Presidentti Sauli Niinistö on parhaillaan Ankarassa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin vieraana. Niinistö kutsuttiin kuulemaan Turkin päätös Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnista kasvotusten.
MTV:n maailma- ja kotimaatoimituksen päällikkö Mirja Kivimäki pitää myönteistä päätöstä asiassa varsin todennäköisenä muutamastakin syystä. Turkkilaisten toive siitä, että Niinistö saapuu paikan päälle Turkkiin kuulemaan päätöksen presidentiltä presidentille, on jo vahva viesti myönteisen päätöksen kannalle.
– Kyllä sen tähänastisista kommenteistakin tietysti kuulee. Myöskin Erdogan on itse sanonut, että he lunastavat lupauksensa tässä. Kyllä näyttää vahvasti sillä, että loppusuoralla tässä ollaan, Kivimäki sanoo.
– Teemme oman velvollisuutemme asiassa. Pidämme sanamme. Kun herra presidentti (Niinistö) tulee perjantaina, tapaamme hänet ja lunastamme lupauksemme, Erdogan sanoi.
Lue myös: Erdogan lupasi lunastaa lupauksensa Suomelle, kun on tavannut Niinistön Istanbulissa
Kivimäki tosin toppuuttelee, että Turkin ratifiointipäätös ei ole täysin varma. Suomen Nato-jäsenyyteen muita nihkeämmin suhtautuneet Unkari ja Turkki ovat venkoilleet päätöksensä kanssa monin värikkäin kääntein.
–Turkki ja Unkari ovat kyllä kaikki pelimerkkinsä käyttäneet. Rohkenisin väittää, että tässä vaiheessa Yhdysvaltojen ja muiden Nato-maiden voimakas paine on jo tehnyt tehtävänsä.
Vierailuja nopealla aikataululla
Niinistö vieraili ennen Turkin matkaansa Yhdysvalloissa viime viikolla ja tapasi melko yllättäen matkallaan myös Yhdysvaltojen presidentti Joe Bidenin. Niinistön tapaamisissa oli esillä ainakin Suomen Nato-jäsenyys, transatlanttinen kumppanuus sekä Euroopan turvallisuus.
Niinistö kylläkin totesi, ettei tämä vierailu ollut Nato-prosessin kannalta mitenkään erityisen merkittävä.
– Myös Turkin vierailu tuli lopulta aika nopealla varoitusajalla. Saimme tietää siitä keskiviikkona ja torstaina Niinistö ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) olivatkin sitten jo Turkin järistysalueella ja tänään jo Ankarassa.
Lue myös: Niinistö kertoi Washingtonissa, milloin uskoo Suomen olevan Natossa
Presidenttien kerrottiin aiemmin tapaavan Istanbulissa, mutta tapaamispaikka muutettiin sittemmin Turkin pääkaupunkiin Ankaraan. Kivimäki huomauttaa, että myös tapaamispaikan muutoksella on merkitys.
– Koko delegaatio sai muuttaa matkasuunnitelmansa. Kyllä nämä kaikki kertovat siitä, että jotain ihan oikeasti on vireillä. Ei presidenttien matkaohjelmia vaihdeta sormia napsauttamalla.
Myös Unkarin Orban vieraili Turkissa
Turkissa vieraili torstaina myös Unkarin presidentti Viktor Orban. Hänen osallistui kokoukseen, jossa keskusteltiin Turkin ja Syyrian alueille tuhoa kylväneiden maanjäristysten avustustoimista. Unkarin mieliala Suomen ratifioinnin suhteen on vaikeammin tulkittavissa.
– Orban on vähän moniselitteisesti sanonut haluavansa säilyttää ystävälliset, strategiset suhteet niin Berliiniin, Moskovaan kuin Ankaraan. Kun ottaa huomioon, millaisessa asemassa Venäjä on, että hän juuri tässä tilanteessa valitsee sanoa haluavansa säilyttää ystävälliset strategiset suhteet Moskovaan, tämä oli häneltä mielenkiintoinen sanavalinta. Kyllä tässä on jonkinlaista kiinnostavaa rivien välistä viestintää myös tuossa vierailussa harjoitettu.
Lue myös: Unkarin pääministeri Orban matkustaa Turkkiin samaan aikaan kuin Sauli Niinistö – Suomi odottaa vastauksia Nato-kysymykseen
Niinistön vierailu Turkissa ei ole mennyt ohi myöskään Venäjältä. Venäjän kommentointi asiasta on ollut ennalta-arvattavaa ja Kivimäen mielestä ne kannattaa jättää omaan arvoonsa.
– Venäjä on sanonut, että Suomi pyrkii epätoivoisesti Natoon, pelkää Venäjää ja hakee suojaa keinolla millä hyvänsä Turkin kainalosta. Tällaisia hieman halveksuvia kommentteja. Hyvä muistaa tässä sellainen reaalipoliittinen fakta, että Suomi on vuosikausia ollut Naton hyvin läheinen liittolainen. Lähinnä täysjäsenyydestä on erottanut 5. artiklan puuttuminen.