Norjalaishuippu kärysi dopingista – "Olen mennyttä"

Norjalainen huippupyöräilijä Iver Knotten, 25, on antanut positiivisen dopingnäytteen, uutisoi Norjan TV2. Knotten vannoo olevansa syytön, vaikka myöntääkin pyöräilyuransa olevan nyt ohi tunteikkaassa haastattelussa.

Knotten kärysi dopingista Norjan mestaruuskisojen jälkeen viime joulukuussa. Näytteestä ilmeni kasvuhormonia vapauttavaa ainetta, Ibutamorenia. Aineen käytöstä voi saada jopa neljän vuoden kilpailukiellon.

Tapaus on nyt Norjan antidopingtoimiston käsissä ja Knotten on palkannut asianajajan auttamaan tapahtumien selvittämisessä.

– Työskentelemme täysillä selvittääksemme, mistä tämä johtuu. Teoria on, että sain ainetta ravintolisien kautta, hän sanoo TV2:lle.

– Toivottavasti saamme prosessin päätökseen nopeasti. Olen kyllästynyt kävelemään ympäriinsä tietämättömänä.

"Pyöräilijänä olen mennyttä"

Knotten pyrkii testauttamaan kaikki käyttämänsä ravintolisät laboratoriossa löytääkseen käryn syyn, mutta jäljittämistä hän kuvailee kalliiksi prosessiksi. Sen kustantamiseen hän on joutunut pyytämään myös vanhempiensa taloudellista apua.

Viime kuukausia Knotten kuvailee kokonaisuudessaan "painajaiseksi" ja "helvetiksi".

– Sydämeni on kurkussa, kun puhun teille tästä. Olen menettänyt elämästäni jotain, joka on merkinnyt minulle niin paljon.

Kun Knotten vastaanotti viestin Norjan antidopingtoimistolta maaliskuussa, meni entinen huippulupaus totaaliseen shokkiin.

– Kun sain sen sähköpostin, niin ensimmäinen ajatukseni oli, että "tämän täytyy olla huijaus".

Knotten kuitenkin myöntää, että hänen päivänsä kilpapyöräilijänä ovat luetut.

– Riippumatta siitä, miten tämä tapaus päättyy, pyöräilijänä olen mennyttä. Se ei auta, että sanon, etten tehnyt sitä. On katkeraa ja ärsyttävää, että joutuu tällaisesta syystä nurin.

Knotten voitti pronssia aika-ajossa junioreiden EM-kilpailuissa vuonna 2016, mistä lähtien hänelle on ennustettu loistavaa kilpauraa.

Viime vuonna hän saavutti hopeaa kansallisten mestaruuskilpailujen aika-ajossa Søren Wærenskjoldin takana, minkä jälkeen hänet valittiin edustamaan Norjaa myös Glasgow'n MM-kisoissa. Siellä hän sijoittui henkilökohtaisessa aika-ajossa 27:nneksi.

Lue myös:

    Uusimmat