Pasi Mustoselta ulostulo vuosia kestäneestä riita-asiasta – "Valmentajat vapaata riistaa"

Pasi Mustosen päävalmentajakauden kohokohta oli vuoden 2019 MM-hopea, jossa oli kuitenkin kitkerä jälkimaku kiistanalaisen finaaliratkaisun takia.
Pasi Mustosen päävalmentajakauden kohokohta oli vuoden 2019 MM-hopea, jossa oli kuitenkin kitkerä jälkimaku kiistanalaisen finaaliratkaisun takia. Emil Hansson
Julkaistu 26.04.2024 16:30
Toimittajan kuva
Ossi Karvonen

ossi.karvonen@mtv.fi

@ossikarvonen

Naisleijonien entinen päävalmentaja Pasi Mustonen kokee, että vuosia vatvotussa kiista-asiassa, jossa hän oli keskiössä maajoukkueen entisen huippumaalivahdin Noora Rädyn kanssa, on vain häviäjiä. Mustonen kommentoi tämänpäiväistä Jääkiekkoliiton kurinpitovaliokunnan päätöstä vain lähettämässään lehdistötiedotteessa. 

Jääkiekkoliiton kurinpitovaliokunta tiedotti perjantaina, että Mustonen on saanut kolmen kuukauden ja Räty neljän kuukauden mittaisen kilpailukiellon molemminpuolisista syytöksistä.

Mustosen pannan perusteena oli hänen alkusyksystä 2021 antamansa lausunto, jonka mukaan Räty olisi rikkonut urheilija-apurahoja koskevaa lainsäädäntöä kieltäytyessään maajoukkuekutusta MM-kisoihin 2021.   

Rädyn saama kilpailukielto perustuu puolestaan ex-maalivahdin pyrkimyksiin vaikuttaa Mustosen asemaan ja siten Naisleijonien toimintaan Pekingin vuoden 2022 olympialaisissa sen jälkeen, kun häntä itseään ei valittu mukaan kisoihin.

LUE LISÄÄ PÄÄTÖKSESTÄ JA TAPAUKSEN TAUSTOISTA: Noora Rätyä rangaistiin ankarammin kuin Pasi Mustosta – "Henkilökohtainen kosto"

LUE MYÖS: Yllätyspaljastus: Teemu Selänne sekaantui hämmentävällä tavalla Naisleijonien vyyhtiin – "Mustonen saa varmasti potkut"

Mustonen kommentoi päätöksen taustalla vaikuttaneita tapahtumia omalta kantiltaan lehdistötiedotteessaan perjantaina. 

– Tässä prosessissa on vain häviäjiä, ja siitä muodostui synkkä osa suomalaisen jääkiekon historiaa. Suurimman tappion kokevat Naisleijonuutta vuosikymmenten aikana rakentaneet pelaajat, valmentajat, toimihenkilöt ja tietenkin laji itse, Mustonen kirjoittaa. 

Juttu jatkuu videon alla. 

1:48imgMaaliskuussa 2023 Pasi Mustonen raotti kysymyksiä, joihin SUEK tutkinnassaan halusi vastauksia – esitti vertauksen Jukka Jaloseen.

Hän kommentoi teemaa myös yleisemmällä tasolla. 

– Tällä hetkellä valmentajilla ei ole mitään oikeuksia. Urheiluoikeudelliset käytänteet tekevät valmentajista vapaata riistaa. 

Alla Mustosen laatima lehdistötiedote luettavissa kokonaisuudessaan. 

Suomen Jääkiekkoliiton kurinpitovaliokunta on  29.4. antanut päätöksensä naisten jääkiekkomaajoukkueen valmennusta koskevassa asiassa. 

Haluan tällä tiedotteella ilmaista mielipiteeni SJL:n kurinpitovaliokunnan tänään antaman päätöksen taustalla vaikuttaneista tapahtumista, koska en toistaiseksi aio asiaa muuten kommentoida.

