Nordean rahanpesusyytösten takana oleva suursijoittaja: Suomalaisviranomaiset luovuttivat

Nordea AOP
Keskusrikospoliisi ja Valtakunnansyyttäjänvirasto tiedottivat molemmat tänään ettei Nordeasta aloiteta rahanpesututkintaa.All Over Press
Julkaistu 11.06.2019 15:22

MTV UUTISET – STT

Nordean väitetystä rahanpesusta tutkintapyynnön tehnyt suursijoittaja Bill Browder on tyytymätön viranomaisten päätökseen olla aloittamatta tutkintaa.

Browderin tviittaamassa Hermitage Capital -rahaston tiedotteessa todetaan, että suomalaisviranomaiset ovat yksiselitteisesti väärässä ja anteeksiantamattomasti jättäneet puuttumatta rahanpesutapaukseen.

Hän käyttää termiä "drop the ball", jonka voisi suomentaa vapaasti esimerkiksi niin, että suomalaisviranomaiset luovuttivat tai epäonnistuivat.

Keskusrikospoliisi ja Valtakunnansyyttäjänvirasto tiedottivat molemmat tänään ettei Nordeasta aloiteta rahanpesututkintaa.

Lue myös: KRP ei aloita esitutkintaa Nordeasta esitetyistä rahanpesuväitteistä – Epäillyt toimet viranomaisten toimivallan ulkopuolella tai vanhentuneita

Perusteena päätöksille oli, että pääosa teoista olisi tapahtunut ulkomailla, syyteoikeus olisi mahdollisissa Suomessa tapahtuneissa rikoksissa vanhentunut, eivätkä suomalaiset toimijat ole esitetyn näytön mukaan tienneet mahdollisen rikollisen rahan alkuperästä.

Pankilla on velvollisuus tuntea asiakkaansa, mutta valtionsyyttäjän mukaan väitettyyn tekoaikaan tuntemisvelvollisuuden laiminlyönti olisi vanhentunut jo kahdessa vuodessa.

Valtakunnansyyttäjänviraston päätöksen mukaan asiassa on jäänyt epäselväksi, väitetäänkö Nordean vastaanottaneen epäilyttävänä pidettäviä varainsiirtoja ajallisesti myös kesäkuun 2009 jälkeen, jota ennen tehdyt rahanpesurikokset olisivat jo vanhentuneet.

–  Tässä on yritetty ottaa teon arvioinnissa huomioon kaikki seikat. Tällä aineistolla, jonka Browder on toimittanut, lopputulos on tämä. Jos hän toimittaa lisäaineistoa, jossa tekoaika olisi sellainen, että syyteoikeus olisi edelleen voimassa, arvioimme asian uudestaan, valtionsyyttäjä Ritva Sahavirta kertoo.

– Esitutkinta pitäisi ehtiä suorittaa ja epäillyt haastaa ennen vanhenemisajan loppumista, hän jatkaa. 

Browderin tutkintaryhmä teki vuosien työn

Tutkintapyynnön mukaan rahat olivat peräisin Venäjällä vuonna 2007 tehdystä rikoksesta.

Browder on tuomittu Venäjällä poissaolevana talousrikoksista, mutta hänen mukaansa venäläistaustainen KOCG-rikollisryhmä kavalsi noin 230 miljoonaa dollaria Hermitagen verorahoja. Ryhmään kuuluu Browderin mukaan muun muassa Venäjän valtion viranomaisia ja verkostoa maan ulkopuolelta.

Hän on kertonut, että ennen tutkintapyyntöä kymmenistä henkilöistä koostuva yksityinen tutkintaryhmä on penkonut korruptio- ja rahanpesuepäilyä noin vuosikymmenen ja väittää, että Suomen Nordea olisi saanut yhteensä 234 miljoonan dollarin arvosta epäilyttäviä, rahanpesuun liittyviä tilisiirtoja Virosta ja Liettuasta tietäen, että maksut on tehty rikoksella saaduilla varoilla.

Browderin Hermitage Capital Managementin mukaan epäilyttävä rahaliikenne tuli tekaistuilta firmoilta, joilta on puuttunut todellinen bisnes. Lisäksi yhtiöt ovat olleet niin sanottujen haamu- eli bulvaaniomistajien nimissä.

Browderin mukaan Nordean Suomessa tapahtuneita väitettyjä rahanpesutapahtumia on ollut vuoteen 2015 asti, ei suinkaan vuoteen 2009, kuten KRP ja VKSV hänen aineistostaan päättelivät. Hän kertoo Twitterissä aikovansa valittaa viranomaisten päätöksistä.

Valtionsyyttäjä Sahavirran mukaan valtakunnansyyttäjän tekemästä päätöksestä ei kuitenkaan voi valittaa.

Jos Browder toimittaa lisäaineistoa, joissa väitettyjen rikosten syyteoikeus olisi edelleen voimassa, asiaa tutkitaan uudelleen. 

Tuoreimmat aiheesta

Rahanpesu