Niinistö myönsi Brysselissä: Suhde Venäjään jakaa EU-maita – Nord Stream 2-hanke etenee diplomaattikiistasta huolimatta

3:02img
Julkaistu 28.03.2018 22:00
Toimittajan kuva

Mirja Kivimäki, Pietari

Presidentti Sauli Niinistö on tänään tavannut Brysselissä keskeistä EU-johtoa, muun muassa ulkopoliittisen edustajan Federica Mogherinin sekä EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin

Keskustelujen pääaiheeksi nousi Salisburyn kaasuisku ja venäläisdiplomaattien karkottaminen, joka näyttää jakavan EU-maita kahteen leiriin. NordStream 2-kaasuputkihanke etenee diplomaattikiistasta huolimatta.

Venäjä nousi odotetusti keskustelujen ytimeen kun presidentti Sauli Niinistö tapasi EU-johtoa Brysselissä. Reaktiot Salisburyn hermomyrkkyiskuun osoittavat kouriintuntuvasti, kuinka jakautunut EU suhteessaaan Venäjään on. 

– Kuten me olemme nähneet, EU-maissa on aika erilaista suhtautumista Venäjään. Siitä ollaan aika samaa mieltä että dialogia tarvitaan tästä eteenpäin, Niinistö totesi Brysselissä. 

Niinistö totesi myös, että vaikka tilanne onkin vakava, se ei kuitenkaan ole saman mittaluokan tilanne kuin vuoden 2014 Krimin valloitus. Silti dialogia Venäjän kanssa jatkettiin senkin jälkeen.

Kaasuputkihanke etenee kuitenkin

Suhteet Venäjään näyttävät jakavat EU-maita nyt useammallakin eri tavalla. Osa EU-maista lähti mukaan EU:n yhteiseen rintamaan karkottamaan venäläisdiplomaatteja, osa ei lähtenyt.

Heti päätöstä seuraavana päivänä Saksan meriasioista vastaava viranomainen ilmoitti hyväksyvänsä kiistellyn Nord Stream 2 -kaasuputken rakentamisen.

– En tiedä onko sitten tuo Saksan ratkaisu missään ajallisessa yhteydessä, vaikka nyt siltä näyttääkin, Niinistö pohti.

– Saksan kanta kai on ollut samanlainen koko ajan. Näin olen ymmärtänyt. Suomessahan ovat vielä nämä selvitykset kesken mutta moneen kertaan on vakuutettu tai sanottu että tämä on ensisijaisesti ympäristökysymys, ei poliittinen kysymys Suomelle.

Kaikki maat eivät pidä asiaa ensisijaisesti ympäristökysymyksenä. Mm. Ruotsi ja Tanska näkevät NordStream-kaasuputken hyvinkin voimakkaasti turvallisuuspoliittisena asiana. Myös niiden ratkaisu on vielä tekemättä.

Joka tapauksessa Saksan päätöksen ajallinen yhteensattuma antaa lisää pontta Venäjän ulkoministeri Sergei Lavroville, joka on väittänyt, että lukuisat EU-maat ovat vuorollaan käyneet pahoittelemassa diplomaattien karkottamista.

1:11img

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat