Nopeuslaskijasta menestyväksi ravivalmentajaksi

Ilkka Sarkkinen
Rämäpäinen Ilkka Sarkkinen tunnetaan nopeuslaskun Suomen mestarina kolmen vuosikymmenen takaa.Ilkka Sarkkinen
Julkaistu 20.04.2015 10:00
Toimittajan kuva

Antti Pylkkänen

@anttipylkkanen

Ilkka Sarkkinen niitti 1980-luvulla menestystä nopeuslaskijana. 2010-luvulla miehen pitkäaikainen haave toteutui, kun hän hankki ensimmäiset omat ravihevosensa.

Elettiin tammikuuta 1987. Nopeuslaskun hallitseva Suomen mestari Ilkka Sarkkinen oli saanut kutsun suksijätti Atomicilta tulla testaamaan Itävaltaan kilpavälineitä. Tarkoituksena oli koelaskea sata suksiparia.

Testirupeama alkoi lähestyä loppuaan, kun Sarkkinen päätti korottaa panoksia. Hän veti treeniasun sijaan kilpapuvun ylleen ja ponnisti rinteen huipulta vauhtiin. Keho haki tutun muna-asennon ja Atomicit imivät jäistä mäkeä ahnaasti alleen. Mittarit näyttivät nopeudeksi 124 kilometriä tunnissa, kun eteen tuli töyssy. Sukset saksasivat ja Sarkkinen irtosi ilmalentoon. 

Lento päättyi rajuun törmäykseen puun kanssa.

- Mänty se oli, muistaa Sarkkinen yksityiskohdan liki kolmekymmentä vuotta myöhemmin.

Häneltä menivät risti- ja nivelsiteet poikki. Polvilumpio murtui neljään osaan, ja katkennut käsi roikkui nahan varassa. Vaadittiin toista vuotta ja kahdeksan urheilukirurgian saralla meritoituneen Sakari Oravan suorittamaa operaatiota, ennen kuin Sarkkinen pystyi kunnolla kävelemään. Kilpailuvietti veti takaisin rinteeseen. 

- Laskin vielä hetken, mutta pian hommasta loppui imu, kun laji meni Hiihtoliiton alaiseksi. Sain esimerkiksi Suomen mestaruudesta palkinnoksi auton, mutta uusien sääntöjen mukaan palkintokatto vedettiin 5000 markkaan.

Lajinvaihto

Ennen nopeuslasku-uraa Sarkkisella oli ollut toinen kiinnostuksen kohde. Hänen äidin kotitalossa Kestilässä oli hevosia. Uljas eläin kiehtoi Sarkkista, mutta asia jäi hautumaan vielä vuosikymmeniksi.

Uudelle vuosituhannelle tultaessa lapsuuden eläinhahmot palasivat ajatuksiin entistä elävämpinä. Sarkkinen tutki sukukirjoja ja kaupan olevia ravureita. Palaset loksahtivat kohdalleen, kun silmään sattuivat vuonna 2010 syntyneet Zarrine Kemp ja Zoom Kemp. Maineikkaan Ravitalli Kempin kasvatit muuttivat Sarkkisen hankkimaan talliin Virpiniemeen.

Alkoi määrätietoinen valmennus, jonka kulmakivinä olivat tunnollisuus ja omaan urheilutaustaan nojaavat teesit. Kun eteen tuli tenkkapoo, auttoi kokenut Äimäraution ratatreenari Tapio Kalaja.

Pitkät päivät

Juuri 60 vuotta täyttänyt Sarkkinen käy leipätöissä rakennusalan perheyrityksessä. Päivät ovat pitkiä.

- Herään kello 03.15. Hevoset on syötetty neljään mennessä. Ulkona ne ovat viideltä. Töihin menen seitsemäksi, ja ennen sitä on vielä siivottava karsinat. Töistä pääsen kello 14. Sen jälkeen aloitetaan Zoomin ja Zarrinen kanssa treenit. Puuhaa riittää iltakahdeksaan. 

Ilkka Sarkkinen2

Myös tallityöt hoituvat perheen voimin, kun apuna ovat Sarkkisen vaimo ja kolme poikaa.

Suojatit ovat palkinneet valmentajansa uutteruuden. Zarrine Kemp johtaa tämän kauden osalta Äimäraution lämminveriliigaa, ja laukkaherkkä Zoom Kemp pärjää ravin maistuessa. Sarkkinen itse keikkuu kotiratansa valmentajapörssin jaetulla kärkipaikalla Mauri Jaaran kanssa. Hämmästyttävä saavutus, sillä Sarkkisen valmennettavat debytoivat radoilla vasta vuonna 2014.

Zarrine Kemp kilpailee Äimäraution maanantai-illan yhdeksännessä lähdössä. 

- Kyseessä on juro ja iso tamma. Zarrine Kemp on kovapäinen ja siksi radalla periksiantamaton. Kavion kanssa on ollut välillä vaivaa, mutta nyt ongelmia on voitettu ja tamma ravaa suoremmassa. Lähtönopeutta löytyy, ja keulasta Zarrine Kemp on ollut hyvä. 

Vaikka treenattavien menestys on ollut erinomaista, pysyvät valmentajan jalat maassa.

- Kahdella hevosella mennään, eikä enempää ole tarkoitus hankkia.

Elämä on selvästi opettanut Sarkkisen välttämään vauhtisokeutta. 

Seuraa Äimäraution parhaat ravihetket suorana lähetyksenä MTV Max -kanavalta ja Katsomosta kello 19.15-20.30!

Tuoreimmat aiheesta

Urheilu