Aiemmin on uskottu, ettei valtaisa varallisuus tuo lisää onnea. Nyt amerikkalaistutkimus kyseenalaistaa väitteen.
Oletko joskus kuullut vanhan sanonnan siitä, ettei raha tuo onnea? Tämä tutkimus on aiheesta täysin eri mieltä!
Ajatus siitä, ettei raha tuo onnea, perustuu osin yli vuosikymmenen takaiseen tietoon. Taloustieteen Nobel-voittajat Angus Deaton ja Daniel Kahneman tutkivat tulojen vaikutusta onnellisuuteen vuoden 2010 selvityksessään. Niin sanotuksi "maagiseksi onnen rajaksi" havaittiin 75 000 dollarin summa. Tuloksista kävi ilmi, että onnellisuuden kasvu pysähtyy, kun vuosittaiset tulot ylittävät 75 000 dollaria, noin 61 000 euroa.
Nyt Pennsylvanian yliopiston tutkimus lyttää tämän väitteen, kertoo Ladbible.
33 000 osallistujaa kertoi onnellisuudestaan
Matt Killingsworthin johtama tiimi tutki yli 1,7 miljoonaa esimerkkiä, joita kerättiin yli 33 000 henkilöltä. Henkilöt olivat Yhdysvalloissa eläviä aikuisia, joilla oli työpaikka. He antoivat tietoja onnellisuudestaan Mattin kehittämän Track Your Happiness -puhelinsovelluksen avulla.
Sovellus lähetti käyttäjälle satunnaisina aikoina ilmoituksen ja kysyi sitten esimerkiksi, miltä henkilöstä tuntuu ja mitä hän on juuri tekemässä. Osanottajilta kysyttiin myös, miten tärkeänä hän pitää rahaa, ja tekisikö suuren rahamäärän omistaminen heistä "menestyneitä".
– Minua kiinnosti todella paljon ymmärtää, mikä on suhde ihmisen tulojen ja hänen "koetun hyvinvointinsa" tason välillä, Killingsworth pohti Vicen teknologiasivusto Motherboardin haastattelussa.
Suuret tulot eivät tasoittaneetkaan kokemusta onnellisuudesta
Vastausten perusteella hyvinvointi lisääntyy tulojen myötä. Killingsworthin mukaan hänen selvityksensä tuloksilla oli itse asiassa paljon yhteistä vuoden 2010 tutkimuksen kanssa.
Suurin ero oli kuitenkin se, että koettu hyvinvointi ei suinkaan lakannut lisääntymästä, vaikka henkilö tienasi yli 75 000 dollaria vuodessa.
"Korkeammat tulot voivat edelleen potentiaalisesti parantaa ihmisen päivittäistä hyvinvointia"
Tutkijoiden mukaan he eivät löytäneet todisteita tulotasosta, jossa koettu ja arvioitu hyvinvointi olisivat jollakin tavalla erkaantuneet toisistaan. Nousukäyrä oli yhtä jyrkkä myös heillä, jotka tienasivat yli 80 000 dollaria vuodessa. Suurempi tulo siis edelleen toi "lisää onnea".
Koetulla hyvinvoinnilla tarkoitetaan onnellisuuden mittaamista "hetkessä": se on sidoksissa aikaan ja paikkaan, jossa aiheesta kysytään. Arvioitu hyvinvointi on ihmisen elämän kokonaisvaltaista arviointia, joka ei liity juuri käsillä olevaan hetkeen.
– Tämä vihjaa, että korkeammat tulot voivat edelleen potentiaalisesti parantaa ihmisen päivittäistä hyvinvointia sen sijaan, että se olisi varakkaissa maissa elävillä ihmisillä jo tasaantunut, tutkijat kuvasivat tekstissään.
Selvitys julkaistiin Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä.
"On mahdollista tienata vähemmän ja olla silti melko onnellinen"
Killingsworth kertoi myös ymmärtävänsä, että ajatus tietystä rahasummasta "onnen mittarina" viehättää. Ihmiseen saattaa vedota ajatus siitä, että kun pääsee tietylle tulotasolle, rahasta huolehtimisen voi viimein lopettaa.
Killingsworth myös huomautti, ettei raha takaa kenellekään onnea: vaikka onnellisuuttaan arvioinut vastaaja olisi kertonut, ettei raha ole hänelle tärkeää, väite ei ennustanut hänen onnellisuuttaan kovinkaan hyvin.
– On mahdollista tienata vähemmän ja olla silti melko onnellinen. Emme ymmärrä kaikkea näistä asioista.
Älä ainakaan ajattele näin – onneton olo on muuten taattu
Killingsworthin mukaan yksi asia kuitenkin yhdisti kaikkia vastaajia: jos vastaaja piti rahaa henkilökohtaisen menestyksensä mittana, hän oli onneton.
– Se oli erityisen paha juttu, jos ei tienannut paljon, mutta vaikuttaa siltä, ettei ole olemassa pistettä, jossa henkilökohtaisen menestyksen yhdistäminen taloudelliseen tulokseen olisi hyvä asia.
Lue myös: Julia, 26, harrastaa sijoittamista – kannustaa nuoria samaan: "Mitä nuorempana aloittaa, sitä enemmän rahaa on vanhempana"
Lue lisää lifestyle-aiheista!
Lähteet: Pnas.org, Ladbible.com, Vice.com