Presidentti Niinistön mukaan YK:n turvallisuusneuvosto ei enää edusta maailmaa, kun katsoo karttaa: "Aika hampaaton silloin, jos..."

Presidentti Sauli Niinistön mukaan huoli YK:sta instituutiona on näkynyt YK:n korkean tason viikolla New Yorkissa. Niinistö totesi suomalaismedialle yleiskokouksessa pitämänsä puheenvuoron jälkeen, että itsekriittisyys on kasvussa YK:ssa. 

–  Nähdään että tuloksia ei juurikaan ole saavutettu, erityisesti se koskee turvallisuusneuvoston työtä, Niinistö sanoi.

Presidentti huomautti, että myös kestävän kehityksen ja ilmastonmuutoksen torjumisen saralla ollaan jäljessä tavoitteista.

– Tapaamisessa on näkynyt tietynlainen yhteinen huoli juuri niistä aiheista mitä mainitsin, ja ennen kaikkea tästä itse instituutiosta. Täytyy kuitenkin todeta, että muutakaan ei ole.

Muun muassa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kritisoi New Yorkissa YK:ta. Myös Brasilian presidentti Luiz Inacio Lula da Silva sanoi puheenvuorossaan, että tavoitteena tulisi olla oikeudenmukaisempi järjestelmä.

Niinistö näkee YK-kritiikin osaltaan myös kritiikkinä järjestelmän haltijoita kohtaan, koska monessa maassa YK:ta pidetään länsimaiden rakentamana järjestelmänä. Presidentin mielestä YK:lla on kaikista ongelmistaan huolimatta vielä myös tehtävänsä.

– Sillä on arvo, että ihmiset joutuvat täällä kasvokkain silmästä silmään keskustelemaan keskenään.

Turvallisuusneuvoston kokoonpano vanhentunut

Niinistön mielestä kritiikki turvallisuusneuvostoa kohtaan on oikeutettua.

– Kyllähän se vähän niin on ollut, että turvallisuusneuvosto on aika hampaaton silloin, jos joku jäsenistä on jollain tavalla osallinen. Ja nyt sitten erityisesti Ukrainan kohdalla, kun Venäjällä ei ole mitään halua edes keskustella.

Suomi tukee turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenmaiden määrän kasvattamista, mutta ilman veto-oikeutta. Niinistön mielestä turvallisuusneuvosto ei enää edusta maailmaa, kun katsoo karttaa ja väkimääriä.

Niinistö odotti näkevänsä YK:n yleiskokouksessa merkkejä maailman kahtiajaosta. Brics-maiden ryhmästä (Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina, Etelä-Afrikka) hän ei odota kovinkaan kattavaa järjestelmää maailmanpolitiikkaan, koska Brics-mailla ei hänen mukaansa lopulta ole paljoakaan yhteistä.

Käymiensä keskustelujen perusteella Niinistö ei nähnyt merkkejä siitä, että Ukrainan sodan suhteen puolueettomina pysytelleet maat olisivat siirtymässä vankemmin tukemaan Ukrainaa.

– Näistä aidallaistujista moni tuntuu siellä tiukasti pysyvän.

Lue myös:

    Uusimmat