MTV Sport listaa joka maanantai maailman parhaan jääkiekkoliigan onnistujat ja epäonnistujat. Viime viikolla Chicago Blackhawks nousi finaalisarjassa tappioasemasta johtoon ja voi nostella kiekkomaailman halutuinta pystiä varhain tiistaiaamuna Suomen aikaa. Samalla Kimmo Timosen ura saisi upeimman mahdollisen päätöksen.
TOP5
1. Chicago Blackhawks
Chicago on käsittämätön ryhmä. Blackhawks näytti jo tovin uuvahtaneen, kun Tampa Bay otti ottelusarjassa 2-1-johdon, mutta niinpä vain tilanne on nyt se, että tiistaiaamun voitolla Chicago juhlii kolmatta mestaruutta kuuteen vuoteen. Blackhawks tasoitti sarjan kotikentällä neljännessä ottelussa tavalla, joka kertoo erinomaisesta joukkueesta: se pelasi huonon ottelun, mutta voitti silti. Kuudes peli oli sitten silkkaa vieraspelaamisen taidetta. Blackhawks oli hyvä ja voitti ansaitusti. Pidän melko todennäköisenä, että Chicago ja sen suomalaispelaajat Kimmo Timonen ja Teuvo Teräväinen juhlivat Stanley Cupia tiistaiaamuna.
2. Historiallinen finaalisarja
Tämän kevään finaalisarja jää historiaan kaikkien aikojen tasaisimpana. Koskaan aiemmin finaalien historiassa kumpikaan joukkue ei ole edes johtanut yhtäkään kamppailua kahdella maalilla ja kaikki ottelut ovat toistaiseksi päättyneet yhden maalin erolla. Se kertoo ainakin sen, että finaalissa ovat olleet tänä keväänä kaksi NHL:n parasta joukkuetta. Maalijuhlia odottaneet ovat joutuneet pettymään, mutta jokainen finaali on tarjonnut kiivaan taistelun voitosta aina viimeiseen summeriin saakka. Niinhän sen pitää finaaleissa ollakin!
3. Chicagon duunariosasto
Teuvo Teräväistä ei helposti miellä duunariksi, mutta Chicagon huikeassa joukkueessa suomalaisnuorukainen kuuluu kuitenkin niin sanottuun "Secondary Scoring" -ryhmään, jolta odotetaan tehoja kirkkaimpien tähtien jälkeen. Teräväinen on vastannut huutoon loistavasti. Antoine Vermette on myös osoittanut, että hänestä kannatti maksaa ensimmäisen kierroksen varaus siirtorajalla. Chicago ei ole kertaakaan hävinnyt kevään pudotuspeleissä, kun Vermette on osunut maalipuiden väliin. Chicagon laaja materiaali on ollut Tampa Bayn turma toistaiseksi, kun Hawksin ykköstähdet ovat jääneet ilman mainetekoja.
4. Corey Crawford, Chicago Blackhawks
Kanadalaisvahti on kulkenut pitkän tien organisaatiossa ja ansainnut luottonsa. Crawfordia ei yleisesti pidetä NHL:n aivan kirkkaimpana maalivahtitimanttina, mutta finaalisarjassa hän on ollut virkaveljeään parempi ja ottanut ratkaisevilla hetkillä ne isot torjunnat, jotka häneltä on vaadittu. Crawford on jo urallaan voittanut Lordin maljan kerran ja on kovaa vauhtia matkalla toiseen. Voittaminen on maalivahtien ykköstehtävä yli kaikkien muiden tilastojen ja torjuntaprosenttien. Kanadalainen on tehnyt toistaiseksi juuri sen, mitä häneltä on vaadittu.
5. Valtteri Filppula, Tampa Bay Lightning
Filppula ratsastaa uransa aallonharjalla 31-vuotinaana. EVU-kasvatti on Stanley Cup -finaaleissa joukkueensa ykkössentteri ja luotettavin työjuhta. Maagisia syöttöjä ja viidennessä finaalissa komea viimeistely Tampa Bayn ainokaiseen. Filppulan arvostus on ollut jo pitkään Pohjois-Amerikassa isoa, mutta nyt varmasti Suomessakin on viimeisetkin epäilijät vaienneet. Voitti Tampa Bay sitten mestaruuden tai ei, Filppulan otteet tullaan muistamaan pitkään.
