Nuoret kiusaavat, valvovat myöhään ja somettavat liikaa – mutta miten aikuiset muka tekevät nuorten paheet "oikein"?

Nuorten Ääni -toimitus havaitsi, että on olemassa "nuorten paheita", jotka eivät aikuisten tekeminä ole niin paheksuttavia.

Nuoret lähtivät selvittämään, miten aikuiset tekevät nämä nuorten synnit oikein. Jutut esitettiin Huomenta Suomessa joulukuun ensimmäisellä viikolla. Nuorten tekemissä videoissa nuoret ja aikuiset pääsevät selittämään käytöstään.

Pääkaupunkiseudun nuorista koostuva toimitus otti selvää median ja aikuisten asenteista. Mediassa kauhistellaan nuorten seksin harrastamista ja alkoholinkäyttöä. Median mukaan nuoret myös kiusaavat, valvovat myöhään ja käyttävät liikaa aikaa ruudun ääressä. Otsikot kuitenkin johtavat harhaan.

Tutkimukset osoittavat esimerkiksi nuorten raskauden keskeytysten ja alkoholinkäytön vähentyneen. Nuorten juominen on Suomessa itse asiassa jo Euroopan keskitason alapuolella. Myös aikuiset kiusaavat, valvovat ja viettävät pitkiä aikoja ruudun ääressä.

Mielikuvat saattavat liittyä aikuisten muistoihin omasta nuoruudesta tai median negatiiviseen sävyyn puhuttaessa nuorista. Asiantuntijat ja tilastot kuitenkin todistavat erojen olevan pieniä tai jopa vastakkaisia, kuin mitä oletetaan.

Nuorten alkoholinkäyttö on vähentynyt

Kadulla haastatellut aikuiset olivat eniten huolissaan alle 18-vuotiaiden juomisesta, vaikka juuri sen ikäiset juovat huomattavasti vähemmän kuin muut. Eniten Suomessa juovat keski-ikäiset miehet.

– Yleisesti ottaen aikuiset tuppaavat olemaan huolestuneita nuorten käyttäytymisestä, oli se sitten huolta aiheuttavaa tai ei, arvioi nuorten alkoholinkäyttöön perehtynyt erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo.

Nuortenkin seksi lisää hyvinvointia


Nuorten seksi lisää pahoinvointia, mutta aikuisten hyvinvointia – tai niin ainakin media antaa ymmärtää. Puhuttaessa nuorten seksistä keskitytään seksitauteihin ja vaaroihin, kun taas aikuisten kohdalla keskitytään hyvään oloon ja terveeseen parisuhteeseen.

– Nuorten seksi on usein sellainen kuuma peruna sen takia, että kyse on meidän kaikkien lapsista, kertoo seksuaaliterapeutti Marja Kihlström.

Hän uskoo, että aikuisten on yksinkertaisesti hankala ajatella oman lapsen harrastavan seksiä. Oikeanlainen seksuaalikasvatus on kuitenkin oleellisempaa kuin nuoren ikä. Kihlström kertoo myös, että jos nuori lähtee harrastamaan seksiä oikeiden tietojen kanssa, se lisää hänen hyvinvointiaan.

Aikuisetkin kiusaavat


Koulukiusaaminen on jatkuvasti esillä mediassa, mutta työpaikkakiusaamisesta ei puhuta yhtä paljon. Tämä antaa helposti sellaisen kuvan, että nuoret kiusaavat enemmän kuin aikuiset.

Kiusaamisesta tai sen määrästä nuorten ja aikuisten keskuudessa ei kuitenkaan ole tilastoja. Vertailua hankaloittaa myös se, että aikuisten ja nuorten kohdalla käytetään eri termejä. Nuorten kohdalla puhutaan kiusaamisesta, mutta aikuisten kesken epäasiallisesta käyttäytymisestä tai häirinnästä.

Vanhempi konsultti Antti Soikkanen työterveyslaitokselta kertoo, että työpaikoilla tapahtuu esimerkiksi liian vaativien tai helppojen työtehtävien antamista, kokouksista ulos jättämistä ja tiedon puutteella eristämistä.

Aikuisilla enemmän ruutuaikaa


Media on huolissaan nuorten ruutuajasta, jonka uskotaan tyhmentävän ja vaarantavan mielenterveyden. Kadulla haastateltujen aikuisten mielestä nuoret ovat liikaa puhelimillaan ja sen takia yksinäisiä.

Työterveyspsykologi Marjukka Laurolan mukaan aikuisille muutos on ollut yllättävä, mikä saattaa aiheuttaa ennakkoluuloja ja tiedon puutetta.

– Aikuiset eivät tiedä, mihin nuoret käyttävät ruutuaikaa ja paljonko koulussa ollaan sen äärellä, Laurola kertoo.

Tilastojen mukaan aikuiset itse käyttävät kuitenkin ruudun äärellä enemmän aikaa kuin nuoret.

Aikuisten valvomista arvostetaan


"Liian vähän nukkuvat nuoret lihovat, masentuvat ja päihtyvät", kertoo Helsingin Sanomien otsikko (8.8.2015).

Samanlaisia otsikoita ei löydy aikuisten valvomisesta. Öisin töiden ääressä pakertavia aikuisia arvostetaan. Valvovia nuoria sen sijaan syyllistetään. Psykologi Vera Gergovin mukaan aikuisten valvomista arvostetaan, koska ollaan innoissaan vihdoin saadusta etuoikeudesta valvoa.


Nita Koivisto

Kirjoittaja kuuluu pääkaupunkiseudun Nuorten ääni -toimitukseen, joka tuo esille nuorten näkökulmia mediassa.  

Lue myös:

    Uusimmat