Raha ja onnellisuus kulkevat käsi kädessä – mutta vain tiettyyn pisteeseen asti. Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan päivittäisen onnellisuuden määrä ei lisäänny sen jälkeen, kun tulot saavuttavat eräänlaisen onnellisuuden lakipisteen.
Taloustieteen Nobel-voittajat Angus Deaton ja Daniel Kahneman tutkivat tulojen vaikutusta onnellisuuteen vuoden 2010 selvityksessään. Tutkimus nousi taas puheenaiheeksi Deatonin saatua lokakuussa Nobelin kulutusta, köyhyyttä ja hyvinvointia koskevista tutkimuksistaan.
Deaton ja Kahneman analysoivat 450 000 vastausta hyvinvointiin liittyvästä kyselytutkimuksesta, johon vastaa päivittäin 1 000 amerikkalaista.
Tuloksista kävi ilmi, että onnellisuuden kasvu pysähtyy, kun vuosittaiset tulot ylittävät 75 000 dollaria, eli noin 71 000 euroa. Tämä tarkoittaa hieman alle 6 000 euron kuukausituloja.
Tutkijat huomasivat, että vastauksissa esiintyi kahdenlaista onnellisuutta:
- jokapäiväiseen elämään liittyvää tyytyväisyyttä tai tyytymättömyyttä, joita aiheuttavat esimerkiksi ilo, stressi, suuttumus ja hellyys
- elämän kokonaisvaltainen arviointi tai "ajatukset, joita ihmiset pohtivat, kun miettivät elämäänsä"
Toisten auttaminen tekee onnelliseksi
Deaton ja Kahneman päättelivät selvityksessään, että jokapäiväiseen elämään liittyvä tyytyväisyys ei lisäänny, kun tulot saavuttavat 75 000 dollaria vuodessa. Sen sijaan ihmiset arvioivat elämänsä kokonaisuutena paremmaksi, mitä suuremmat heidän tulonsa ovat.
– Kun ihminen saa yli 75 000 dollaria vuodessa, sillä ei ole juuri vaikutusta hänen päivittäiseen mielialaansa. Raha luo kuitenkin tunteen paremmasta elämästä, Deaton selittää tuloksia The Wall Street Journalin haastattelussa.
Mikäli vuositulot eivät nouse yli 70 000 euroon, voi omaa onnellisuuttaan lisätä jakamalla omastaan. Laajat kyselytutkimukset nimittäin viittaavat siihen, että toisten hyväksi rahaa käyttävät ihmiset ovat onnellisempia kuin itseensä tuhlaavat ihmiset.
Tähän tulokseen tulivat Brittiläisen Kolumbian yliopiston ja Harvardin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan tutkijat Elizabeth Dunn, Lara Aknin ja Michael Norton. Heidän tutkimuksensa paljastaa, että ihminen tulee onnellisemmaksi lahjoittaessaan rahaa ja auttaessaan muita. Tutkijat myös varoittavat hamuamasta turhaa tavaraa, sillä ostaminen voi muuttua riippuvuudeksi.
Lähteet: techinsider.io, sciencemag.org