Presidentti Niinistö kommentoi suomalaisille Nato-jäsenyyden etenemistä Turkissa – "Onhan tämä tietysti tunne"

Turkissa vieraileva presidentti Sauli Niinistö tapasi suomalaismediaa alkuillasta Ankarassa. Tiedotustilaisuuden aiheena oli Turkin ilmoitus, jonka mukaan maan parlamentti alkaa käsitellä Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointia.

MTV Uutiset näytti tilaisuuden suorana lähetyksenä Livessä ja seurasi Niinistön kommentteja myös tekstimuotoisena tässä artikkelissa. 

Niinistö sanoo, että he kävivät Erdoganin kanssa pitkät kahdenkeskiset keskustelut. Pikkuhiljaa tuli esiin, että Turkki on valmis aloittamaan Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointiprosessin.

– Ratkaisuhan on yhden miehen päässä. Nyt sitten Yhdysvaltain-matkani aikana tuli tieto, että Erdogan on valmis ratkaisemaan asian kohdaltamme. Eli antaman esityksen parlamentille, jonka hän faktisesti tänään allekirjoitti ja tästä se sitten lähtee eteenpäin.  

– Valtavasti on käyty erilaisia spekulaatioita siitä, mitä missäkin on kauppaa käyty. Joudun tuottamaan pettymyksen suurimmille spekuloitsijoille. Ei ainakaan minun tiedossani ole kovin merkillisiä kaupankäyntejä.

Niinistö kertoo kuulleensa vuodenvaihteen tietämillä Turkin toistaneen viestinsä siitä, että Suomi kyllä oikeastaan täyttää Madiridn sopimuksen. 

– Se, että Turkki lopullisesti lähtee liikkeelle näytti olevan pitkään siitä kiinni, lähteekö Suomi ensin pyytelemään tai toimimaan siihen suuntaan, että Suomi ja Ruotsi erotettaisiin. Eli että ilmaisimme sellaisen tahdon, että Suomi haluaa yksinkin mennä mielellään Natoon. Sitä tahtoa Suomi ei ole ilmoittanut. Minä olen ainakin pitänyt äärettömän tärkeänä sitä, että me olemme Ruotsin kanssa liikkeellä niin pitkään kuin asiat ovat meidän käsissämme.  

Unkarin päätös oli presidentille yllätys

Turkin jokseenkin odotetun päätöksen jälkeen tuli yllättävämpi tieto Unkarin halukkuudesta ratifioida Suomen Nato-jäsenyys. Unkarin valtapuolue Fideszin ryhmänjohtaja kertoi tänään, että Unkarin parlamentti äänestää Suomen Nato-jäsenyydestä 27. maaliskuuta ja puolue tukee Suomen jäsenyyttä yksimielisesti. Ruotsin osalta puolueen parlamenttiryhmä tekee päätöksen myöhemmin.

– Heti perään on tullut vähän yllättäväkin ilmoitus Unkarista. En tiedä, oliko viimeksi niin, että todella Unkari puhui vain Suomen ratifioinnista. Kyllähän tuossa päivän mittaan ehkä vähän tuli esiin se, että pääministeri Orban on täällä ollut, tosin ihan eri asioissa… niin ehkäpä heillä on presidentti Erdoganin kanssa tullut puheeksi nämä ratifioinnitkin. Minun tiedossani ei ole perusteita, joilla Unkari erottelee Suomen ja Ruotsin. Jäädään katsomaan tuleeko edes sellaisia perusteluja.

Niinistö sanoo, että Suomi aikoo jatkaa Ruotsin tukemista.

– Me tuemme Ruotsia samoin keinoin kuin nyt valtaosa olemassa olevista jäsenistä on meitäkin tukenut. Minäkin nyt keskusteluissa Erdoganin kanssa totta kai kerroin oman näkemykseni Ruotsista ja vastailin vähän hänenkin esittämiinsä dubioihin (epäilyihin).

Presidentiltä kysyttiin, miltä hänestä nyt tuntuu, kun odotus Turkin osalta tuli päätökseen. 

– Onhan tämä tietysti tunne. Täytyy kuitenkin sanoa, että yhtä arvokkaita vähintäänkin olivat kaikki ne 28 muuta ratifiointia, jotka me olemme saaneet. Kaiken lisäksi, se prosessi lähti valtavan nopeasi liikkeelle ja näki, että on suurta halua olla tukemassa Suomea. Eräät maat tekivät ennätysajassa varmasti päätöksiään. Toki nekin lämmittivät mieltä.

Ruotsin jääminen jälkeen ratifioinneissa harmittaa Niinistöä. Presidentti myös näkee, että Ruotsin Nato-jäsenyys toisi Suomen jäsenyyteen lisää hyötyjä. 

– Kun sanoin tänään, ettei Suomen Nato-jäsenyys ole täysi ilman Ruotsia: kun minä arvioin kokonaishyötyä, joka Suomelle Nato-jäsenyydestä tulee, niin siitä aika siivu perustuu siihen, että myös Ruotsi on mukana ja siinä mielessä urakka on vähän kesken.

Kuuntele presidenttien tiedotustilaisuus kokonaisuudessaan artikkelin yläpuolella olevalta videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat