Niinistö huolissaan ydinaseista: ”Ei näytä hyvältä, kun molemmilla puolilla kehitetään niitä lisää”

Presidentinvaalit - äänestys 52
Sauli Niinistö kommentoi suurvaltojen välisiä suhteita.Lehtikuva
Julkaistu 17.02.2018 20:32
Toimittajan kuva

Tapio Nurminen

tapio.nurminen@mtv.fi

USA:n ja Venäjän tulehtuneet välit ja kiistely ydinaseista hallitsivat keskustelua Münchenin turvallisuuskokouksessa.

- Kyllä suurvaltojen äänenpainot ovat tiukanpuoleisia”, tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi Münchenissä sen jälkeen, kun Venäjän ja Yhdysvaltain edustajat olivat pitäneet puheenvuoronsa.

Niinistön mukaan huolestuttavinta on se, että ydinaseista taitetaan peistä yhä enemmän, kun vielä muutama vuosi sitten ne olivat enemmänkin ”teoreettinen asia”.

- Kovin hyvältä ydinasekeskustelu ei näytä, kun molemmilla puolilla ollaan kehittämässä niitä lisää, Niinistö murehtii.

Hänen mukaansa suurvaltojen pitäisi nyt löytää edes pieniä yhteisiä ratkaisuja yhteisiin kriiseihin. Jos Ukrainan lukon avaamisessa päästäisiin eteenpäin, kyse olisi ”isosta ratkaisusta”. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov lateli kuitenkin Münchenissä hyvin myrkyllistä tekstiä Ukrainasta.

- Olen nyt puhunut pariinkin otteeseen Ukrainan presidentin Petro Poroschenkon kanssa. Ei hänkään mitään kuuta taivaalta odota. Nyt pitää katsoa löytyykö tästä rauhanturvaoperaatiosta ja sen hoitamisesta yhteinen näkemys, Niinistö pohtii.

Naton entinen pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen esitteli Münchenissä ajatusta laajamittaisesta YK:n rauhanturvaoperaatiosta Ukrainassa. Operaatiolla varmistettaisiin se, että Minskin sopimusta ryhdyttäisiin viimeinkin toteuttamaan Itä-Ukrainassa. Esimerkiksi paikallisvaaleja ei ole pystytty järjestämään jatkuvien sotatoimien vuoksi.

Rasmussen ja myös muut tahot ovat esittäneet, että joukot koottaisiin ensisijaisesti Suomen, Ruotsin ja Itävallan kaltaisista liittoutumattomista maista. Niinistö sanoo suhtautuvansa asiaan periaatteessa myönteisesti.

- Ukrainan sota on Euroopan suurin ongelma. Jos näyttää vähänkään siltä, että se pystytään ratkaisemaan, Suomen pitää olla ratkaisussa mukana sekä henkisesti että fyysisesti. Se tarkoittaa tietysti rauhanturvajoukkojen lähettämistä, Niinistö sanoo.

Hän muistuttaa kuitenkin, että Suomi voi lähettää joukkoja vain rajallisesti. Rasmussen on puhunut jopa 20 000 sotilaan operaatiosta.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat