MTV:n Huomenta Suomessa keskusteltiin presidentti Niinistön puheesta YK:ssa sekä aiemmista ydinsotakommenteistaan. Kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilän mukaan keskeisintä puheessa oli, että Niinistö puolusti YK:ta ja monenkeskistä kansainvälistä järjestelmää aikana, jolloin molemmilla menee todella huonosti.
– Mutta rehellisyyden nimissä on sanottava, että ei tämä puhe jää historiaan Niinistön suurena puheena. Siinä toivottiin, että maailma menisi kohti hyviä asioita, pois pahoista asioista, kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä toteaa.
Katso koko Niinistön puhe tästä (juttu jatkuu videon jälkeen):
11:40
Niinistön antamat kommentit New York Timesille ydinsodan riskiin liittyen ovat herättäneet keskustelua. Penttilä arvioi, että asiassa on tapahtunut virhe.
– Se haastattelu, jossa hän New York Timesille kertoi, että ydinsodan riski on valtava – luulen että se oli hieman epäonnistunut muotoilu. Tarkoitus oli varmaankin sanoa, että jos ydinaseita käytetään, niin seuraukset olisivat valtavat.
Lue myös: Niinistö tarkensi kommenttejaan ydinsodan vaarasta: ”Ei siltä voi silmiä ja ajatuksia kokonaan sulkea”
Penttilän mukaan joskus on hyvä, että presidentti on arvoituksellinen, koska kaikkia asioita ei pidäkään sanoa kaikissa hetkissä suoraan.
– Mutta on myöskin hyvä, että presidentti on selväsanainen. Ehkä tässä kävi niin, että tämä kryptisyys voitti selkosanaisuuden tilanteessa, joka herätti suurta hämmennystä. Kyllä se on vähän sivuutettu kansainvälisesti, että tuskin presidentti täsmälleen sitä tarkoitti, mitä sanoi.
Yksi tulkinta voisi Penttilän mukaan myös olla, että Niinistö varoitteli Ukrainaa menemästä liian pitkälle Krimillä, koska Venäjä voi käyttää ydinaseita.
Lue myös: Presidentti Niinistön mukaan YK:n turvallisuusneuvosto ei enää edusta maailmaa, kun katsoo karttaa: "Aika hampaaton silloin, jos..."
– Tämä voidaan tulkita, että tässä vedetään suitsista Ukrainaa. Että ei saa aiheuttaa sodan eskalaation ja ydinsodan riskiä.
Penttilä kiteyttää, että Niinistö ei pidä ydinsotaa todennäköisenä ja tuskin edes mahdollisena, mutta varoittaa siitä, että riskiä ei saa unohtaa.