Nopeat keräävät mansikat ja rahat – mansikkatilan käytännöt saivat kesätyöntekijän raivon valtaan: "Monen on ajateltu lopettavan"

Epäkohdat päijäthämäläisellä mansikkatilalla suututtivat Sarita Karhun niin, että hän halusi avautua asiasta sosiaalisessa mediassa. 

Karhu kirjoitti asiasta Facebookissa. MTV Uutisille Karhu kertoo, että muun muassa työn alkamisajankohdasta oli epäselvyyttä.

– Työpaikkailmoituksessa työtä tarjottiin kesäkuusta elokuuhun, mutta myöhemmin töistä sovittaessa kerrottiin, että työt alkavat heinäkuussa. Mansikka kypsyy ajallaan ja työsopimuksessamme lukeekin, että työt alkavat kesäkuun 15. päivän ja heinäkuun alun välillä.

Palkka perustuu kerättyjen mansikoiden määrään. Joka päivä mansikkaa ei välttämättä riitä kerättäväksi kahdeksaksi tunniksi, joten tulot ovat epävakaat. Joinakin päivinä poimijoita on ollut töissä niin monta, ettei kaikille riitä tehtävää koko päiväksi.

– Luulen, että niin monen on ajateltu lopettavan, joten on palkattu vähän liikaa poimijoita.

Aikaa kuluu myös muuhun, kuten myyntilaatikoiden taittelemiseen ja mansikoiden punnitsemiseen. Kaikki tämä aika on pois mansikoiden keräämisestä ja näin ollen palkasta.

– Parhaimmillaan jonotan 20 minuuttia laadunvalvontaan ja mahdollisesti uudestaan 20 minuuttia, jos keräämäni mansikat eivät laadunvalvojan mielestä ole myytäväksi kelpaavia.

Karhua mietityttää myös se, ovatko marjatilalla työskentelevät ukrainalaiset marjanpoimijat olleet karanteenissa ennen työnsä alkua. Heitä myös tunnuttiin kohtelevan eri tavalla kuin suomalaisia marjanpoimijoita.

– Jos suomalaiset lähestyivät ukrainalaista poimijaa pellon toisesta päästä, tilan henkilökunta käski suomalaisia siirtymään toiseen paikkaan. Siitä jäi sellainen tunne, että onko ukrainalaisilla ns. "etuajo-oikeus." hyviin marjariveihin."

Tilan omistaja: Toimimme täysin THL:n ohjeiden mukaan

Myös koronakäytännöt ja hygienia tilalla huolestuttaa Karhua. Turvavälejä on ollut mahdotonta pitää tietyissä tilanteissa ja wc-tiloja on hyvin vähän. Vessajonot kertyvät toisinaan pitkiksi ja jonottamiseen kuluu aikaa.

Taukojenkin pitäminen on jäänyt vähäiseksi, koska taukoon kulunut aika on pois mansikanpoiminnasta.

– Työsopimuksessamme on tauot niin kuin kuuluu. Käytännössä niitä kuitenkaan ei aina ehdi pitää. Palkka perustuu kerättyjen mansikoiden määrään, eikä mitään peruspalkkaa ole, joten aikaa haluaa käyttää mahdollisimman paljon keräämiseen.

Karhua ihmetyttää myös epäsuora viestintä marjatilan suunnasta.

– Eilen uutisoitiin, että Päijät-Hämeessä yhdeksän kausityöntekijää on saanut koronatartunnan marjatilalta. Kysyin suoraan, onko kyse meidän tilastamme, mutta sain vastaukseksi ainoastaan, että mansikat ovat terveiden ihmisten keräämiä.

Mansikkatilan omistaja sanoo, että tilalla on toimittu täysin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistusten mukaisesti.

– Ukrainalaiset ja suomalaiset työskentelevät eri pelloilla. Heillä on omat wc- ja käsienpesutilat. Ovissakin on Ukrainan ja Suomen liput, jotta kukaan ei varmasti mene väärään paikkaan. Kaikki meillä on ihan kuten THL edellyttää. Pellolla on koko ajan henkilö, joka huolehtii hygieniavaatimusten toteutumisesta.

Koivistoisella ei ole tietoa Päijät-Hämeessä marjatilalta koronatartunnan saaneista. Hän sanoo, että tilalla luetaan THL:n tiedotteita ja toimitaan sen mukaan.

– THL on se lähde, josta näistä voi tiedustella.

Lue myös:

    Uusimmat