Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark uskoo lähitulevaisuudessa saapuvien 6g-verkkojen muuttavan tapoja, joilla viestintäteknologiaa käytetään.
Nykyisellään mobiiliverkot keskittyvät hyvin pitkälti älypuhelimiin, jotka osaavat kyllä kaikenlaista, mutta 6g-verkkojen saapuessa eivät päätelaitteet välttämättä enää ole nykyisten puhelimien kaltaisia kapistuksia. Näin ennustaa Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark, uutisoi CNBC.
Lundmark osallistui paneelikeskusteluun viime viikolla Maailman talousfoorumissa. Hän arveli, että nykyisiä 5g-verkkoja seuraavat 6g-verkot tulevat kuluttajien käyttöön vuoden 2030 tienoilla.
Kun Lundmarkilta kysyttiin, milloin hän arvelee maailman siirtyvän älypuhelimista esimerkiksi älylaseihin ja muihin puettaviin älylaitteisiin, hän totesi siirtymän tapahtuvan 6g:n saapumiseen mennessä.
Arvion mukaan nykyisin tuntemamme älypuhelin ei tuolloin enää ole yleisin tapa olla yhteydessä verkkoon. Sen sijaan monet älypuhelimen toiminnoista on rakennettu suoraan kehoihimme, Lundmark visioi.
Tällä hän saattoi viitata esimerkiksi Elon Muskin Neuralink -yhtiön kehittämiin laitteisiin, joita voidaan yhdistää suoraan aivoihin ja käyttää kommunikointiin koneiden ja muiden ihmisten kanssa. Yksinkertaisempana ratkaisuna voidaan käyttää esimerkiksi sormiin istutettuja siruja, joilla voidaan avata älylukkoja, CNBC toteaa.
Samaan paneelikeskusteluun osallistunut Googlen talousjohtaja Ruth Porat puolestaan visioi, miten lisätty todellisuus voi tulevaisuudessa ratkoa ongelmia. Yksi lähellä toteutumista oleva esimerkki ovat älylasit, jotka voivat kääntää keskusteluja reaaliajassa.
Nokian Lundmark sanoi uskovansa, että vuoteen 2030 mennessä on jo olemassa ”digitaalinen kaksonen” kaikesta, mikä puolestaan vaatii massiivisesti tietokonekapasiteettia. Hän arvioi, että metaversumin käyttö vaatisi verkoilta 100- tai jopa 1000-kertaisia nopeuksia nykyiseen verrattuna.