Vajaa puolet henkirikosten uhreista Suomessa on Helsingin yliopiston vuoden 2018 henkirikoskatsauksen mukaan tuttavan tai ystävän surmaamia miehiä.
Suomen rikoslaissa henkirikoksiksi luetaan murha, tappo, surma, lapsensurma sekä pahoinpitelyn ja kuolemantuottamuksen rikosnimikeyhdistelmä.
Henkirikosten määrästä saadaan tietoa poliisin ja oikeuslaitoksen tilastoista, kuolemansyytilastosta sekä henkirikollisuuden seurantajärjestelmästä.
Lähes kaikki henkirikokset saadaan Suomessa selvitettyä.
Lue myös: Suomessa surmataan ihmisiä enemmän kuin missään muussa Pohjoismaassa – kolmessa neljästä tapauksesta tekijä on päihtynyt: "Juomatapamme ovat rajuja"
Noin joka kuudes henkirikoksen uhri on parisuhdekumppanin surmaama nainen. Joka kymmenes on uhrille ennalta tuntemattoman henkilön surmaama mies.
Eniten henkirikoksia asukasmäärään nähden tehtiin vuosina 2010–2016 Lapissa, Keski-Suomessa ja Kymenlaaksossa, vähiten Ahvenanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla.
Henkirikollisuus on Suomessa kymmenenneksi yleisintä Euroopan unionin maista. Kaikkien kehittyneiden teollisuusmaiden joukossa Suomi nousee keskiarvon yläpuolelle.
Katsauksen mukaan eniten henkirikoksia tekevät Suomessa keski-ikäiset työttömät miesalkoholistit.