Stubb: Suurin osa Nato-maista kannattaa Ukrainan pyyntöä, että länsiaseilla voisi iskeä Venäjälle rajoituksetta

Syvälle Venäjän alueelle ulottuvat iskut ovat olleet arka paikka Ukrainan suurimmalle tukijalle Yhdysvalloille.

Presidentti Alexander Stubb kertoi Naton huippukokouksen päätteeksi, että Suomi ja useimmat muut Naton jäsenmaat kannattavat Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin pyyntöä, että rajoitteista luovuttaisiin kokonaan iskuissa Venäjän alueelle.

– Oli monta puheenvuoroa, joissa korostettiin sitä, että Ukrainan puolustamisella ei pidä olla mitään rajoja tai pidäkkeitä, Stubb sanoi viimeisen kokouspäivän torstain päätteeksi.

– Meidän ja suurimman osan tulokulma on se, että mitään rajoitteita ei pidä olla. Muun muassa Tanska piti tästä hyvinkin vahvan puheenvuoron, Stubb jatkoi, mutta painotti, että kansainvälistä oikeutta tulee noudattaa.

Syvälle Venäjän alueelle ulottuvat iskut ovat olleet arka paikka Ukrainan suurimmalle tukijalle Yhdysvalloille, joka on vasta viime aikoina alkanut höllentää hieman rajoitteita, joita se on aseidensa käytölle asettanut.

– Yhdysvallat on avannut mahdollisuuksia käyttää, ja tästä keskustelut varmasti jatkuvat, Stubb sanoi.

Stubbin mukaan asetuki ja aseiden käyttöön liittyvät rajoitteet ovat kuitenkin pohjimmiltaan maiden kahdenvälisiä sopimuksia.

– Totta kai olemme hyvin tietoisia siitä, että yhdysvaltalaisilla aseilla on merkitystä. Korostan edelleen sitä, että ei sotaa voi voittaa pelkällä ilmapuolustuksella.

Venäjän väitetty murhajuoni "ei tule yllätyksenä"

Presidentti Stubb kertoo vaihtaneensa kollegoiden kanssa "muutaman sanan" viimeisenä kokouspäivänä julkaistusta CNN:n uutisesta, jonka mukaan Yhdysvallat ja Saksa olisivat pysäyttäneet Venäjän salamurhajuonen, jonka kohteena oli Saksan aseteollisuudelle merkittävän Rheinmetallin toimitusjohtaja.

– Tässä on esimerkki Venäjän hybridivaikuttamisesta, joka on hyvinkin laaja-alaista. Informaatiosota. Kyberhäirintä. Sabotaasi. Jopa salamurhat, joita me tietysti Venäjän lähihistorian aikana olemme nähneet myös Venäjän rajojen ulkopuolella. Ei jollain tavalla tule yllätyksenä, mutta en ole nähnyt varsinaisia yksityiskohtia tästä, Stubb sanoi.

Stubb kertoo painottaneensa jo pitkään sitä, että Nato-maiden pitää varautua Venäjän vihamieliseen toimintaan pitkäjänteisesti, sillä kyse ei ole ohimenevästä ilmiöstä.

– Meidän kannattaa nyt tottua tämän tyyppiseen toimintaan Venäjän puolelta. Venäjän toiminnalle hybridipuolella on aika vähän rajoja.

CNN:n tietojen mukaan salamurhajuoni oli osa laajempaa suunnitelmaa, jossa Venäjä pyrki heikentämään Ukrainan sotatoimia tukevaa aseteollisuutta Euroopassa. Stubbin mukaan hänen tiedossaan ei kuitenkaan ole, että Suomeen olisi kohdistunut vastaavaa toimintaa.

Juttu jatkuu linkkien jälkeen.

Orbánin käytös "epäkunnioittavaa"

Washingtonissa Naton huippukokouksen kauhukakaraksi nousi jälleen Unkarin pääministeri Viktor Orbán, joka oli hiljattain vieraillut Venäjän Vladimir Putinin puheilla ja suuntasi seuraavaksi huippukokouksen jälkeen Yhdysvalloissa jälleen presidentiksi pyrkivän Donald Trumpin puheille.

Tiedotustilaisuudessa Stubb sivalsi jälleen Nato-maiden johtajien joukossa omaa linjaansa vetävää Orbánia.

– Hänen käyttäytymisensä on epäkunnioittavaa sekä isäntämaa Yhdysvaltoja että liittolaisia kohtaan. Itse pidin aika vahvankin puheenvuoron Orbánin puheenvuoron jälkeen, joskin hän oli jo siinä vaiheessa huoneesta poistunut, Stubb sanoi.

"Venäjä käy imperialistista sotaa"

Stubbin mukaan Naton perusarvoihin kuuluu myös usko siihen, että itsenäisillä mailla on oikeus tehdä omat turvallisuusratkaisunsa. Venäjä on Ukrainassa rikkonut tätä arvoa vastaan.

– Venäjä käy imperialistista sotaa, eikä Orbánilla ole mitään mandaattia käydä neuvotteluja Naton tai EU:n puolesta, Stubb sanoi.

Orbán teki vierailunsa Venäjälle sen jälkeen, kun Unkari oli aloittanut kautensa Eurooppa-neuvoston puheenjohtajamaana. Muut EU-maat kiirehtivät tuomitsemaan Orbánin toiminnan.

Stubbin mukaan Nato-maiden viesti Venäjälle on selvä: Venäjä on epäonnistunut perinpohjaisesti tavoitteissaan Ukrainassa, ja Naton heikentämisen sijasta se on tehnyt Natosta vahvemman, mikä näkyy Suomen ja Ruotsin jäsenyyksissä sotilasliitossa.

Lue myös:

    Uusimmat