Ydinterrorismi on yksi maailman suurimmista turvallisuusuhista, arvioi presidentti Sauli Niinistö.
Washingtonin ydinturvahuippukokouksessa Niinistö sanoi allekirjoittavansa Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman arvion siitä, kuinka ydinterrorismi muuttaisi maailmaa. Niinistö kuitenkin korosti, ettei halua arvioida uhan todennäköisyyttä.
Obaman isännöimän kaksipäiväisen huippukokouksen tavoitteena oli vahvistaa kansainvälistä yhteistyötä ydinterrorismin estämiseksi. Kokous oli järjestyksessä neljäs ja jää todennäköisesti viimeiseksi.
Niinistön mukaan tämä on kuitenkin vasta alkusoittoa ydinterrorismin torjunnassa.
– Vaikka tämä oli viimeinen kokous, se ei tarkoita, että asia olisi ollenkaan loppuun käsitelty. Nyt meidän perustavanlaatuisen työmme tehoa aletaan vasta seuraamaan, Niinistö sanoi lehdistötilaisuudessa huippukokouspaikalla perjantaina.
“Kerrankin ajoissa liikkeellä”
Niinistön mukaan Obaman seitsemän vuotta sitten aloittama ydinturvaa käsittelevä huippukokousprosessi on esimerkki onnistuneesta ennakoinnista.
– Täytyy sanoa, että tämä kokoussarja oli kerrankin hyvin ennakoitu. Yleensä kansainvälinen yhteisö reagoi vasta kun jotain on tapahtunut. Ne tekijät, jotka meitä jo vuosia sitten askarruttivat, ovat vain kasvamaan päin.
Niinistö viittasi muun muassa siihen, että terroristijärjestö Isis on enenevissä määrin kiinnostunut ydinvoimalaitoksista ja omasta ydinaseesta. Presidentti muistutti, että terroristien hallusta on löytynyt valokuvia ydinvoimalaitosten sisältä, minkä lisäksi belgialaisen ydinvoimalan työntekijän tiedetään liittyneen Isisin riveihin.
Niinistöä huolettavat myös sairaalat ja laboratoriot, joissa käytetään radioaktiivisia aineita sisältäviä laitteistoja. Vaikka aineet eivät olisi yhtä tehokkaita kuin ydinaseissa, terroristeilla voisi olla helpompi pääsy sairaaloihin kuin ydinlaitoksiin.
Suomelta kysytään paljon Venäjästä
Huippukokoukseen oli kutsuttu 53 maata, mutta Venäjä päätti boikotoida kokousta. Niinistö kertoi, että monet valtiopäämiehet olivat kysyneet häneltä paljon Venäjästä.
– Huoli Euroopasta näyttää olevan suuri. Moni on kiinnostunut, mitä Suomessa osataan sanoa Venäjän tilanteesta, Niinistö sanoo.
Niinistö tapasi kokouksen yhteydessä Yhdysvaltain hallinnon edustajia, ajatushautomoita ja valtionpäämiehiä.
Osallistujamaiden on määrä julkaista kokouksen jälkeen kansallisia sitoumuksia. Ne ovat vapaaehtoisia kansallisia suosituksia ydinturvallisuuden eri osa-alueista.
Suomi esitti kokouksessa oman aloitteensa, jossa viranomaisille jaettavia havaintomittareita hyödynnettäisiin ydinaineiden havainnoinnissa. Niinistön mukaan Suomen mallille oli kiinnostusta.