Hallituksen ajamalle työelämäuudistukselle kovaa kritiikkiä: "Erittäin ongelmallinen"

Hallituksen työryhmä pohtii parhaillaan lainsäädäntömuutoksia määräaikaisiin työsuhteisiin.

Hallitus on kirjannut hallitusohjelmaan, että jatkossa työsopimus olisi mahdollista tehdä määräaikaisena myös ilman erityistä perustetta vuoden mittaiseksi. Työryhmä pohtii parhaillaan näitä kirjauksia ja lainsäädäntömuutoksia.

Työelämän eri keskusjärjestöt Akava ja EK ovat täysin eri linjoilla uudistuksesta. 

– Erittäin ongelmallinen työmarkkinoiden tasa-arvon näkökulmasta, tiivisti maanantain Huomenta Suomessa Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren.

Löfgrenin mukaan lakimuutos lisäisi työelämän epävarmuutta ja hidastaisi uralla edistymistä. Erityisesti nuorten naisten asemaa uudistus heikentäisi merkittävästi. Hän huomauttaa, että määräaikaisista sopimuksista 60 prosenttia kohdistuu naisille. 

Hän nostaa esimerkiksi raskaana olevan naisen, jolla on määräaikainen työsopimus. EK:n työelämä -vastuualueen johtaja Ilkka Oksala ei ota kantaa suoraan tasa-arvokysymykseen, mutta toteaa, että määräaikaista sopimusta tehtäessä irtisanomisesta eri osapuolien välillä voidaan sopia jo nyt. 

– Ajatteletko Ilkka ihan oikeasti, että tällaisessa esimerkkitilanteessa, mitä kuvasin, tällaisella nuorella naisella on mahdollisuus lähteä painostamaan työnantajaa? Löfgren vastasi. 

Oksalan mukaan suunnitteilla oleva lakimuutos olisi myönteinen uudistus palkansaajille ja yrityksille. Hän uskoo, että pienillä ja keskisuurilla yrityksillä on sen myötä paremmat mahdollisuudet työllistää ihmisiä epävarmoissa tilanteissa. 

Katso artikkelin videolta koko Huomenta Suomen debatti!

Lue myös:

    Uusimmat