Raquel Tinoco Perez synnyttää hetkenä minä hyvänsä. 25-vuotiaan nicaragualaisnaisen ainoa toive on saada terve lapsi.
– Ei ole väliä, syntyykö tyttö vai poika. Terveys on aina tärkeintä.
Latinalaisessa Amerikassa leviävän zikaviruksen epäillään aiheuttavan vastasyntyneille mikrokefaliaa eli pienipäisyyttä, jos äiti altistuu infektiolle raskauden alussa. Alkuviikosta Nicaraguassa oli todettu yhteensä 15 tartuntaa, joista kaksi oli raskaana olevilla naisilla.
Tinoco Perez ei pelkää synnytystä. Lapsi on hänelle toinen, ja ensimmäisessä raskaudessa ja synnytyksessä kaikki sujui hienosti.
Hyttysiltä suojautuminen on Nicaraguassa normaalia, sillä ne levittävät myös dengue- ja chikungunya-kuumetta.
Lisäksi naisella on tukenaan Keski-Nicaraguassa sijaitsevassa Oulun kummikaupungissa Matagalpassa toimiva casa materna Mary Ann Jackman. Nicaraguan casa materna -nimellä tunnetut äitiyskodit pyrkivät vähentämään äitiys- ja lapsikuolemia tarjoamalla terveydenhuoltoa ja tukea erityisesti maaseudulla asuville naisille, joiden raskauksiin liittyy riskejä.
Koulutusta ja ennaltaehkäisyä
Vaikka Nicaragua on ainakin toistaiseksi kaukana Brasilian ja Kolumbian tartuntalukemista, maan hallitus on ryhtynyt tositoimiin estääkseen viruksen leviämistä.
La Prensa -lehden mukaan maassa on muun muassa mobilisoitu 80 000 ihmisen joukko suorittamaan myrkytyksiä ja siivouksia kouluissa ja kodeissa sekä jakamaan tietoa zikaviruksesta.
Matagalpan casa maternan koordinaattori Jeronima Ubeda ja sairaanhoitaja Marcia Valdivia pitävät toimenpiteitä hyvinä. Osa annetuista ohjeista pätee kuitenkin vain rikkaisiin. Valdivia huomauttaa, että jos perheen elättävä isä tienaa päivässä kaksi dollaria, kalliin hyttyskarkotteen ostamiseen ei ole varaa.
– Kun karkotetta suositellaan lisättäväksi neljän tunnin välein, yhdestä purkista ei ole iloa pitkäksi aikaa. Köyhissä yhteisöissä laitetaan iholle esimerkiksi saippuaa, jonka haju voi pitää hyttyset loitolla.
Zikavirus on yksi monista riskeistä
Muutamissa zikavirusriskin maissa on annettu virallisia suosituksia raskauden viivästyttämiseksi. Tinoco Perezin mielestä asia on monimutkainen esimerkiksi siksi, että jos zikaviruksen taltuttamisessa menee vuosia, lasta toivova nainen vanhenee ja ikä tuo raskauteen muita riskejä.
Lisäksi raskauden suunnittelua vaikeuttaa se, ettei ehkäisymenetelmiä tunneta tai ne eivät ole kaikkien saatavilla.
– Sitten on menetelmiä, jotka pettävät. Monet tulevat raskaaksi suunnittelematta sitä, Tinoco Perez sanoo.
Vaikka lapsi syntyisi sairaana, Tinoco Perez tekisi kaikkensa tarjotakseen tälle hyvän elämän. Pahinta olisi kuitenkin ajatella, mitä lapselle tapahtuu sitten, kun äiti ei ole enää hoitamassa.
– Sanotaan, että mikrokefalian vuoksi lapsi pysyy lapsena koko elämänsä. Entä kun äiti kuolee tai tulee vanhaksi, kuka sitten huolehtii lapsesta?
Ubeda ja Valvodia muistuttavat myös, että Nicaraguan trooppisissa olosuhteissa zikavirus ei suinkaan ole ainoa vaara, joka odottavien äitien on huomioitava. Köyhissä oloissa ongelmia voi syntyä jo vaikkapa saastuneesta käyttövedestä.