Nuori turkishylje tunkeutui meribiologin taloon kissanluukusta ja traumatisoi perheen kissan: "Isoin vitsi tässä kaikessa on se, että..."

merikarhu reuters
Reuters
Julkaistu 27.08.2022 07:16

Fanni Parma

fanni.parma@mtv.fi

Nuori turkishylje, toiselta nimeltään merikarhu, tunkeutui meribiologin kotiin kissanluukusta ja vietti kodissa kaksi tuntia tutkien paikkoja.

Nuori merikarhu eksyi pahasti omalta reviiriltään Uudessa-Seelannissa keskiviikkoaamuna. Sen edesottamuksista Rossin perheen talossa uutisoi muun muassa Guardian.

Aikaisin keskiviikkoaamuna merikarhun oli jotenkin onnistunut tunkeutua sisälle taloon käyttäen sisäänpääsyssä hyväkseen kissanluukkua. Se vietti talossa kaksi tuntia häiriten muun muassa perheen kissan rauhaa ja testaten perheen nojatuolin mukavuutta. Samaan aikaan perheen lapset nukkuivat sikeää unta yläkerrassa.

Perheen isä, meribiologi Phil Ross, on hämmentynyt siitä, kuinka nuori turkishylje on ylipäätään päässyt talolle, joka sijaitsee yli 150 metriä rannasta. Eniten Rossia tilanteessa kuitenkin harmittaa se, että hän oli ainoa perheenjäsen, joka ei ollut kotona keskiviikkona todistamassa erikoista vierasta talossaan.

–  Isoin vitsi tässä kaikessa on se, että kerrankin meillä oli perheessä sellainen hätätilanne, jossa minusta meribiologina olisi oikeasti voinut olla hyötyä. Menetin todellisen tilaisuuden loistaa kyvyilläni, Ross toteaa.

Lue myös: Tällaiseen aurinkotuolien vohkijaan ei moni ole törmännyt – Wendy-merileijona saa aina tahtonsa läpi: "Hän on hotellimme kunniavieras!"

Näin aamu eteni

Ross kertoo, että hänen vaimonsa Jenn nousi keskiviikkona hiukan ennen kuutta lähteäkseen kuntosalille.

– Hän nousi autoonsa ja kertoi kuullensa jonkin haukahtaneen ja liikkuneen auton alta pois. Hän luuli sen olleen jonkun karannut koira. Hän ei juuri kiinnittänyt siihen huomiota, Ross kertoo.

Jenn palasi kuntoilemasta tunnin päästä ja löysi eteisestä nuoren hylkeen.

–  Se pelästyi ja lyllersi käytävällä pakoon vierashuoneeseen, Phil kertoo.

Ross kertoo, että päästäkseen sisälle taloon hylkeen oli täytynyt onnistua tunkeutumaan ei vain yhdestä, vaan kahdesta kissanluukusta. Se oli ilmeisesti myös törmännyt perheen erittäin reviiritietoiseen kissaan, Cocoon, joka oli ollut ulko-ovella Jennin lähtiessä kuntosalille.

–  Kissa on luultavasti puolustanut reviiriään ja hylje ei ole varmaan ollut siitä moksiskaan, toisin kuin naapuruston koirat. Coco on varmaankin sen jälkeen paennut sisälle taloon kissanluukkujen kautta ja hylje on mahdollisesti seurannut sen perässä, Phil arvioi tilanteen kehittymistä.

Jenn herätti perheen kaksi lasta, Noahin, 12 ja Arin, 10, jotka ryntäsivät alakertaan tarkastelemaan uutta väliaikaista perheenjäsentään.

–  Heistä se oli tietenkin jännittävää ja coolia, Ross toteaa.

Hylje linnoittautui perheen vierashuoneen sohvalle, mutta lopulta Jennin onnistui hätistää se ulos talosta takapihalle. Uuden-Seelannin ympäristön- ja luonnonsuojelusta vastaavan laitoksen viranomaiset saapuivat muutaman tunnin päästä auttamaan merikarhun takaisin mereen.

Lue myös: "Sitä oli hauska katsoa" – merileijonat saivat tarpeekseen auringonpalvojista Kaliforniassa

Perheen kissa pakeni naapuriin

Rossin perhe nimesi hylkeen Oscariksi ja kiittelevät sen villieläimeksi hämmästyttävää sisäsiisteyttä.

– Muuten se olisi voinut tehdä aika lopullista jälkeä huonekaluistamme, Ross toteaa.

Sillä välin perheen kissa Coco oli hakenut väliaikaista turvapaikkaa naapurin talosta. Palattuaan omaan kotiinsa se ei ole suostunut liikkumaan alakerrassa ilmeisesti, koska siellä haisee vielä liikaa sen keskiviikkoisen trauman aiheuttajalta.

Meribiologi Rossin mukaan ei ole tavatonta nähdä nuoria merikarhuja tutkimassa rannan lähialueita tähän aikaan vuodesta, kun nuoret itsenäistyvät ja vieroittautuvat emoistaan.

–  Luulen, että teini-ikäisten tapaan eivät nekään tee aina järkeviä ratkaisuja, Ross vitsailee.

Uuden-Seelannin turkishyljepopulaatio on viime vuosina kasvanut oltuaan vuosien ajan huolestuttavissa kantimissa.

Niin suloisia kuin nuoret hylkeet ovatkin, ovat ne villieläimiä. Ne voivat liikkua maallakin nopeasti ja aiheuttaa vakaviakin tapaturmia. Ne voivat myös kantaa tarttuvia tauteja. Uuden-Seelannin ympäristön- ja luonnonsuojelusta vastaava laitos suosittelee pysymään villieläimistä parinkymmenen metrin päässä. Lapset ja eläimet on syytä pitää etäällä, välttää kovia ääniä ja soittaa apuun viranomaiset, jotka tietävät mitä tehdä.

Vaikka Uusi-Seelanti on toisella puolen maapalloa, asuu Suomessakin erilaisia hylkeitä ja neuvot voivat ovat täälläkin hyödyllisiä.

Lue myös: Hylje hyppäsi SUP-laudalle köllöttelemään Englannissa – ei välittänyt siitä, että lauta oli jo varattu

Lue myös: Hylje sai kalakakun 31-vuotisjuhliensa kunniaksi – tyytyväinen ilme kertoo, että yllätys oli mieluinen

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: Guardian ja Reuters

Tuoreimmat aiheesta

Luonto ja eläimet