Tuore tapaustutkimus kertoo siitä, mitä tavallisten suomalaiskoulujen seinien sisällä tapahtuu.
Tutkija Noora Hästbackan raportti käsittelee kiusaamiseen puuttuvaa K-0-hanketta. Aseman Lapset ry:n hankkeen avulla on puututtu konflikteihin yhteistyössä esimerkiksi poliisin kanssa.
Raportti esittelee kaksi kiusaamistapausta, joista toista nimitetään ”tulenaraksi vyyhdiksi”.
Tapaus 1: Rajua väkivaltaa alakoulussa
Tapauksen alakouluryhmässä ilmeni nimittelyä, poissulkemista ja rajua ulkonäköön liittyvää mollaamista.
Myös väkivalta tuli kuvioihin, ja tapahtumat alkoivat aiheuttaa kitkaa vanhempien ja koulun edustajien välille.
– Vanhemman epätoivo ja epäluottamus koulun toimenpiteisiin heikkeni lopulta niin, että hän alkoi puuttua yhä enemmän itse kiusaamistilanteisiin, raportissa todetaan.
– Hän ohjeisti lastaan tarvittaessa puolustautumaan kiusaamista vastaan vaikka nyrkein, raportti kertoo.
Tilanne kulminoitui lopulta niin, että vanhempi ilmaantui koululle ja kovisteli lapsensa kiusaajaa.
Koulun ja vanhemman välit katkesivat, minkä jälkeen vanhempi teki rikosilmoituksen lapseensa kohdistuneesta pahoinpitelystä.
”Ei voi puhua enää kiusaamisesta”
Aseman Lapset ry:n hankepäällikkö Heikki Turkka kertoo tapauksen olevan K-0-hankkeen parissa varsin tyypillinen.
– Me olemme selvittäneet tapauksia, jotka ovat menneet överiksi. Yhdessä tapauksessa kiusaaminen oli kestänyt kolme vuotta, ja siitä oli tehty kaksi rikosilmoitusta, ennen kuin poliisi pyysi meidät mukaan, Turkka sanoo.
Kiusaamista ehkäisevän hankkeen työntekijät ovat törmänneet todella rankkoihin tapauksiin.
– Ollaan kajottu sellaisille osa-alueille, mitkä ei missään nimessä ole millään tavalla hyväksyttäviä, eikä varsinkaan voi puhua enää kiusaamisesta. Pahoinpitelyt ovat siinä joukossa ihan yleisiä nimikkeitä, Turkka huokaisee.
Tapaus 2: Nuoresta levitettiin pilakuvaa
Raportin toisessa tapauksessa kahden nuoren seurustelusuhteen päättyminen käynnisti ikävät huhut yläkoulun oppilaiden keskuudessa.
Toinen eronneista nuorista jätettiin kaveripiirin ulkopuolelle ja hänelle naureskeltiin. Kiusaaminen levisi myös sosiaaliseen mediaan.
Nuoresta alettiin levittää alentavaa pilakuvaa. Kun tilannetta ei saatu ratkaistua, kiusattu nuori haki mukaansa ulkopuolisia kavereita ja pahoinpiteli kuvan levittäjän koulun ulkopuolella.
Koulun ovia alettiin pitää kiinni, ja kiusattua ei enää päästetty kouluun muiden joukkoon. Hänen koulunkäyntinsä järjestettiin erillisessä rakennuksessa.
Lopulta sekä pilakuvasta että sitä seuranneesta pahoinpitelystä tehtiin rikosilmoitukset.
Vihaiset vanhemmat otetaan huomioon
K-0-hankkeella on parannettu viranomaisten ja muiden tahojen keskusteluyhteyksiä.
– Meillä oli tapaus, jossa oli kolmen vuoden välein kaksi pahoinpitelyä. Kaikki olettivat, että edellistä pahoinpitelyä ja siitä tulleita lastensuojeluilmoituksia hoidettaisiin jossain, mutta kukaan ei ollutkaan tehnyt enää mitään, Turkka esittelee.
Myös vanhemmat huomioidaan konflikteja selvitettäessä.
– Perheethän on jo aika vihaisia siinä vaiheessa, kun ulkopuolisia on tuotu mukaan. Sovittelujen kautta olemme saaneet rakennettua koulun ja perheen luottamusta takaisin, Turkka kertoo.