Tässä prosessissa on vain häviäjiä ja siitä muodostui synkkä osa suomalaisen jääkiekon historiaa. Suurimman tappion kokevat Naisleijonuutta vuosikymmenten aikana rakentaneet pelaajat, valmentajat, toimihenkilöt ja tietenkin laji itse.

SUEKin helmikuussa 2023 julkaistu raportti ja SJL:n kurinpidon kuulemiset tammi- ja helmikuussa 2024 osoittavat mielestäni yksiselitteisesti kuuden pelaajan käyttäneen epäasiallisesti tutkinta- ja kurinpitomenettelyä koston ja kiusaamisen välineenä. Useat heidän esittämistään valheellisista syytteistä olivat törkeän loukkaavia. Päävalmentajan sopimusperusteinen työtehtävä valita arvokisajoukkue oli pelaajien mielestä vallan väärinkäyttöä.

Olin vuosien ajan muutaman pelaajan kiusaamisen kohde. Täysin perusteeton ja osin julkinen syyttely on jatkunut 29 kuukautta. Avaintodistajan lausunnon mukaan kyseiset pelaajat yrittivät painostaa jääkiekkoliiton johtoa erottamaan päävalmentajan ennen lentoa olympialaisiin 2022. Maajoukkueen kapteenien (2) todistajalausuntojen mukaan kaksi sekä olympiajoukkueeseen että pelaajayhdistyksen hallitukseen kuulunutta joukkueen pelaajaa vaativat heitä ryhtymään toimiin päävalmentajan erottamiseksi. Mainitut pelaajat esittivät vaatimuksensa ahdistavasti ja uhkasivat kapteeneita huomauttaen näiden uran olevan vaarassa, elleivät kapteenit tee niin. Kyseiset pelaajat jatkoivat missiotaan Pekingin olympiakylässä. Useat kahdessa tutkinnassa kuulluista 21 todistajastani mukaan lukien kaksi esihenkilöäni pitivät prosessia päävalmentajaan kohdistettuna ajojahtina.

Tehtyäni tutkintapyynnön pelaajien valmentajaan kohdistamasta julkisesta kiusaamisesta, pelaajat vaativat SJL:n kurinpitoa myöntämään heille immuniteetin, jota kurinpitovaliokunta ei luonnollisesti heille suonut. 

Valmentajiin kohdistuvat ajojahdit ovat Suomessa valitettavan yleisiä hitaasti ammattimaistuneissa palloilulajeissa. Valmentajien ammattijärjestö SAVAL puolustaa vuosittain useita aiheettoman vainon kohteeksi joutuneita jäseniään. Ketään valmentajaa ei tulevaisuudessa saa altistaa kokemalleni kohtelulle. Myös vaativalla valmentajalla on oltava oikeus työskennellä ammatissaan tulematta vainotuksi tai kiusatuksi. Valmentaja ei voi olla urheilun lainsuojaton, eikä vaativaa valmennusta huippu-urheilussa saa kriminalisoida. Urheilu ei ole olemassa ainoastaan urheilijoita varten. 

Tällä hetkellä valmentajilla ei ole mitään oikeuksia. Urheiluoikeudelliset käytänteet tekevät valmentajista vapaata riistaa. Tämä prosessi osoittaa kiistatta SUEKin toimintakäytännön haavoittuvuuden, koska keneen tahansa urheilun toimijaan kohdistuva ilmianto voidaan tehdä sekä epäasiallisin että valheellisin perustein, ilman toimivaa syytekynnystä ja nimettömästi. Lisäksi SUEKin tutkinnassa voi valehdella rajattomasti ilman mitään seuraamuksia. 

Suomalainen urheilujohtaminen huippu-urheilussa on monin paikoin rikki. Useat urheiluorganisaatiot julistavat arvojaan julkisuudessa, mutta tosipaikan tullen niiden todentaminen tekojen kautta on harvinaista. Toiminta ei ole aina läpinäkyvää. Siviilirohkeuden puute ja lojaalisuusvaje kuuluvat huippu-urheilun arkeen. Tässä ympäristössä valmentajana toimiminen on erittäin haasteellista, joskus jopa vastenmielistä.  

Tuoreimmat aiheesta

Naisleijonat