämä pätee raadollisesti myös Filppulaan. Viime vuoden finaalijoukkueen pitää parantaa joka tasolla, Filppula voisi olla esimerkinnäyttäjä.
Teemu Pulkkinen, Detroit
(36 ott, 6+6=12. +2)
Pulkkinen on vaikeassa paikassa; paikkaa kokoonpanosta ei tahdo löytyä. Hän pelasi runkosarjan viimeisen reilun kuukauden aikana vain neljässä pelissä. Pulkkisen ainut toivo on treenata nöyrästi ja kovaa, samaan aikaan jotain sellaista täytyy tapahtua, että valmennusjohto haluaa sekoittaa kokoonpanoa. Pulkkisen on oltava valmis ja onnistuttava, jos komento käy.
Antti Niemi, Dallas
(48 ott, 25 voitt, 90,5%, 2,67)
Kari Lehtonen, Dallas
(43 ott, 25 voitt, 90,6%, 2,76)
Niemi ja Lehtonen on parempi sijoittaa samaan lokeroon. Kaksikko pelasi runkosarjassa lähes yhtä paljon, eikä päävalmentaja Lindy Ruff ole vielä ilmoittanut kumpi pelaa. Olettaa sopii, että molemmat pelaavat. Kahden miehen rotaatio toimi runkosarjassa, joten sitä voidaan käyttää myös pudotuspeleissä. Pudotuspeleissä heikkoihin päiviin ei kuitenkaan ole varaan, joten lopulta kumpi tahansa voi varastaa torjuntavastuun. Dallas teki runkosarjassa eniten maaleja, Niemi-Lehtonen-akselin tehtävä on varmistaa se, että maalintekokisat päättyvät omien voittoon. Oli maalissa kumpi tahansa, menestyvä joukkue tarvitsee aina takuuvarmaa maalivahtipeliä. Tilanne on Niemen ja Lehtosen kannalta erikoinen, kumpi vain voi nousta sankariksi.
Mikko Koivu, Minnesota
(82 ott, 17+39=56, +6)
Koivun on nyt näytettävä kyntensä. Hän on hiipunut kaikkina edellisinä playoff-keväinä pikkuisen taustalle. Asema joukkueessa on vahva ja vastuuta tulee kaikissa mahdollisissa tilanteissa, nyt on tehtävä tulosta. Koivun ei pidäkään olla maali per peli -mies, mutta joukkue kaipaa tehoja laajalta rintamalta. Asetelma on vaikea, kun vastassa on läntisen konferenssin ykkönen, mutta Dallas ei ole rutinoitunut pudotuspelijoukkue. Siihen Wildin pitää iskeä tulisieluisen ja vahvatahtoisen Koivun johdolla.
Mikael Granlund, Minnesota
(82 ott, 13+31=44, -12)
Granlund on tuntunut syttyvän NHL-uransa aikana nimenomaan keväisin. Sitä tarvitaan nytkin. Runkosarja oli suomalaiselle ailahteleva ja vaikeina hetkinä kritiikkiä tuli kovalla kädellä. Nyt jos koskaan on oikea tilaisuus näyttää jokaiselle epäilijälle mistä kana... Vai kuinka makeaa olisi jättää superduo Tyler Seguin-Jamie Benn varjoonsa, sikäli mikäli Seguin peleihin vammaltaan ehtii? Häikäisevä jatkoaikamaali Coloradoa vastaan on painunut muistoihin, sen ja ilmaveivimaalin rinnalle halutaan nyt suloista tarinaa.
Erik Haula, Minnesota
(76 ott, 14+20=34, +21)
Haula voi olla yllättävä ratkaisija koko ottelusarjalle. Hän pääsi John Torchettin valmennuksessa keväällä kovaan pistevireeseen, mutta Haulan todellinen arvo on toisessa päädyssä: hän pystyy yhdessä Nino Niederreiterin ja yleensä kolmantena lenkkinä pelaavan Jason Pominvillen kanssa vaimentamaan vastustajan tähdet tyystin. Esimerkiksi Chicagon supertähdet Patrick Kane ja Artemi Panarin saivat Minnesotaa vastaan aikaan vain yhden pisteen mieheen runkosarjan viidessä kohtaamisessa. Ja Wild voitti jokaisen. Haulan nopeus, puolustuskyky ja taistelutahto ovat tehneet hänestä Wildille täsmäpelaajan, joka voi olla juuri se erikoisase, joka aiemmilta vuosilta on uupunut. Nuori porilainen voi nousta aivan uuteen valokeilaan kevään aikana.
Jori Lehterä, St. Louis
(79 ott, 9+25=34, +12)
Lehterä ei ollut samanlaisessa lennossa runkosarjassa kuin oli tulokaskaudellaan. Hän on kuitenkin ottanut nyt pysyvästi paikkansa NHL:ssä ja ennen kaikkea joukkueessaan. Lehterä on tärkeä osa St. Louisin leveää hyökkäysmateriaalia, mutta edessä seisoo valtava jätti: edellisten viiden vuoden pelätyin playoff-vastus Chicago. Lehterän, Vladimir Tarasenkon ja Jaden Schwartzin kolmikon viime kauden häkellyttävä lento olisi nyt poikaa. Mikäli kaikki osuu kohdalleen, ykkösylivoimaa pyörittävä Lehterä voi ottaa runkosarjaa suuremman roolin ja valokeilan, mikä olisi nannaa joukkueelle. Jos Chicagon kaataa, voi kaataa kenet tahansa muunkin.
