Nokian Pekka Lundmarkilla hurja visio: 6G-verkko siirtää kännykät historiaan – ”Käyttäjän näkökulmasta jopa nykyistä helpompaa”

Nokian toimitusjohtajan Pekka Lundmarkin mukaan 6G-verkko voi olla käytössä jo vuonna 2030. 

Lundmark kertoi 6G-verkon mahdollisuuksista viime viikolla Davosissa maailman talousfoorumissa.

Lundmark avasi visioitaan tarkemmin MTV:n Uutisextran haastattelussa. 

– Digitaalinen ja fyysinen maailma vähitellen sulautuvat yhteen. On tulossa paljon uusia laitteita, jotka tulevat toimimaan meidän kehomme jatkeena ja loistavina apuvälineinä.

– Esimerkiksi näyttö voi projisoitua ilmaan meidän eteen tai ääni voi jollain pienellä laitteella kuulua korvan sisällä.

Kännykät siirtyvät historiaan

Lundmarkin mukaan mobiiliverkkojen seuraavaa sukupolvea 6G:tä käytetään enemmän muilla laitteilla kuin älypuhelimella. Esimerkiksi puhelimella soittamiseen ei enää välttämättä tarvita fyysistä matkapuhelinta. 

–  Puhelu voi yksinkertaisesti olla sellainen, että sanon kelle haluan soittaa ja eteemme saattaa ilmestyä hologrammikuva vastapuolesta ja ääni kuuluu ihan kuin olisimme samassa huoneessa, Lundmark sanoo.

Hän kertoo nähneensä jo 5G-teknologiaan pohjautuvia demoja hologrammipuheluista. 

– Nekin toimivat jo kohtuullisesti. 6G-verkko tuo 5G-verkkoa huomattavasti nopeamman ja paremman yhteyden, pienemmän viiveen ja paremman laadun ja nopeamman kuvan prosessointikyvyn, jolloin hologrammisovellukset tulevat mahdollisiksi. 

"Käyttäjän näkökulmasta nykyistä helpompaa"

Lundmark uskoo, että 2030-luvun maailma voi olla käyttäjän näkökulmasta jopa nykyistä helpompi. 

– Silloin voidaan tuoda käyttöliittymä lähemmäksi normaalia ihmisen näköä ja kuuloa ja kaikkia niitä aisteja mitä meillä on. Tämä on kiehtova asia, että erillisiä nykyisen kaltaisia matkapuhelimia ei välttämättä enää tarvita. 

Lundmarkin mukaan 6G-verkon aikana voidaan hyödyntää myös erilaisia ihmiseen upotettavia siruja.

– Ei niitä kehenkään tahdonvastaisesti laiteta, se on jokaisen oma valinta. Mutta teknologia tulee sen mahdollistamaan, että esimerkiksi kuntoa ja terveydentilaa voidaan seurata ja parantaa tällaisen teknologian avulla. 

Katso Nokian Pekka Lundmarkin koko Uutisextra-haastattelu tästä.

Lue myös:

    Uusimmat