Euroopan parlamentin syksy käynnistyy kiireisissä merkeissä – kuumia perunoita Valko-Venäjän tilanne ja Navalnyin myrkytys: pitäisikö Nord Stream 2 -hanke laittaa jäihin?

7:39img
Euroopan parlamentti kokoontuu tänään pitkän tauon jälkeen. MTV Uutisten Euroopan kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kertoo, mitä asioita on pöydällä.
Julkaistu 15.09.2020 09:13
Toimittajan kuva

Anna Egutkina

anna.egutkina@mtv.fi

Euroopan parlamentti kokoontuu tänään pitkän tauon jälkeen ensimmäistä kertaa kasvotusten koronapandemian alkamisen jälkeen.  

Parlamentin oli ensin määrä kokoontua Stasbourgissa, mutta Ranskan vaikean tilanteen takia tapaaminen on siirretty Brysseliin. 

MTV Uutisten Euroopan kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kertoo, että Euroopan unionilla ja europarlamentaarikoilla on tänä syksynä valtava määrä asioita pöydällään, ja niistä paljon liittyy ulkopolitiikkaan. 

– Yksi esimerkki tästä on eilinen EU:n ja Kiinan välinen huippukokous, joka pidettiin videokokouksena. Angela Merkelin mukaan kokouksessa pystyttiin ottamaan esille myös vaikeat ihmisoikeusasiat, mutta eniten puhuttiin kaupasta ja pandemiatilanteesta, Piuhola sanoo.

Lue myös: Tulisiko Nord Stream 2 -hanke pysäyttää Navalnyin myrkytyksen vuoksi? Suomalaispoliitikot eivät vielä esitä vaatimuksia: "Tekijät on saatava vastuuseen, mutta asiat on myös tutkittava rauhassa"

Totteleeko Venäjä vain raakaa peliä?

EU:n pitää sopia nyt muun muassa, miten suhtaudutaan Valko-Venäjään sekä Venäjään ja Aleksei Navalnyin myrkytystapaukseen, kovennetaanko pakotteita. Lisäksi on epäselvää, miten myrkytystapaus vaikuttaa Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeeseen. 

Piuholan mukaan asiasta ollaan kahta eri mieltä. Monessa Euroopan maassa ajatellaan, että Nord Stream -kaasuputki pitää ottaa yhdeksi pakotteeksi, koska Venäjä ei monien mielestä tottele muuta kuin kovia pakotteita, joihin liittyy paljon rahaa. 

Saksalaisille ja eurooppalaisille yhtiöille kysymys ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen, koska ne ovat sijoittaneet hankkeeseen miljardeja euroja.

– Sen jättäminen Itämeren pohjaan käyttämättä olisi valtava taloudellinen menetys. Erityisesti tämä liittyy Saksaan, koska se on luopumassa ydinvoimasta ja tarvitsee väliaikaratkaisuja, Piuhola pohtii.

Euroopan parlamentilla on kaiken kaikkiaan tulossa tiukka ja kiireinen syksy.

–  Sitten on koko EU:n iso elvytyspaketti, josta jo heinäkuussa päätettiin, mutta nyt se tarvitsee parlamentin siunauksen, jotta se voi astua voimaan. Ilmastokysymykset ovat myös edessä.

Tuoreimmat aiheesta

EU