Teuvo Teräväinen, Chicago
(78 ott, 13+22=35, -2)
Viime kevään finaalien parhaalta pistemieheltä odotettiin runkosarjassa vähän enemmän. Pääsi aloittamaan kauden peräti ykkösketjussa, mutta tehoja ei tullut ja sen jälkeen alkoi nakkelu paikasta toiseen. Viime keväänä tehot löytyivät, kun paikka muurattiin Antoine Vermetten ja Patrick Sharpin vierelle, mutta kumpaakaan ei ole tarjolla nyt. Teräväinen kuitenkin näytti, että mahtavalla taitoarsenaalilla varustettu suomalainen voi tehdä otteluita, jopa ottelusarjoja, ratkaisevia tekoja. Nuoren hyökkääjän kannalta hyvää on se, että suurin tulosvastuu on muilla. Silti hän haluaa itse olla ratkaiseva pelaaja ja mikäli homma lähtee heti oikeille raiteille, paikka kärkikuusikosta voi aueta. Se tietäisi muhkeaa pistepottia ja kuten aina Chicagon kohdalla, keväästä voi tulla pitkä ja menestyksekäs.
Sami Vatanen, Anaheim
(71 ott, 9+29=38, +8)
Anaheimin pakiston laajuudesta kertoo paljon, että kolmosparissa pelaa Vatanen, joka oli runkosarjassa pakkien yv-maaleissa ja -pisteissä NHL:n parhaimmistoa pisteillään 4+15. Vatanen joutui huilaamaan runkosarjan lopussa, mutta kun tosipelit alkavat, hän on kunnossa. Vatanen pyörittää ankkojen ylivoimaa, ja pystyy hyökkäyspäässä poikkeuksellisiin ratkaisuihin, mutta raataa myös alivoimaa. On parantanut NHL-vuosiensa aikana oman pään peliä, minkä arvo nousee pudotuspeleissä. Anaheim on jopa mestari-potentiaalinen joukkue, Vatanen sen tavoitteen kannalta avainosassa.
Pekka Rinne, Nashville
(66 ott, 34 voitt, 90,8%, 2,48)
Rinteen kausi oli juuri samanlainen kuin koko joukkueen: vahva alku, ailahtelevaa joulukuusta helmikuuhun ja vahva lopetus runkosarjalle. Rinne on pudotuspeleissä suomalaisista kaikkein tärkein pelaaja omalle joukkueelleen, mikäli Rinne ei onnistu, Nashville ei pärjää. Se on kylmä fakta, ja Rinteen on pelattava huipputasolla, jotta hän vie ensimmäisen kerran joukkueensa toista kierrosta pidemmälle. Kova paine, mutta ainakin me suomalaiset tiedämme, että betoni kestää. Anaheimin pysäyttäminen olisi valtavan kova temppu.
Miikka Salomäki, Nashville
(61 ott, 5+5=10, -1)
Salomäki sementoi runkosarjassa paikkansa NHL-miehistössä ja tekee sitä, mistä hänet tunnetaan: paiskii töitä valtavalla intensiteetillä ja jyräyttelee painavia pommeja vastustajiin. Juuri hänenlaistaan pelaajaa pudotuspeleissä tarvitaan. Ei vie otsikoita eikä ole puhutuin pelaaja, mutta tekee tärkeää työtä omalle joukkueelleen. Ylilyöntejä ja turhia jäähyjä pitää välttää, joten kurin pitää myös Härkä-Salomäellä pysyä.
Joonas Donskoi, San Jose
(76 ott, 11+25=36, +4)
Donskoi näytti heti alkukaudesta, että Sharks teki kaappauksen vapailta markkinoilta. Raahelainen ihastuttaa kiekollisella taidollaan, mutta osaa myös näkymättömän työn. Donskoi puolustaa nöyrästi omaan päähän ja pystyy tarjoamaan joukkueelleen maalinteon leveyttä kärkimiesten takaa. Juuri sitä tarvitaan pudotuspeleissä. Sharksilla on edessä hurja taistelu paikallisvastus Los Angelesia vastaan, eikä Donskoikaan varmasti selviä ilman mustelmia. Häneltä sopii odottaa ratkaisevia tekoja yksittäisissä otteluissa, eikä yleinen taso todennäköisesti notkahtele. Mielenkiintoista nähdä taiturin ensimmäiset NHL-pudotuspelit.
(Pelaajilla suluissa runkosarjan tilastot: pelatut ottelut, maalit+syötöt=pisteet, +/- -tilasto. Maalivahdeilla pelatut ottelut, voitot, torjuntaprosentti ja päästettyjen maalien keskiarvo)