Jos yllätykset ovat lajin suola, niin Humiron Derby-voitto oli kattilallinen tiiviiksi keitettyä lihalientä. Jymy-yllättäjä lymyili loppukurvin alussa vielä tasan viimeisenä, mutta hirmuinen haamukiri siivitti ruunikon oriin ohi suosikki Ellin Sisusta.
Peliprosentti oli Toto76-historian voittajista toiseksi pienin, 0,09. Vain Prin Holzin voitto kesällä 2016 on yllättänyt enemmän.
Humiro on alle kolmekymppisen Janne Haapiaisen taidonnäyte. Mikkelin ratamestarina työskentelevä Haapiainen on valmentajastatukseltaan harrastaja. Ja niin vain hän tuli Humiron kanssa ja kaappasi nimiinsä viisivuotiaiden suomenhevosten suurimman kisan konkareiden edestä.
Tämä todistaa, kuinka (ravi)urheilussa on kaikki mahdollista. Humiron Derby-voitto tuli yhtä kulman takaa kuin Janne Holménin EM-kulta maratonilla vuonna 2002, Yhdysvaltojen ylioppilas- ja amatöörijoukkueen ihme jäällä Lake Placidissa 1980 tai Leicester Cityn Valioliigan mestaruus kaudella 2015-2016. Omat ehkä uskoivat menestykseen, muut eivät juurikaan.
Mutta ei niin paljon hyvää ettei jotain huonoakin. Kauneusvirheen voittoon veistää Haapiaisen saama ajotaparangaistus. Lisäksi Humiron kengitystiedot ilmoitettiin myöhässä ja jenkkikärryistä ei informoitu lainkaan, mikä korvensi pelaajien tunteita.
* * *
Tällä viikolla on vuorossa lämminveristen Derby. Vuonna 2013 syntynyttä ikäluokkaa on soimattu korkeintaan keskinkertaiseksi. Vaikka taso ei pilviä hipoisikaan, löytyy myös lämminveristen Derbystä kulissien takaa aineksia legendaan.
Silmäilläänpä vaikka kisan kuumimpiin suosikeihin lukeutuvien Next Directionin ja Benjamin Evon taustavoimien tarinoita tarkemmin.
Tolkuttoman tarmonpesän Next Directionin kasvattaja, omistaja ja valmentaja Timo Hulkkonen on ”self-made millionaire”, joka tunnetaan rivakoista ratkaisuistaan. Keväällä 2016 hän laittoi kaikki hevosensa, myös Next Directionin, myyntiin, kun kertoi kyllästyneensä ravien hyvä veli -järjestelmään. Kauppa kävi kuitenkin sen verran tahmeasti, että Hulkkonen päätti lopulta pitää valtaosan hevosista itsellään.
Toiminta jatkui ja menestystahti kiihtyi. Kierrokset sen kuin kovenivat, kun valmentajavelho Veli-Pekka Toivanen, toinen liikkeissään räväkkä ravipersoona, muutti tämän vuoden kevättalvella Leppävirralle Hulkkosen hevosia treenaamaan. Tallin hevoset lähtivät suorastaan lentoon, mutta tästä huolimatta yhteistyö katkesi jo ennen juhannusta.
Toivasen lähdettyä Leppävirralta muihin maisemiin, moni povasi Hulkkosen hevosille laskevaa käyrää. Toisin on käynyt.
Ravihevosiin vasta varttuneella iällä satsannut Hulkkonen vihaa häviämistä ja epäonnistumista. Lauantaina Vermossa hänellä on Next Directionin kanssa paljon enemmän pelissä kuin ennätyksellinen 150 000 euron ensipalkinto.
Veikkaan, että Hulkkoselle rahaakin suurempi motiivi on halu näyttää epäilijöille. Hivauttaa heitä oikein olan takaa.
* * *
Myös Benjamin Evon taustalta löytyy savolaislähtöinen suurmies, Veijo Heiskanen. Vuonna 1959 syntyneen pellavapään ura oli heti alusta alkaen täynnä huutomerkkejä. Ensimmäiset ohjastukset 16-vuotiaana, ensimmäiset kotimaiset suuret voitot jo 17-vuotiaana ja kansainväliset menestykset alle kaksikymppisenä. Tuhannen voiton klubiin hän nousi kaikkien aikojen nuorimpana kuskina, vain 25-vuotiaana. Ruotsiin Heiskanen muutti ennakkoluulottomasti ollessaan vasta 22-vuotias.
Heiskanen on multilahjakkuus, joka harrasti monien muiden kuopiolaisnuorten tavoin jalkapalloa ja mäkihyppyä. Meriittejä löytyy sekä KuPS:n että Puijon Hiihtoseuran riveistä.
Vuonna 2005 Heiskanen ilmoitti lopettavansa merkittävän uransa – ainakin vuodeksi. Paluun hän tekikin, ja tyylilleen uskollisesti komealla tavalla. Yhteistyökumppanit ovat vaihtuneet viime vuosina, mutta osaaminen on pysynyt. Tästä yksi esimerkki nähdään lauantaina Vermon kymmenennessä lähdössä, kun Benjamin Evo astelee areenalle Derbyn karsintavoittajana.
Heiskasen saaga olisi voinut saada tyystin erilaisenkin käänteen. Lauantaina kesäkuun 13. päivänä vuonna 1981 ravattiin Oulussa. Heiskanen lämmitteli ajokkiaan kaikessa rauhassa, kun kehnosti valjastetun hevosen varusteet pettivät varoittamatta. Seurasi raju rytäkkä, minkä seurauksena apuaisa tunkeutui Heiskasen nivusesta syvälle elimistöön. Kuin ihmeen kaupalla apuaisa pysähtyi muutaman sentin päähän sydämestä ja väisti matkallaan kaikki tärkeät sisäelimet.
Heiskanen joutui sairaalaan vuodepotilaaksi, mutta jo seuraavassa kuussa mestari oli palannut. Hän kannusti Keystone Patriotin historian ensimmäisen St.Michelin voittoon SE-tuloksella 13,0.
Niinhän se on. Vaikka ravilähtö kestää keskimäärin sen kolme minuuttia, saisi taustalla vellovista tarinoista aikaan monen tuotantokauden mittaisen televisiosarjan.