Venäjän entinen antidoping-pomo esitti kovan vihjauksen 15-vuotiaan taitoluistelijan tapauksesta: "En sulje pois sitä mahdollisuutta"

4:20imgNäin Kamila Valijevan dopingtapaus on edennyt/All Over Press
Julkaistu 17.02.2022 08:23
Toimittajan kuva

Mikko Hyytiä

mikko.hyytia@mtv.fi

Venäjän antidopingtoimiston (Rusadan) entinen johtaja Juri Ganus esittää norjalaisen VG-lehden haastattelussa oman näkemyksensä 15-vuotiaan taitoluistelijan Kamila Valijevan dopingtapauksesta.

LUE MYÖS: Selostajat päätyivät poikkeukselliseen ratkaisuun Kamila Valijevan suorituksen aikana – latasivat sitten tylyä tekstiä

LUE MYÖS: Kamila Valijevan käryn seuraus: Kaksi muutakin venäläistähteä verikokeeseen

Venäjän mestaruuskisoissa joulukuussa positiivisen dopingnäytteen antanut Valijeva saa jatkaa kilpailemista Pekingin olympialaisissa, kun Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin kumosi hänen väliaikaisen kilpailukieltonsa kumoamisesta tehdyt valitukset.

Väliaikaisen kilpailukiellon kumosi Rusada, ja päätöksestä valittivat Kansainvälinen olympiakomitea, Kansainvälinen luisteluliitto ja Maailman antidopingtoimisto.

– En ymmärrä Valijevan dopingtapauksen motiiveja ja hänen ympärillään olevan koneiston toimintaa, varsinkaan kun urheilija on niin nuori, Ganus sanoi.

Valijeva antoi positiiviseksi osoittautuneen dopingnäytteen 25. joulukuuta Pietarissa käytyjen Venäjän mestaruuskisojen yhteydessä. Näyte sisäslsi sydänlääkkeenä käytettyä trimetatsidiiniä, joka kuului Valijevan mukaan hänen isoisälleen. New York Timesin mukaan näytteessä oli myös kahta muuta sydänlääkettä.

Dopingtestin tulos valmistui tukholmalaisessa laboratoriossa 8. helmikuuta, päivä sen jälkeen, kun Valijeva oli ollut Pekingissä johdattamassa Venäjää joukkuekilpailun olympiakultaan. B-näyte ei ole vielä valmistunut.

– Tiedän, että Valijeva antoi negatiivisen näytteen juuri ennen Pietarissa käytyä kilpailua ja myös sen jälkeen.

– En ole naiivi, mutta en sulje pois sitä mahdollisuutta, että tämä liittyisi eri urheilijoiden välisiin konflikteihin. Vastaavia likaisia temppuja on nähty ennenkin, Ganus vihjaa.

– Mutta hänen nuoresta iästään johtuen ja siksi, että dopingtapaus on paljastunut maajoukkueen sisällä, huomio kohdistuu hänen valmentajiinsa. Tämä koko tapaus on idioottimainen ja hullu. On suuri sääli, että näin nuori urheilija on kaiken tämän keskellä.

Ganus työskenteli Rusadan johdossa vuodesta 2017 vuoteen 2020. Hän sai potkut väitettyjen taloudellisten väärinkäytösten vuoksi. Lopputulema oli kuitenkin huomattavasti parempi kuin kahdella hänen edeltäjällään, jotka kuolivat mystisesti pian Rusada-pestin päätyttyä.

Ganus saavutti kolmen Rusada-vuotensa aikana uskottavuutta maailmalla. Siinä missä monet muut venäläiset kiistivät maansa systemaattisen ja järjestelmällisen dopingin käytön, Ganus puhui avoimesti kulttuurisesta ongelmasta ja sanoi uskovansa, että venäläiset urheilujohtajat olivat suoraan osallisia dopingtapauksiin. Venäjällä hänen puheensa eivät kaikkia miellyttäneet.

– Rusada oli aiemmin yksi pahoista venäläisessä dopingjärjestelmässä. Näin jo varhaisessa vaiheessa, että organisaatiosta pitäisi tulla täysin itsenäinen. Venäjä on kuitenkin konservatiivinen maa. Oli monia, jotka tukivat minua, mutta ei niiden piirissä, jotka tekevät päätökset. Se oli ongelma.

Rusadan henkilöstö meni Ganuksen aikana likimain kokonaan uusiksi. Ganus sanoo Rusadan nykyisen johtajan olevan "osaava ihminen", mutta tämänkään onnistumisesta ei ole takeita.

– Ilman Rusadan itsenäisyyttä on mahdotonta muuttaa venäläisen urheilun kulttuuria. Rusadan täytyy olla itsenäinen.

Tuoreimmat aiheesta

Peking 2022