Kevään eduskuntavaaleissa nähtiin, miten erityisesti nuoret ehdokkaat ponnistivat eduskuntaan isoilta osin sosiaalisen median ansiosta. Voiko sama tapahtua myös presidentinvaaleissa? MTV:n Viiden jälkeen -ohjelma kysyi nuorilta, kuinka presidenttiehdokkaat ovat tähän mennessä pärjänneet eri sosiaalisen median alustoilla.
Moni nuori pääsee tänä vuonna äänestämään ensimmäisissä vaaleissaan suoraan maan korkeimman viran haltijasta, eli presidentistä.
Sosiaalinen media onkin noussut presidentinvaalien alla uudella tavalla kampanjoinnin keskiöön – siellä äänestäjäkuntaa saadaan tavoitettua laajasti, mutta erityisesti sitä voidaan kohdentaa eri sosiaalisen median alustoja käyttäviin nuoriin.
Helsingin medialukion opiskelijoiden mielestä presidenttiehdokkaiden tavat käyttää sosiaalista mediaa ovat vaihdelleet hyvästä erittäin huonoon.
– Joillain se onnistuu selkeästi luonnostaan, joillakin se menee ehkä omasta mielestäni pahemman kerran vihkoon, toteaa opiskelija Kaapo Kankare.
Myös Heta Härkönen yhtyy tähän mielipiteeseen.
– Se on tosi vaihtelevaa. Osalla hyvin kiusallista, osalla enemmän asiantuntevaa, osalla todella väkinäistä. On selkeästi huomattu, että some on se alusta mihin kannattaa mennä, mutta ei oikein osata. Sitten se menee sellaiseksi, että vaikuttaa, että on pakotettu niihin videoihin, vaikka ne on itse tehtyjä.
3:17Helsingin medialukion opiskelijoiden mielestä osa presidenttiehdokkaista on pärjännyt sosiaalisessa mediassa hyvin, toiset taas tarvitsisivat lisää mediakoulutusta. Katso videolta opiskelijoiden kommentteja ehdokkaiden sisällöistä.
Lue myös: Presidenttiehdokkaat taistelevat some-näkyvyydestä – Halla-ahon näkyvyyden hoitavat pääosin hänen kannattajansa
MTV Uutiset
Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen.
Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live.
Täytyykö ehdokkaan olla sosiaalisessa mediassa?
Kaikki presidenttiehdokkaat eivät kuitenkaan ole mukana sosiaalisen alustoilla, mitä nuoret ajattelevat siitä?
– Hämmentävän montaa oman ikäistäni ei minun kokemukseni mukaan oikein kiinnosta politiikka. Siinä jää kokonainen kohderyhmä tavoittamatta, jos ei ole aktiivisena nuorten suosimilla alustoilla, toteaa Elias Ylijoki.
– Se on hyvin harmillista, luo sellaisen vaikutelman, että ehdokasta ei oikein kiinnosta nuorten äänet, sanoo taas Unni Ulmanen.