Euroopan keskuspankki on nostanut tänään torstaina ohjauskorkoja kymmenettä kertaa. Suomalaisasiantuntijan mukaan korot voivat alkaa laskea taas ensi vuoden alussa.
Euroopan keskuspankki (EKP) kertoi tänään nostavansa kaikkia kolmea ohjauskorkoaan 0,25 prosenttiyksiköllä. Korotus oli kymmenes peräkkäinen.
EKP:n talletuskorko nousee 4,00 prosenttiin eli korkeimmalle tasolleen euroalueen historiassa. Perusrahoitusoperaatioiden korko taas nousee 4,50 prosenttiin ja maksuvalmiusluoton korko 4,75 prosenttiin.
EKP:n neuvosto sanoo varmistavansa korkopäätöksillään sen, että ohjauskorot hillitsevät hintakehitystä riittävästi ja tarpeeksi pitkään.
EKP:n päätöksellä on suora vaikutus asuntolainoihin.
– Varmaan siellä tehtiin analyysi, että inflaatio- ja palkkapaineita riittää ja että rahapolitiikkaa täytyy kiristää, jotta paineet saadaan kuriin ja inflaatio takaisin kahteen prosenttiin, Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu totesi Seitsemän uutisten haastattelussa.
Lue myös: Asuntolainaa maksaville kalliita uutisia: EKP nostaa taas ohjauskorkoa
"Välttämätön ratkaisu"
Inflaatiokehitys on siis edelleen liian rivakkaa, mutta samaan aikaan Euroopan, eikä vähiten sen suurimman veturin, Saksan, talous yskii.
– Tämä (EKP:n ratkaisu) on yhdistelmä, joka tässä suhdannetilanteessa on ikään kuin välttämättömyys, Koivu toteaa.
– Keskuspankin on vääjäämättä painettava talouskasvu nollaan, ehkä joissain maissa jopa hitusen pakkasen puolelle, jotta ylikuumentunut talous saadaan takaisin raiteille. Näin saadaan työmarkkinoille vähän lisää tilaa, matalampia palkankorotuksia ja sitä kautta matalammat hinnankorotukset ja matalampi inflaatio. Mitään muuta oikotietä ei keskuspankilla tässä tilanteessa ole.
Milloin korot sitten kääntyvät laskuun?
– Jos talouskehitys pysyy hitaana, inflaatiopaineet hidastuvat – niin kuin kaikki nyt odottavat – ensi vuoden alussa aletaan 12 kuukauden euriborissa nähdä alasuuntaista liikettä. Voi se tulla aiemminkin, voi se tulla vähän myöhemminkin, koska talous on tietenkin yllätyksiä täynnä.