Jenkan Jytke osoitti omapäisyytensä jo varsana. Ruunan kova luonne on vaatinut kotiväeltä pitkää pinnaa mutta ollut hyödyksi vastoinkäymisten voittamisessa ja ravikilpailuissa menestymisessä.
Tiina ja miehensä Tuomas Katainen ostivat yksitoista vuotta sitten harrasteratsuksi suomenhevostamman nimeltään Jaanan Jenkka.
Seuraavana vuonna Tiinan toive omasta varsasta alkoi toteutua, kun tamma astutettiin läheisellä Maaningan oriasemalla hypänneellä Jänkä-Jussilla.
– Näin jälkikäteen ajateltuna tuo emälinja ei ehkä ollut ihan ykkösvalinta, ainakaan ravihevosen kasvattamiseen, Tiina Katainen myöntää.
Jenkan Jytkeestä tuli kuitenkin rakenteeltaan kovasti isänsä kaltainen. Emältään se peri lähinnä voimakastahtoisuutta.
– Jytke ei ole ollenkaan helppo hevonen. Ei se ole ilkeä eikä vihainen, mutta pää on täynnä omia ajatuksia. Osa niistä on emältä tuttuja, Katainen paljastaa.
– Kovapäisyytensä hevonen on osoittanut elämänsä ensimmäisestä päivästä alkaen. Se ei seurannut emäänsä pätkääkään vaan meni tai oli menemättä miten itse tahtoi.
Hengenlähtö lähellä
Suuresta egosta huolimatta Jenkan Jytkeen nuoruusvuodet menivät mallikkaasti, kunnes nelivuotiaana etujalat alkoivat vaivata toden teolla.
– Viisivuotiaana toisen jalan etupolveen kehittyi todella paha tulehdus, joka sai jalan turpoamaan palloksi. Siinä meinasi mennä koko hevonen, Katainen kauhistelee.
– Jouduttiin tosissaan miettimään, että vieläkö tämän kanssa kannattaa yrittää. Halusimme kuitenkin tehdä kaikkemme oman kasvattimme eteen.
Ruuna vietti Laukaan hevosklinikalla viikon putkeen ja kotiutui varovaisin ennustein. Eloonjäämistäkään ei uskallettu luvata varmaksi.
– Siitä se vaan pikku hiljaa elpyi. Hevonen palasi radoille seitsemänvuotiaana ja ihmeen hyvällä menestyksellä taustaansa nähden.
Naapurin hoiviin
Jenkan Jytke aloitti uransa uudelleen kotoa käsin, mutta Kataisen odotettua esikoistaan hän näki parhaaksi viettää raskauden viime hetket ilman treenattavaa ravihevosta.
Lähellä asuva Jani Hartikainen sai kunnian ottaa ruunan talliinsa. Hän oli jo tullut tutuksi niin hevoselle kuin Kataisille hiittien ja starttien ohjastajana.
Ruunan kilpaura joutui jälleen katkolle, kun hankoside vaurioitui syksyllä. Niinpä se palasi talveksi peruskuntotreeniin kahlailemaan hangessa.
Paluumuuton aika koitti kesäkuussa, kun Kataisten toinen lapsi oli tulossa.
– Siitostammoja on kyllä pihassa, mutta kilpaileva tai tosissaan treenattava hevonen ei oikein sovi viimeisillään raskaana olevan hoidettavaksi, Tiina Katainen huomauttaa.
TV ei ole tarpeeksi
Omalaatuinen ja itsetietoinen ruuna on silti säännöllisesti läsnä perheen elämässä.
– Sellaista kerrostalo-omistajaa minusta ei varmaan koskaan tulisi, että pelkän TV:n välityksellä osallistuttaisiin. Käymme viikoittain katsomassa hevosta Hartikaisen luona, ja viime vuonna ajelin siellä lenkkejäkin.
Jani Hartikainen on ohjastanut Jenkan Jytkettä kaikissa sen kilpailuissa sitten vuoden 2012. Niinpä hän ei saa ajo-ohjeita tämänpäiväiseen Joensuun starttiin, mutta Katainenkin on hyvin perillä hevosensa ominaisuuksista.
– Veikkaan että ruuna lähtee tuosta kakkosradalta hyvin matkaan ja se voisi vaikka juosta keulassa. Tasaisen kovalla matkavauhdilla kärkeen on mahdollisuudet.20 metrin etumatka Hekohekoon nähden saattaa olla liian vähän, jos vastustaja pysyy ravilla.
Kannusta Jenkan Jytke voittoon Toto4-kierroksen toisessa kohteessa! Lähetys alkaa MTV Maxilla ja Katsomossa kello 19:10. Fintoton sivuilla voit pelata vaikkapa 10 euron arvoisen Voittaja-pelin Jenkan Jytkeelle.
Ravit live 5 kpl