Nobel-kirjailija Dario Fo on kuollut – Video: Katso Fon haastattelu MTV:lle vuodelta 2002

Dario Fo
Dario Fo Helsingissä Svenska Teaternissa kertomassa näytelmästään Anarkisten Som Slängdes ut Genom Fönstret av en Olyckshändelse vuonna 2005.Lehtikuva
Julkaistu 13.10.2016 10:31(Päivitetty 13.10.2016 15:42)

MTV UUTISET - STT - AFP

Poliittisen satiirin mestari, italialainen teatterintekijä Dario Fo kuoli torstaina Milanossa. Hän oli kuollessaan 90-vuotias. Kuoleman syyksi sanottiin keuhkovaivojen aiheuttamat komplikaatiot. 

– En pelkää kuolemaa, mutta en myöskään liehittele sitä, hän sanoi äskettäin Corriere della Seran haastattelussa. 

Tieto kuolemasta alkoi levitä italialaisen median välityksellä, ja sen vahvisti pääministeri Matteo Renzi

– Dario Fon kuoleman myötä Italia on menettänyt yhden teatterinsa, kulttuurinsa ja yhteiskunnallisen elämänsä suurista hahmoista, Renzi kommentoi. 

Fo oli sodanjälkeisen ajan merkittävimpiä teatterintekijöitä. Fo kirjoitti kymmeniä näytelmiä, joita on esitetty ympäri maailman, runsaasti myös Suomessa. 

Vasemmistolainen Fo arvosteli teoksissaan ivan keinoin tekopyhyyttä, vallankäyttöä, uskontoa ja politiikkaa, ja sai niskoilleen muun muassa katolisen kirkon vihat. 

Kun hänet palkittiin vuonna 1997 Nobelin kirjallisuuspalkinnolla, katolinen kirkko ilmaisi närkästyksensä. Palkitsijat sen sijaan kiittelivät Fota riippumattomaksi ja tarkkanäköiseksi tekijäksi, joka avaa silmiä yhteiskunnan epäoikeudenmukaisuuksille. 

Ohjasi myös oopperaa 

Fon näytelmistä tunnetuimpia ovat Erään anarkistin tapaturmainen kuolema, Ei makseta! Ei makseta! sekä Mysteerio Buffo. Buffossa Fo kirjoitti uuteen uskoon muutamia raamatun kertomuksia. Fon hampaisiin joutuivat näytelmissä myös poliitikot, kuten Silvio Berlusconi

Näytelmien lisäksi Fo ohjasi oopperoita. Suomessa hänet muistetaan Matka Reimsiin -oopperan ohjauksesta Kansallisoopperassa. Oopperan ensi-ilta oli vuonna 2003. 

Fon näytelmien päärooleissa esiintyi usein hänen näyttelijävaimonsa Franca Rame. Sanomalehti Guardianin mukaan Fo kutsui Franca Ramea muusakseen saadessaan Nobelin ja halusi jakaa palkinnon hänen kanssaan. Franca Rame kuoli muutama vuosi.   

Fo antoi MTV Uutisille haastattelun elokuussa vuonna 2002. Katso video:

2:33img

Tuoreimmat aiheesta

Kulttuuri