Noora Rädyn mukaan tuho on jo tapahtunut – "Kuka kumoaa mielenterveyden haavat?"

Suomen jääkiekkomaajoukkueen entinen maalivahti Noora Räty ja häntä edustanut asianajaja Matti Huhtamäki kommentoivat suorasanaisesti uuden käänteen saanutta vyyhtiä. Rädyn Jääkiekkoliiton valitusvaliokuntaan jättämä valitus kurinpitovaliokunnan päätöksestä meni läpi, ja hänelle aiemmin langetettu neljän kuukauden kilpailukielto kumottiin.

STT sai maanantaina sähköpostitse Jääkiekkoliiton valitusvaliokunnan päätöksen.

Pitkään julkisuudessa olleessa kiistassa oli kyse muun muassa muiden maajoukkuepelaajien sekä Rädyn tekemästä ilmiannosta, joka koski naisten maajoukkueen entisen päävalmentajan Pasi Mustosen väitettyä epäasiallista käytöstä. Mustonen taas syytti pelaajia hänen halventamisestaan.

Sekä Mustonen että Räty saivat rangaistuksensa huhtikuussa Jääkiekkoliiton kilpailusääntöjen asennetta ja käyttäytymistä koskevien eettisten määräyksien rikkomisesta.

Mustonen ei valittanut päätöksestään.

Tärkeä linjaus tulevaisuuteen

Alun perin Rädyn katsottiin tuoneen Mustosen käytökseen liittyneet epäkohdat esille Pekingin olympialaisten alla tarkoituksenaan aiheuttaa vahinkoa Mustoselle.

Maanantaisessa päätöksessä sanotaan, että kurinpitovaliokunnan päätökset ovat nojanneet spekulaatioihin ja pyrkimyksiin.

– Heidän katsottiin pohjanneen ratkaisunsa hyvin puutteelliseen näyttöön, Rätyä asiassa edustanut Matti Huhtamäki kertoi STT:lle.

– Tärkein anti päätöksessä on vahvistus siitä, ettei Räty tai muutkaan asianosaisena olleet pelaajat toimineet asiattomasti, Huhtamäki jatkoi.

Huhtamäki alleviivasi, että tämänkaltainen prosessi on iso henkilökohtainen taakka urheilijalle.

– He astuivat äärimmäisen rohkealla tavalla esiin ja halusivat, että tiettyjä epäkohtia tutkitaan.

Tapauksen päätös merkitsee Huhtamäen mukaan muutakin kuin oikeutta Rädylle. Tapaus toimii tarvittaessa ennakkotapauksena.

– Valitusvaliokunta on nyt linjannut sen, että jos perusteettomasta tutkintapyynnöstä ollaan antamassa rangaistusta, niin näyttökynnys on erityisen korkea. Vain siten voidaan varmistaa se, että urheilijat tai toimihenkilöt uskaltavat tutkintapyyntöjä jättää.

"Tuho on jo tapahtunut"

Räty itse kommentoi tapausta Instagramissa

– Tämä oli ainoa oikea päätös oikeudellisesti. Mitään konkreettista näyttöä ei rangaistukseen ollut, ja se tehtiin kurinpidon omien olettamuksia perusteella. Minä ja 5 muuta asianomaista (sekä kymmeniä muita pelaajia, jotka tukivat meitä taustalla, mutta eivät uskaltaneet lähteä Suekin tutkintaan mukaan) olemme kokeneet epäasiallista käytöstä. Minä halusin puolustaa omia oikeuksiani epäasiallista käytöstä vastaan, puolustaa muita samaa kokeneita pelaajia, sekä toivottavasti luoda nykyisille urheilijoille turvallisemman ympäristön urheilla, Räty kirjoitti.

Entisellä maalivahdilla oli raskaat terveiset kurinpitovaliokunnalle.

– Valitus on hyväksytty, mutta kuka kumoaa epäasiallisesta käytöksestä sekä kevään päätöksestä aiheutuneet mielenterveyden haavat? Ei kukaan. Se tuho on jo tapahtunut. Ne haavat tulevat paranemaan ajan kanssa, mutta arvet tulevat seuraamaan koko loppuelämän. Ensi kerralla kun kurinpito tekee päätöksiä omien olettamuksien eikä faktojen perusteella, niin kannattaisi ensin miettiä millainen vaikutus sillä voi olla ihmisen mielenterveyteen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja