Tutkimusryhmä pääsi sattumalta tutkimaan ihmiselle aiemmin tavoittamattomissa ollutta aluetta.
Tammikuun 13. päivänä Rauman kaupungin kokoinen jäävuori nimeltään A-84 irtosi Antarktiksen jäätikköön kiinnittyneestä, kelluvasta George VI -jäähyllystä.
Antarktiksella sattui juuri tuolloin olemaan Schmidt Ocean Institute -säätiön tutkijaryhmä, jolle avautui ainutlaatuinen tilaisuus.
Tutkijaryhmä saavutti juuri paljastuneen merenpohjan 25. tammikuuta ja pääsi ensimmäisenä tutkimaan aluetta, joka ei ole koskaan aiemmin ollut ihmisten ulottuvilla.
– Tartuimme hetkeen, muutimme retkikunnan suunnitelmaa ja lähdimme liikkeelle, jotta voisimme tarkastella, mitä syvyyksissä tapahtuu, sanoo tutkijaryhmän toinen johtava tutkija, tohtori Patricia Esquete Aveiron yliopiston ympäristö- ja merentutkimuskeskuksesta.
– Emme odottaneet löytävämme näin kaunista, kukoistavaa ekosysteemiä.
Nasan satelliittikuvassa näkyy jäävuori, joka irtosiNASA Worldview / Schmidt Ocean Institute / CC BY-NC-SA
Kyseessä on ensimmäinen kattava ja monitieteinen tutkimus, jossa tutkitaan näin suurta aluetta, jonka kelluva jäälautta on aikoinaan peittänyt.
Irronneen jäävuoren pinta-ala oli noin 510 neliökilometriä, ja se paljasti vastaavan alueen merenpohjaa Bellingshauseninmerellä.
Kauko-ohjattavan sukelluslaitteen ROV SuBastianin avulla ryhmä tarkkaili syvänmeren pohjaa kahdeksan päivän ajan ja löysi kukoistavia ekosysteemejä jopa 1 300 metrin syvyydestä.
Heidän havaintojensa mukaan suuret korallit ja sienet tukevat monenlaista eläimistöä, kuten jääkaloja, jättimäisiä merihämähäkkejä ja mustekaloja.
Voit katsoa videolta artikkelin alusta, miltä merenpohjasta löytyneet eläimet näyttivät.
Ekosysteemit jään peitossa
Ryhmä oli yllättynyt ekosysteemien merkittävästä biomassasta ja biologisesta monimuotoisuudesta. Ryhmä uskoo löytäneensä useita uusia lajeja tutkimuksensa aikana.
Syvänmeren ekosysteemit ovat yleensä riippuvaisia pinnalta tulevista ravinteista, mutta nämä Etelämantereen ekosysteemit ovat olleet vuosisatojen ajan 150 metrin paksuisen jään peitossa, jolloin ne ovat olleet eristyksissä pintaravinteista.
Tutkimusryhmä olettaa, että merivirrat ylläpitävät elämää jääpeitteen alla.