FLOP5
1. Ykköstähdet
Steven Stamkos, Tampa Bayn "Kolmoset" sekä Patrick Kane ja Jonathan Toews ovat olleet pimennossa. Etenkin Stamkos on epäonnistunut. Kanadalaisella on ollut riittävä määrä paikkoja finaaleissa, mutta hän ei ole onnistunut vielä kertaakaan maalinteossa. Stamkos on pelaaja, jonka tärkein tehtävä on ratkaista pelejä. Hän ei ole pelannut huonosti, mutta jos maalintekijä ei tee maaleja, hän on epäonnistunut. Toews tekee myös paljon hyvää joukkueelleen, mutta häneltäkin on nähty aika vähän ratkaisuja kiekollisena. Kane on hyytynyt samaten tulosten valossa. Osa menee tietysti myös puolustuksen ansioksi. Tampa Bayn Victor Hedman pimensi loistavasti Kanen viidennessä ottelussa.
2. Tampa Bayn puuttuvat sylinterit
Siinä missä Chicago on saanut maalitehtailua alemmilta ketjuiltaan, Tampa Baylla on ollut sillä saralla ongelmia. Stamkosin ja "Kolmosten" hyydyttyä vammoihin vain oikeastaan Cedric Paquette on vastannut maalinteosta. Se ei ole riittänyt. Jos Stamkos ei herää, Tampa Bay tarvitsee alemmilta ketjuilta maaleja, muutoin kausi päättyy tiistaiaamuna.
3. Ben Bishop, Tampa Bay Lightning
Bishopilla on ollut karmeaa epäonnea, mutta hän teki myös yhden kohtalokkaan virheen viidennessä pelissä. Hän tuli vastaan kiekkoa ja törmäsi Victor Hedmanin kanssa, ja Patrick Sharp pääsi vapaasti tuikkaamaan 1-0-maalin. Tällä tasolla harvemmin näkee yhtä räikeitä virheitä. Bishopin kunniaksi on sanottava, että loukkaantunut maalivahti kokosi itsensä tämän jälkeen hienosti ja antoi joukkueelleen vielä mahdollisuuden voittaa. Isokokoinen amerikkalaismaalivahti on pelannut upean kevään, mutta tässä vaiheessa kautta yksittäisetkin virhearvioinnit tulevat liian kalliiksi.
4. Jon Cooper, Tampa Bay Lightning
Kokematon päävalmentaja teki ammattivirheen viidennessä finaalissa. Cooper ei tiivistänyt peluuttamistaan yhtään pelin vanhetessa, vaan jatkoi sitkeästi neljällä ketjulla. Kukaan ei sanoisi mitään, jos vaikkapa kokenut Brenden Morrow olisi iskenyt lopussa tasoituksen ja Tampa Bay olisi voittanut, mutta nyt niin ei käynyt. Joel Quenneville on kaksinkertainen Stanley Cup -voittaja ja yksi NHL:n eniten voittoja historiassa kerännyt valmentaja, ja se näkyi erityisesti viidennessä pelissä. "Coach Q" pyyhki lupaavalla Cooperilla jäätä. Lopun väärä vaihto vain alleviivasi kokemattomuutta.
5. Jonathan Drouin, Tampa Bay Lightning
Poppareita välillä katsomossa syönyt lupaus ei ole tehnyt eroa joukkueiden välille. Alemmissa ketjuissa hyökkäävä taituri olisi voinut olla Tampa Bayn oma "teuvoteräväinen", mutta finaalisarjassa hänestä ei ole ollut juuri mitään hyötyä. Lupauksen kehitys näyttää hieman pysähtyneen. Drouin saa silti finaalisarjasta korkeakoulututkintoa vastaavaa oppia, josta hän voi ammentaa tulevina vuosina.