Tällä välineellä tehdään eniten henkirikoksia

AOP 2106 poliisi elokapina
Henkirikoskatsauksen mukaan henkirikollisuus on vähentynyt.Jaakko Stenroos / All Over Press
Julkaistu 15.08.2024 09:33

Lotta Stenroos

lotta.stenroos@mtv.fi

Helsingin yliopiston kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin Henkirikoskatsauksen mukaan henkirikollisuus on vähentynyt. Myönteinen kehitys näkyy hieman selvemmin miehiin kohdistuneessa väkivallassa.

Henkirikosten taso laski seurantajaksolla 2009–2022 1,8 surmatusta henkilöstä 1,4 surmattuun 100 000 asukasta kohti, mikä tarkoittaa lähes neljänneksen vähennystä. 

Väheneminen ilmenee koko maassa keskimääräisten henkirikostasojen tasaantumisessa maakuntien välillä. Tilastokeskuksen tuoreet luvut viittaavat henkirikollisuuden tason laskeneen vielä entisestään, jopa 23 prosenttia viime vuonna. Henkirikollisuuden tason lasku noudattaa länsimaista trendiä.

Tyypillisin tekoväline löytyy keittiöstä

Pääosa henkirikoksista liittyy Suomessa toisilleen ennalta tuttujen miesten keskinäisiin alkoholinkäyttötilanteisiin yksityisasunnoissa. 

Lähes puolessa henkirikoksista tekijä oli uhrin ystävä tai tuttava. Täysin tuntemattomiin henkilöihin kohdistuneiden tekojen osuus oli noin 13 prosenttia.

Lue myös: Rikostoimittajan kommentti: Valkeakosken tragedia muistuttaa Seinäjoen teinimurhan ja Eveliina Lappalaisen tapon motiivien järjettömyydestä

Päihteiden käyttö on keskeisessä osassa henkirikostapauksissa ja surmaajat olivat pääsääntöisesti hieman uhrejaan nuorempia. Aikuisväestössä päihtyneenä surmattujen määrä oli miesten keskuudessa huomattavasti korkeampi kuin naisten keskuudessa.

Henkirikoksissa tyypillisin tekoväline oli katsauksen mukaan keittiöveitsi.

Naisiin kohdistuneen väkivallan määrä pysynyt tasaisena

Noin viidennes surmista oli parisuhdetappoja. Henkirikollisuuden tason lasku näkyi hieman selkeämmin miehiin kohdistuneessa väkivallassa, naisiin kohdistuneen väkivallan taso pysyi melko tasaisena. 

Miehiä surmattiin vuosina 2009–2015 vuosittain keskimäärin 70, vuosina 2016–2022 enää 52. Naisten vastaavat määrät olivat 29 ja 25. 

Vaikka naisiin kohdistuvan parisuhdeväkivallan torjunta on tuottanut kuluvalla vuosikymmenellä positiivisia tuloksia, viime vuosina parisuhdeväkivallan ehkäisyyn tähtäävän toiminnan vaikutus näyttäisi hieman tasaantuneen, kerrotaan katsauksessa. 

Lue myös: Voisiko henkirikoksen tehneen lapsi jäädä asumaan kotiinsa? Lapsiasiainvaltuutettu: ”Voi olla paras meille kaikille”

Vaikka nuorten tekemä väkivaltarikollisuus on herättänyt laajaa julkista keskustelua, tapaukset, joissa nuoret ihmiset ovat henkirikosten tekijöinä tai uhreina ovat vähentyneet viimeisen 20 vuoden aikana ja ovat suhteellisen harvinaisia. 

15–29-vuotiaiden henkirikoksissa tyypillistä on huumausaineet tai muut päihteet tai useampia uhreja vaativat ampumistilanteet.

Henkirikokset julkisilla paikoilla vähenivät koronan aikana

Uhrin koti yleistyi henkirikoksen tekopaikkana koronapandemian ja sen jälkeisinä vuosina 2020–2022 verrattuna vuoteen 2018.

Myös julkisilla paikoilla tapahtuneet teot laskivat koronapandemian aikana, mutta nousivat jälleen yhteiskunnan avauduttua. Sekä tekijöiden että uhrien keskimääräinen ikä laski Henkirikollisuuden seurantajärjestelmän perusteella vuodesta 2020 alkaen ja huumausaineiden vaikutuksen alaisuus on kasvanut suhteellisesti etenkin uhrien osalta.

Lue myös: Kouluväkivalta on lisääntynyt: "Resurssit eivät riitä"

Tuoreimmat aiheesta

Henkirikokset