Moni nuori on aloittelemassa kesätöitä, suuri osa asiakaspalvelussa. Haaveet ihmisten kanssa työskentelystä voivat kuitenkin saada ikävän varjon, jos työssä joutuu kohtaamaan ikäviä tekoja tai sanoja. Palvelualojen ammattiliitto PAM julkaisi viime viikolla kyselyn, jonka mukaan 80 prosenttia nuorista on kohdannut asiakkaiden taholta häirintää viimeisen vuoden aikana.
PAMin jäsenkysely kertoo, että peräti 80 prosenttia nuorista on kohdannut häirintää työssään viimeisen vuoden aikana. Seksuaalista häirintää on kokenut yli puolet palvelualoilla työskentelevistä alle 25-vuotiaista.
Häirintää koetaan osa-aikaisissa työsuhteissa useammin kuin kokoaikatyössä.
PAMin työympäristöasiantuntija Erika Kähärän mukaan häirintää on monenlaista. Asiakas voi esimerkiksi nimitellä ja mennä asiakaspalvelijan henkilökohtaisiin ominaisuuksiin, kuten nuoreen ikään tai ihonväriin.
– Voi olla sylkemisiä ja ihan semmoista naamatusten huutamista. Kaikennäköistä löytyy. Kyllä meidän nuoret kaikkein eniten tietenkin loukkaantuu, kun käydään heidän omaa persoonaa vastaan. Valitettavasti siellä seassa on myös aika paljon seksuaalista häirintää, varsinkin näille nuorille.
Kyselyn tulokset kertovat, että nuorella on vaarana joutua häirinnän kohteeksi useimmin kaupan alalla (87 %) sekä turvallisuusalalla (85 %).
– Kauppa on Suomen suurin nuorten työllistäjä. Toisaalta myös se asiakaskunta on tosi laaja, koska kaikki käy kaupassa. Eli sinne mahtuu silloin iso kirjo erilaisia ihmisiä. Ja kolmanneksi, kaupassa tietysti tehdään paljon nimenomaan siellä asiakasrajapinnassa sitä työtä. Eli niitä asiakaskohtaamisia tulee ihan koko ajan, sanoo Kaupan liiton työmarkkina-asiantuntija Pilvikki Viertolahti.
Kaupan ala ei suinkaan ole ainoa ala, jossa häirintää esiintyy. Kyselyn tulokset kertovat, että nuorella on vaarana joutua häirinnän kohteeksi myös esimerkiksi turvallisuusalalla (85 %) ja Matkailu- ravintola-, ja vapaa-ajan palveluissa (81 %).
Yksi merkittävä ero kaupan alan ja ravintola-alan välillä kuitenkin löytyy, vaikka häirintää kohdataan molemmilla aloilla paljon.
– Tässä täytyy muistaa se, että ravintoloilla on erilaiset mahdollisuudet valikoida asiakkaitaan. Päivittäistavarakaupassa kun ei voi porttikieltoja antaa, niin se jonkun verran ehkäisee sitä huonoa käyttäytymistä ravintoloissa, Kähärä vertaa.
Lue myös: Hallitusohjelman vaikutuksissa nuorten aikuisten elämään isoja ristiriitoja
Vastuu työnantajalla
Työnatajalla on lakisääteinen velvollisuus huolehtia työntekijän turvallisuudesta.
Kaupan liitto on tehnyt yhdessä PAMin kanssa oppaan, jonka tarkoitus on antaa työntekijälle keinoja, miten häirintään voi puuttua. Järeämpiä keinoja vielä kaivataa.
– Yksi iso asia, jota me tällä hetkellä ajamme vahvasti lainsäädäntöön on yrityslähestymiskielto. Esimerkiksi Ruotsissa yksittäinen kaupanalan yritys voi hakea tällaista määräaikaista lähestymiskieltoa häiritsevästi käyttäytyvälle asiakkaalle. Tätä meillä valitettavasti ei Suomessa vielä ole. Uudistuksella on erittäin kova kiire, jotta me saamme tämän ikävän kehityskulun häirinnän lisääntymisestä katkaistua, sanoo Viertolahti.