Yllätyspaljastus Norjan dopingkriisistä – raskauttavaa tietoa julki

Norjan urheiluliitto on tiennyt maan antidopingkriisistä jo useamman vuoden ajan, Norjan yleisradioyhtiö NRK paljastaa. 

NRK uutisoi hiljattain antidopingkriisistä, joka johtuu Norjan laista: dopingtestejä ei saada tehdä vuonomaassa 15–18-vuotiaille urheilijoille ilman heidän vanhempiensa lupaa. Nuorille urheilijoille ei ole sen myötä voitu tehdä yllätystestejä kahteen vuoteen.

Norja ei näin täytyä kansainvälisen antidopingkoodiston vaatimuksia. Norjan antidopingtoimisto odottaa saavansa tästä merkinnän ensi vuodenvaihteessa. 

Tilanne voi johtaa koviinkin seuraamuksiin. Norja voi menettää oikeuden järjestää maaperällään kansainvälisiä kilpailuja, mukaan lukien arvokisat, ja norjalaisurheilijoilta voidaan jopa evätä mahdollisuus osallistua olympialaisiin ja paralympialaisiin.

Dopingkriisi oli tiedossa jo 2019

NRK paljastaa nyt, että Norjan urheiluliitto tiesi dopingkriisistä jo toukokuussa 2019. Norjan urheiluliitto ja Norjan antidopingtoimisto lähettivät tuolloin kirjeen Norjan kulttuuriministeriölle (nykyinen kulttuuri- ja tasa-arvoministeriö), jossa pyydettiin selvitystä koskien nuorten dopingtestaamista ilman vanhempien lupaa.

28.5.2019 lähetetyn kirjeen allekirjoittivat Norjan urheiluliiton tuolloinen pääsihteeri Karen Kvalevåg ja Norjan antidopingtoimiston GM Anders Solheim. Kirjeessä viitattiin siihen, että Norjan urheiluliitto ja Norjan antidopingtoimisto olivat aiemminkin käyneet keskustelua nuorten dopingtesteistä.

Housut kintuissa

Tiistaina ilmeni raskauttavia tietoja. Norjan urheiluliiton puheenjohtaja Berit Kjöll ei ollut informoinut Norjan lajiliittoja tai järjestönsä hallitusta dopingkriisistä ennen kuin NRK kertoi asiasta viime viikolla.

Kjöll kuitenkin väittää, että hän informoi hallitusta niin pikaisesti kuin mahdollista. Kun NRK kysyi, miksei lajiliittoja ja hallitusta informoitu jo toukokuussa 2019, hän vastasi, että asiassa on täytynyt käydä väärinkäsitys. Kjöllin mukaan nuorten koskevasta suostumusongelmasta "on käyty jatkuvasti rakentavaa dialogia Norjan antidopingtoimiston kanssa ratkaisujen löytämiseksi Norjan lainsäädännön puitteissa".

Kjöllin mukaan kriisin mahdollisista seuraamuksista tultiin tietoisiksi vasta tämän vuoden kesäkuussa – kolme vuotta sen jälkeen, kun itse ongelmasta oltiin jo tietoisia. 

Lakimuutos?

Norjan urheilupiireissä on toivottu lakimuutosta nuorten dopingtestaamiseen. Norjan kulttuuri- ja tasa-arvoministeri Anette Trettebergstuen haluaa myös, että 15–18-vuotiaat voisivat osallistua dopingtesteihin omalla suostumuksellaan.

– Täytyy katsoa, onko mahdollista tehdä muutoksia nykyisten säännösten puitteissa, vai harkitsemmeko lain muuttamista niin, että alle 18-vuotiaat huippu-urheilijat saavat itse suostumusoikeuden, Trettebergstuen kommentoi.

Jos lakimuutos jouduttaisiin tekemään, siinä voisi Trettebergstuenin mukaan "kestää hieman kauemmin".

Lue myös:

    Uusimmat