Marjayrittäjä Petri elämänsä tienhaarassa: "Tämä kesä näyttää onko alalla tulevaisuutta"

Lähes 40 vuotta luonnonmarja-alalla yrittäjänä toiminut Petri Lehtiniemi arvioi, että edessä on haasteellinen kesä. Riskejä on jo liikaa. Sadon onnistumisen lisäksi huolena ovat uudet thaipoimijoita koskevat viranomaismääräykset.

– Loppuvuosi näyttää voiko tätä toimintaa jatkaa tulevaisuudessa, Lehtiniemi linjaa.

Posiolla toimivalle yritykselle on tulossa ennätysmäärä marjanpoimijoita Thaimaasta. Tänä vuonna tavoitellaan 350 poimijaa. Määrä on todennäköisesti toiseksi suurin alan yrityksistä.

– Aikataulu on erittäin tiukka. Vielä tammikuussa oli tieto, että poimijoiden rekrytoinnissa edetään vanhan marjalain mukaan. Uudistusten piti tulla voimaan vuonna 2025. Kevään aikana selvisi, että työsuhteeseen perustuva toimintamalli tulee heti käyttöön, yrittäjä tuskailee.

Ehtivätkö poimijat ajoissa?

Lehtiniemi ei pystynyt varaamaan poimijoille lentoja Suomeen keskellä täydellistä epävarmuutta.

– Vasta kesäkuussa tuli lopulliset tiedot ja voitiin käynnistää lupaprosessit. Työsuhteen rakentaminen vaatii valtavasti uutta byrokratiaa todella lyhyessä ajassa. Tässä on suuri vaara, että poimijoita ei saada Suomeen ajoissa.

Työsuhde tuo poimijoille vähimmäispalkan ja 40 tunnin työviikon. Poimijan suostumuksella työaikaa voi jatkaa viikossa 26 tuntia. Seuraavalla viikolla lisätunteja ei saa enää olla kuin muutama.

– Luonnonmarja-alalla työsuhteen valvonta on todella haastavaa. Poimijat hajaantuvat metsiin autokuntina neljän tai viiden hengen ryhmissä ja vaihtavat paikkaa jatkuvasti sadon mukaan. Esimerkiksi mansikkatiloilla työajan valvonta on helpompaa, kun poimijat ovat siinä pellolla silmien edessä koko ajan, Lehtiniemi huomauttaa.

Suurin riski on yrittäjän mukaan alan yritysten kannattavuus. Työsuhde tuo merkittävät palkan sivukulut ja muita uusia kustannuksia esimerkiksi toimistotyössä.

– Parempi olisi ollut kehittää toimintaa vanhan marjalain mukaan. Silloinkin poimijoille on maksettu kompensaatiot, jos tulot jäivät tietyn rajan alle.

Nyt kaivataan vastuunkantajia

Petri Lehtiniemen mukaan tämä vuosi on myös näytön paikka eri toimijoille, jos suomalainen luonnonmarja-ala halutaan säilyttää.

– Uudet kustannukset on saatava siirtymään teollisuudelle ja kaupalle. Ja tietenkin myös luonnon on annettava marjaa.

Lehtiniemellä on pitkät yhteistyösuhteet Thaimaahan ja rekrytointi perustuu luottamukseen. Juuri sen takia poimijoiden määrä on kasvanut vuosi vuodelta.

– Poiminta vaatii silmää ja hyvän perehdytyksen työhön.

Kaikesta huolesta huolimatta Lehtiniemi on toiveikas, että uudesta työsuhteeseen perustuvasta toimintamallista on mahdollista kehittää toimiva malli. Se on samalla edellytys jatkaa.

Perheyritys pohtii miten jatkaa

Petri Lehtiniemi suhtautuu tyynesti alaa koskeviin huonoihin uutisiin. Hän ei halua ottaa kantaa meneillään oleviin käräjöinteihin.

– Arvostelijoita löytyy, mutta luonnonmarja-ala on vaikea. Tässä on joka päivä eri ajatukset, Lehtiniemi sanoo liikuttuneena.

Lehtiniemi on toisen polven marjayrittäjä. Yrityksessä on alustavasti pohdittu sukupolvenvaihdosta 26-vuotiaalle pojalle Joonakselle.

– Saa nähdä onko tässä meillä enää ensi vuonna virtaa jatkaa, Lehtiniemi huokaa

Lue myös:

    Uusimmat