Teinit vaativat 14-vuotiaita uhrejaan anelemaan polvillaan anteeksi – nöyryytykset kuvattiin videolle

Poikajoukko nöyryytti ja pahoinpiteli 14-vuotiaita viime vuonna Espoossa.

Teinipoika oli pelaamassa koripalloa, kun paikalle marssi toinen, hieman vanhempi teinipoika kasvot naamioituina. 15-vuotias poika asettui 14-vuotiaan eteen uhkaavasti ja vaati tätä polvilleen maahan.

Vanhempi poika pakotti nuoremman pojan rukoilemaan ja pyytämään anteeksi eräältä kaveriltaan. Vanhempi poika videoi nöyryytyksen ja puhui mahdollisesta kostosta.

Teon jälkeen 15-vuotias lähetti videon kahdelle kaverilleen ja liitti saatteeksi 14-vuotiasta halventavan tekstin.

Muutamia kuukausia myöhemmin sama 15-vuotias poika kävi kavereineen toisen uhrin kimppuun. Myös tällä kertaa teko kohdistui 14-vuotiaaseen.

Nyt teko tapahtui kirjastossa.

Taas vaadittiin polvistumista

Uhri kertoi olleensa kaverinsa kanssa kirjastossa, kun viiden heille entuudestaan tuntemattoman pojan joukko lähestyi heitä. Ensin porukka kyseli heiltä vapeja ja sitten he yrittivät ottaa uhrin skuutin.

Tämän jälkeen naamioitunut poika väitti, että uhri olisi puhunut pahaa hänen kaveristaan ja porukka alkoi vaatia, että hän polvistuisi ja pyytäisi anteeksi. Uhri kertoi vastanneensa, ettei edes tunne poikaa, josta hänen väitettiin puhuneen pahaa.

Yksi pojista löi nyrkillä ja avokämmenellä uhria pään alueelle. Hän myös piteli uhria kauluksesta kiinni samalla, kun muut poikaporukasta videokuvasivat tapahtumia.

Aiemmin koripallokentällä toista uhria polvistumaan pakottanut 15-vuotias ei itse lyönyt uhria, mutta seisoi kavereineen uhrin ympärillä. Hän myös vei toisen pojan kanssa uhrin lippalakin.

Poikajoukko pahoinpiteli uhria myös toistamiseen kirjastossa, mutta tällöin 15-vuotias oli kauempana. Hän oli ainoa rikosoikeudelliseen vastuuseen joutunut, sillä muut poikajoukossa olivat alle 15-vuotiaita tai jäivät tuntemattomiksi.

Rikokset tapahtuivat Espoossa toukokuussa ja lokakuussa 2023.

Sakkoja ja vahingonkorvauslasku

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi 15-vuotiaan nuorena henkilönä tehdyistä pakottamisesta, kunnianloukkauksesta, avunannosta pahoinpitelyyn ja avunannosta varkauteen.

Oikeus määräsi tuomitulle rangaistukseksi 70 päiväsakkoa, josta tälle kertyy 420 euroa maksettavaa.

Lisäksi 15-vuotias joutuu maksamaan koripallokentän uhrilleen 1000 euroa kärsimyskorvauksia ja kirjastouhrille yhteensä 400 euroa vahingonkorvauksia.

Lisäksi 15-vuotias määrättiin korvaamaan uhriensa oikeudenkäyntikulut.

Lue myös:

    Uusimmat