Nuoret jakavat TikTokissa hengenvaarallista reseptiä – voi johtaa jopa hengityshalvaukseen

6:14img
Videolla kerrotaan, miten alkoholi vaikuttaa nuorten aivoihin.
Julkaistu 13.03.2020 07:40

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Nuorten suosimassa TikTok-sovelluksessa jaetaan vinkkejä, joilla tehdä kotipolttoista viinaa. Huolestuttavasta trendistä uutisoiva Popular Science muistuttaa, miksi se ei ole ollenkaan hyvä idea.

Somessa liikkuvat trendit eivät ole aina järkevimmästä päästä. Kerroimme aiemmin TikTokissa leviävistä hengenvaarallisista pistorasiahaasteesta ja kallonmurskaajahaasteesta. Nyt vaikuttaa, että nuoret ovat hurahtaneet itse tehtyyn alkoholiin.

Vedestä, sokerista ja hiivasta kotitekoisesti valmistettu alkoholijuoma ei ole tunnettu hyvästä maustaan. TikTokissa jopa tuhansia katselukertoja keränneissä videoissa nuoret ynnäävät keitoksissaan yhteen mehua, sokeria ja hiivaa. Lopputulos todennäköisesti humalluttaa, yhdysvaltalainen ruokatutkija John Wilson kommentoi Popular Sciencelle.

Kotipolttoisen viinan juomiseen liittyy kuitenkin vakavia riskejä, jotka eivät liity vain nuoren humaltumiseen.

Lue myös: Äiti jakoi karmivat kuvat teinistään varoittaakseen nuorten juomisesta: ”Hän lähes kuoli”

Tutkija varoittaa botulimista

Kotitekoinen alkoholi voi sairastuttaa juojansa botulismiin. Botulismi on hengenvaarallinen tauti, jonka aiheuttaa Clostridium botulinum -bakteerin hapettomissa olosuhteissa tuottama hermomyrkky. Jos teinien viinanvalmistukseen käyttämän mehun pH-arvo laskee liian matalaksi, se voi luoda bakteereille suotuisat olosuhteet lisääntyä.  Vaikka kaupasta ostettujen mehujen pH-arvo ei luontaisesti olisi hapan, voi Wilsonin mukaan hiivan ja mausteiden lisääminen mehuun lisätä botulismimyrkytyksen todennäköisyyttä.

Bakteerien lisääntymisen riskiä lisää myös se, jos alkoholin valmistamiseen käytetyt välineet eivät ole huolellisesti puhdistettuja.

Botulismin ensioireita ovat usein nielemisvaikeudet, puheen vaikeutuminen ja näköhäiriöt. Myös ummetus ja oksentelu on mahdollista. Taudin edetessä voi ilmestyä halvausoireita ja hengityshalvaus.

Lue myös: Lasten suosikkisovellus ei ole turvallinen, varoittaa asiantuntija: "Ei lapsille sopiva paikka"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Popular Science, TikTok, THL

Tuoreimmat aiheesta

Alkoholi