NHL:stä tuttu järjestelmä rantautuu KHL:ään – säännöissä erikoisia poikkeuksia: "Se muuttaa venäläistähtien jakaantumista"

1.03937394
Jokerit ja Pietarin SKA kuuluvat KHL:n länsilohkon huippujoukkueisiin.
Julkaistu 12.03.2020 05:50
Toimittajan kuva

Marko Leppänen

marko.leppanen@mtv.fi

@MarkoLeppnen

KHL ottaa ensi kaudella NHL:n tapaan järjestelmän, jossa seurat joutuvat sijoittamaan pelaajapalkkiot ennalta määrättyyn haarukkaan. Seurat voivat kiertää systeemiä panostamalla nuoriin pelaajiin.

KHL on ollut historiansa ajan villi palkkaviidakko, jossa seurat ovat saaneet maksaa pelaajille mielensä mukaan. Ne ajat ovat nyt ohi.

Ensi kaudella joukkueet saavat käyttää pelaajiensa peruspalkkoihin korkeintaan 11,1 miljoonaa euroa. Siihen summaan pitää mahtua sekä KHL:n että kakkossarja VHL:n pelaajien peruspalkat.

Palkkakaton alle lasketaan myös joukkueen ja henkilökohtaiset bonukset, jotka ylittävät 20 prosenttia peruspalkasta. Sillä vältetään palkkakaton kiertäminen jättisuurilla bonuksilla. Jos joukkue käyttää maksimibonukset, se pystyy nostamaan maksamiaan palkkioita yhteensä 15,6 miljoonaan euroon.

Venäläissivuston mukaan palkkakattoa vastaan lasketaan myös henkilökohtaiset etuudet (asunnot, autot, huonekalut, lahjat ja yhtiöiden osakkeet), jos ne luovutetaan käyttöön selkeästi alle markkinahinnan. Myös sponsorisopimuksia tarkkaillaan, eivätkä pelaajien vaimot tai perheenjäsenet saa vastaanottaa seuralta yhteistyövaroja ilman, että ne laskettaisiin palkkabudjettiin.

Ihan kaikkea ei kuitenkaan palkkakattoa vastaan lasketa. Pelaajat saavat vastaanottaa ruokaa, ravintolisiä, varusteita ja vaatteita työtehtäviään varten.

Lisäksi seurat saavat maksaa rajoituksetta bonuksia konferenssifinaaliin asti pääsemisestä ja kolmen parhaan joukkoon sijoittumisesta henkilökohtaisissa tilastoissa: maalintekijä, pistemies, puolustajien pistepörssi ja plusmiinustilasto runkosarjassa. Myös pudotuspelien parhaalle maalivahdille voi maksaa lisäbonuksia.

Alle 21-vuotiaita ei lasketa mukaan

KHL on tullut tunnetuksi enemmän kokeneiden pelaajien temmellyskenttänä kuin kehityssarjana. Uusi palkkakattosääntö saattaa muovata sarjaa enemmän nuorten liigaksi.

Alle 21-vuotiaiden pelaajien palkkoja ei lasketa ollenkaan palkkakattoon mukaan.

Jokerien pelaajakoordinaattori Janne Vuorinen vahvistaa venäläissivuston tiedot oikeiksi. Hän pitää palkkakattoa ja nuorten pelaajien erikoissääntöä positiivisena asiana KHL:n kannalta.

– Se muuttaa venäläisten maajoukkuepelaajien jakaantumista useamman seuran kesken. Samalla nuoret pelaajat saavat enemmän mahdollisuuksia isommissa seuroissa. Tosin tämä on jo tapahtunut Pietarin SKA:ssa ja Kazanissa.

Palkkalattia kasvaa vuosittain

Palkkakaton kontrollointi on ainakin ennakkotietojen mukaan tiukkaa. Jos pelaajille maksetaan liikaa, tulevien vuosien palkkojen pitää kyseisellä joukkueella pienentyä.

Mukana on NHL:n tapaan niin sanottu palkkalattia. Joukkueiden pitää maksaa pelaajille ensi kaudesta lähtien vähintään 3,3 miljoonaa euroa. Siihen summaan lasketaan pelkät peruspalkat.

Palkkalattia nousee kuitenkin vuosittain. Kaudella 2023–24 palkkalattia on jo 55 prosenttia palkkakatosta.

Vuorisen mielestä palkkalattian ottaminen käyttöön on niin ikään myönteinen asia.

– Palkkalattian kasvu tulevina kausina tasoittaa sarjaa ja pienentää eroja kärjen ja hännän välillä. Meille muutoksella ei sinänsä ole vaikutusta, Vuorinen sanoo. 

Tuoreimmat aiheesta

KHL